Američki senator poziva na ‘vojnu silu’ protiv Irana

Lindsey Graham
23 komentara

Lindsey Graham je predstavio zakon koji bi Washington mogao uvući u rat s Teheranom ako Izrael bude napadnut

Američki senator Lindsey Graham predstavio je zakon koji bi odobrio vojnu akciju protiv Irana ako Hezbollah napadne Izrael ili ako Washington utvrdi da je Teheran na korak od nabave nuklearnog oružja.

Predstavljena u srijedu, prva rezolucija republikanca iz Južne Karoline navodi da bi SAD trebao priznati veliki napad Hezbollaha na Izrael kao napad Irana i zadržati “sve opcije na stolu, uključujući vojnu silu”, piše Jerusalem Post.

Druga bi rezolucija ovlastila američkog predsjednika da “upotrijebi svu potrebnu i odgovarajuću silu protiv Islamske Republike Iran” ako predsjednik utvrdi da je Iran “u procesu posjedovanja nuklearnog oružja” ili “posjeduje uran obogaćen do razine za oružje, posjeduje nuklearnu bojevu glavu ili posjeduje dostavno vozilo koje može nositi nuklearnu bojevu glavu.”

Obje su rezolucije u četvrtak poslane vanjskopolitičkom odboru Senata.

Graham je vanjskopolitički jastreb koji je svoja dva desetljeća rada u Senatu proveo neprestano lobirajući za sudjelovanje SAD-a u stranim sukobima. Pozivao je na “preventivne” američke napade na Iran od 2010., a nekoliko dana nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa prošlog listopada, pozivao je SAD i Izrael da bombardiraju Islamsku Republiku čak i ako se Teheran ne može povezati s Hamasovim napadom na Izraelu.

“Večeras pozivam Izrael da uništi rafinerije nafte koje pokreću ovu terorističku zvijer”, rekao je Graham voditelju Fox Newsa Seanu Hannityju u srijedu. “Uništite rafinerije nafte i oni će ovo srušiti”, dodao je, misleći na iransku potporu Hezbollahu i očitu potporu Hamasu.

Dok se Izrael bori protiv Hamasa u Gazi i sporadično se sukobljava s Hezbollahom na libanonskoj granici gotovo deset mjeseci, nedavni val ubojstava zaprijetio je pretvoriti sukob u veliki regionalni rat. Iran je obećao da će se osvetiti nakon što je u srijedu u Teheranu u navodnom izraelskom bombaškom napadu ubijen politički čelnik Hamasa Ismail Haniyeh. Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je u četvrtak da su njegove snage spremne za “otvorenu bitku” s Izraelom zbog ubojstva Haniyeha i smrti njihovog zapovjednika, Fuada Shukra, u izraelskom zračnom napadu na Bejrut u utorak.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, američki predsjednik Joe Biden rekao je da Haniyehovo ubojstvo “nije pomoglo” naporima da se postigne prekid vatre u Gazi.

Biden je tvrdio da je održao “vrlo izravan” telefonski razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, u kojem je ohrabrio Netanyahua da “krene dalje [sporazum o prekidu vatre] sada”. Bijela kuća je pročitala poziv da je Biden također naredio da se više američkih vojnih sredstava rasporedi u regiji kako bi se podržala “sigurnost Izraela protiv svih prijetnji iz Irana”.

Iranski dužnosnici nisu otkrili kada i kako planiraju napasti Izrael. Govoreći američkim medijima u četvrtak, izvori iz američke vlade rekli su da očekuju veći napad od raketa i bespilotnih letjelica koje je Iran pokrenuo na Izrael u travnju te da očekuju da će se iranski napad dogoditi u narednim danima.

iranIZRAELLindsey GrahamSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Ovakvi frustrirani starci poput Grahama koji nikada nisu bili u braku i nemaju djece nemaju empatije prema nikome jer nikada nisu osjetili ljubav, i rado bi tuđu djecu i supruge slali da ginu i postanu invalidi za njihove ciljeve i agende.

trajko
1 mjesec prije

Satana ima plave oči, zamaskirana je vidite li? Treba ih zacrveniti .

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Ime: Lindsey
Prezime: Graham
Naziv radnog mjesta: američki senator
Stvarni posao: agent za nekretnine u Ukrajini
Specijalnost: nije gadljiv na lovu…

Josip
1 mjesec prije

Americke lude svinje bi po svaku cijenu razorile Iran, jebali im mater smrdljivi zidovi..

Jednostavno
1 mjesec prije

Rat je jedini put do mira na Bliskom istoku – bivši ruski predsjednik

Bruno
1 mjesec prije

Lako je tuđim kurcem gloginje malatiti. Pošalji svoju djecu i unuke da ratuju i Iran. Ovo nije Irak i nisu isti uvjeti u okruženju. Sretno vam bilo s tim ratom. Kreten. Kad je bio mali samo je gledao kaubojske filmove.

Ivan BGD
1 mjesec prije

Izrael uradi nesto sto zna da ce provocirati rat sa Iranom (rat do isitrebljenja)!
Onda se ukljucuje SAD da zastiti Izrael (mora da ga zastiti od agresora, jer Izrael su uvek dobri momci koje treba stititi).
Ljude je tesko zastititi od njihovog odsustva zdravog razuma. Zato se i desavaju sve ove uzasne stvari.
Mogu samo da kazem hvala Bogu sto trenutno nismo u fokusu demona koji seju ovo seme zla, i nadam se da ce ljudi na Balkanu imati dovoljno razuma i snage da ocuvaju mir, ovde je bilo previse ratova i pretrpeli smo nenadoknadive gubitke.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Svjetski policijoti opet u akciji utjerivanja njihove demon-kracije. Kako je ono reka u onoj legendarnoj seriji “šior redar, prdidu vam” ili tako nesto….

Zoro
1 mjesec prije

anglosasima triba izbit iz glave jednom za svagda dvostruka pravila jedna za njih a druga za sve ostale, i to im triba izbit vojnom silom pa makar zbog toga treba spaliti cijeli svijet,
gadljivo je slušati ove povampirene zapadnjake, možda bi bilo nsjbolje ne prenositi uopče to šta govore
ko su oni da određuju ko smije a ko ne smije imati atomsko oružje, svi imaju pravo na njega a naročito velike zemlje stupovi civilizacije kao Iran, vrijeme je da mu Rusija i Kina predaju dovoljan broj bojevih glava i raketa za distavu da ovo zapadno histerisanje prestane
čuj Iran podržava Hamas pa oni imaju pravo napast Iran
pa anglosasi podržavaju ukrajinu znači Rusija ima pravo napasti anglosaksonske zemlje, logika i ista pravila za sve je zgodna stvar

Max
1 mjesec prije

Poznati ratohuškač.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Dobro djede jesi li mi se isprdeo ?! Jesi 👍
Hajd’ sad’ na lalkanje . P.S. ;- Ak djed počne plakati – dajte mu keks !

Gad
1 mjesec prije

Pa hajde, pušku u ruke i kreni.

Maja
1 mjesec prije

Ja procitala “američki serator” 🤭

Ico
1 mjesec prije

Serator Lindsey Graham baljezga, Iran je “pretvrd orah” !

nonwo
1 mjesec prije

Lindsey Graham nema u sebi ništa ljudskoga.Šteta zraka što ga udiše.Slobodno se može reći da ima na “savjesti” tisuće smrti diljem kugle zemaljske jer je pokretač i sudionik većine ratnohuškačkih pohoda.U Ukrajini je bio prvi-dok još nitko nije ni sanjao što se sprema on je već “obrađivao” američke korisne idiote u ukrajinskim podrumima(youtube).Pojava njegove figure vezano uz bilo koji rat znači samo još više krvi…I kao što je već spomenuto,nikad se nije ženio i nema djece.
Na groblja šalje tuđu.I još je živ i glasan…Apsurd.

Keki
1 mjesec prije

Ne razmišljaju da im se na domaćem terenu u Americi dok je vojska negdje drugdje gdje ne treba biti može dogoditi baš svašta nešta neugodnog.
Tolike su pustili preko granice da je čas posla napraviti neko njesra ako udare po nekome na Bliskom istoku.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI