Američki nuklearni projekt ‘godinama’ kasni za rasporedom

Nuklearna raketa silos
7 komentara

Ponovna izgradnja silosa za rakete Sentinel stvara glavobolje Pentagonu

Obnova desetljećima starih raketnih silosa koštat će milijarde dolara više nego što se prvotno mislilo i možda neće početi za pet godina, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na dužnosnike Pentagona.

Ministarstvo obrane SAD-a odlučilo je prošlog mjeseca nastaviti s programom interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Sentinel, iako se njegov procijenjeni trošak gotovo udvostručio u odnosu na prvobitnih 78 milijardi dolara. Zamjena zastarjelih raketa Minuteman III nema alternative, rekao je Pentagon.

Moglo bi proći “pet ili više godina prije nego započne rad” na modernizaciji nekih 450 postojećih silosa za nove projektile, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal, citirajući nedavni gradski sastanak u Kimballu, Nebraska. Zajednica s manje od 3000 stanovnika okružena je “jednim od najvećih raketnih polja” na svijetu.

“Ovdje ima puno nepoznanica i razumijem frustraciju”, rekao je brigadni general Colin Connor stanovnicima ranije ovog mjeseca.

Rakete Minuteman III ušle su u službu ranih 1970-ih i trebale su biti zamijenjene nakon desetljeća. Washington je konačno dao zeleno svjetlo za program Sentinel 2020., dodijelivši početni ugovor vrijedan 13,3 milijarde dolara tvrtki Northrop Grumman, nakon što je Boeing odustao. Voditelj projekta Sentinel, pukovnik Charles Clegg, otpušten je u lipnju iz neodređenih razloga.

Uz nove rakete, koje su još u izradi, projekt predviđa modernizaciju 50 godina starih silosa i zapovjednih centara. Izgradnja uključuje, između ostalog, polaganje tisuća kilometara optičkih kabela.

Međutim, isključivanje silosa ili zapovjednih objekata nemoguće je, jer nuklearna doktrina zahtijeva da budu dostupni u trenutku. Neke će silose također trebati ponovno izgraditi ispočetka.

Opseg i složenost projekta Sentinel je “nešto što kao nacija nismo pokušali više od 60 godina”, rekao je novinarima prošlog mjeseca zamjenik ministra obrane za nabavu i održivost Bill LaPlante, inzistirajući da se to svejedno mora učiniti.

Zračne snage SAD-a traže načine za smanjenje složenosti projekta, no moglo bi potrajati i do 18 mjeseci da se donese odluka o promjenama, rekao je LaPlante, nadajući se negdje početkom 2025. godine.

Takva kašnjenja mogu izazvati probleme druge vrste za Pentagon, navodi WSJ. Američka vlada već je dogovorila oko trećinu poslova s ​​nekretninama potrebnih za polaganje tisuća kilometara optičkih kabela. No neke od njih možda će trebati preurediti u svjetlu nove vremenske trake.

U međuvremenu, sve veći troškovi izgradnje i sirovina učinili su rane procjene troškova “nepouzdanim i nerealnim”, rekli su dužnosnici Pentagona.

PentagonSADSentinel
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
20 dana prije

Kao i štošta drugo u ocvaloj imperiji.

Subaru avatar
20 dana prije

Što ih Nosferatu ne udari ako ima promil prednosti kad će stvorova čemerika i onako sravniti Rusiju sa zemljom, pa nije mu to u opisu posla.

antisionist
20 dana prije

Dabogda jim sve rakete zaglavile i eksplodirale u silosima.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI