Američki proizvođači oružja odbijaju ulagati u Ukrajinu

SAD i Ukrajina
11 komentara

Proizvođači oklijevaju uložiti novac u korumpiranu naciju u ratu unatoč pritisku Pentagona, prema Defense One

Američki proizvođači oružja oklijevaju otvoriti radionice u Ukrajini unatoč tome što ih Pentagon nagovara da to učine, izvijestila je u utorak vojna novinska kuća Defense One, pozivajući se na dužnosnika američkog State Departmenta.

Ukrajinska vlada reklamirala je izgradnju domaće proizvodnje oružja od strane stranih tvrtki kao alternativu dugoročnoj opskrbi vojnom pomoći zapadnih sponzora. Njemački Rheinmetall dosad je iznio najambicioznije planove za rad na ukrajinskom tlu, obećavajući da će u zemlji proizvoditi ne samo streljivo, već i oklopna vozila i tenkove.

Međutim, drugi veliki igrači, posebice oni iz SAD-a, bili su oprezni u davanju takvih obećanja. Northrop Grumman je iznimka, nakon što je prošlog mjeseca objavio da je finalizirao sporazum o proizvodnji streljiva srednjeg kalibra u Ukrajini. Tvrtka će osigurati opremu i obuku, ali je odbila poslati svoje zaposlenike na teren.

Ulaganje u proizvodni pogon koji bi Rusija mogla uništiti i koji možda neće održavati potražnju u budućnosti “mora imati smisla iz poslovnog slučaja”, rekao je dužnosnik američkog State Departmenta za Defense One na marginama zračnog mitinga u Farnboroughu u UK. Američka industrija “stvarno je željna” profita, ali je potrebno da vlada zaštiti njihova ulaganja od rizika, prema izvoru.

”To mora biti poslovni slučaj za ono što pokušavaju učiniti, pa gledajući na to da možda započnemo s održavanjem, popravcima i remontom, proizvodnjom rezervnih dijelova, tako da započnemo puzanje-hodanje-trčanje- tip filozofije, prije nego što zapravo dođete do naprednijih stvari,” rekao je dužnosnik.

Uz rizike povezane s ratom, zapadne tvrtke također su zabrinute zbog korupcije, priznao je izvor. Američki diplomat ustvrdio je da Ukrajina napreduje u tom pogledu, ali je daleko od onoga gdje bi trebala biti da bi se otklonila zabrinutost.

Komitovanje je endemski problem u zemlji otkad je stekla neovisnost ranih 1990-ih. Ukrajinski vođa Vladimir Zelenski navodno se požalio na pozornost koju su njegovi zapadni podupiratelji posvetili problemu, tvrdeći da je to uglavnom irelevantno u vrijeme kada se njegova nacija bori protiv Rusije.

Rusija je ukrajinski sukob opisala kao posrednički rat protiv nje koji su pokrenule SAD, a koji se vodi zarad geopolitičkih interesa Washingtona. Američko gospodarstvo imalo je koristi od toga poticanjem potražnje za oružjem i smanjenjem konkurentnosti zapadnoeuropskih proizvođača, rekli su ruski dužnosnici. Europske tvrtke izgubile su pristup jeftinoj ruskoj energiji i sirovinama zbog prekida trgovine s tom zemljom, a neke su tvornice preselile u SAD kao rezultat.

Isporuke OružjaPentagonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
1 mjesec prije

Pa i onaj Black Rock je kupio neku silnu zemlju u Ukrajni, ali koliko toga je vise pod suverenitetom te tzv drzave?

Gad
1 mjesec prije

A šta ćete bidni ulagati kad će vam sve to biti potučeno.

nekoime
1 mjesec prije

Pa već su uložili. Tisuće tona.

Max
1 mjesec prije

To su kule od pijeska.

Zar ne
1 mjesec prije

Sto su proruske ulizice na vlasti napravili za 25 godina od ukrajine
Rat su zakuhali ruski tajkuni sa botiksiranim na celu kad se ukrajina odlučili okrenuti smjerom uredjenog, aaah, prozapadnog drustva

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Pa da im ne padne rejting sa smecem koje prodaju sa milijarde.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI