Američki vojnici ranjeni u napadu na bazu u Iraku

Americki vojnici u Iraku
5 komentara

Raketni napad dolazi u trenutku kada se SAD i Izrael pripremaju za iransku odmazdu

Nekoliko američkih vojnika ozlijeđeno je u raketnom napadu na zračnu bazu Ayn Al-Asad u zapadnom Iraku, izvijestio je Reuters pozivajući se na američke dužnosnike. Nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Dvije eksplozije čule su se u Al-Asadu, koji se nalazi zapadno od Bagdada, izvijestili su lokalni mediji u ponedjeljak navečer pozivajući se na očevice. Prema tim izvješćima, američke su snage gađale nadolazeće projektile protuzračnom obranom C-RAM.

Izvješća o žrtvama došla su od trojice anonimnih američkih dužnosnika koji su razgovarali s Reutersom.

Prema jednom izvješću, lanser za rakete Arash-1 otkriven je u blizini američke baze nakon baraža. Arash je iranska kopija sovjetskog višecijevnog lansirnog sustava BM-21 Grad.

Američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris već su bili u sobi za situaciju u Bijeloj kući kada se dogodio raketni napad, javljaju američki mediji. I SAD i Izrael očekivali su udar Irana, kao odmazdu za prošlotjedno ubojstvo političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. Izrael nije službeno preuzeo odgovornost za bombaški napad u kojem je ubijena Haniyeh.

U travnju je Teheran ispalio salvu projektila i bespilotnih letjelica na Izrael, nakon zračnog napada na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno nekoliko visokih časnika. Iranska vlada ponovno je preuzela zakonsko pravo na odmazdu, pozivajući se na članak 51. Povelje UN-a, te je navodno upozorila Izrael na predstojeći napad preko Mađarske.

Al-Asad je u prošlosti bio na meti sporadične vatre iračke šiitske milicije. Također je napadnut iranskim balističkim projektilima u siječnju 2020., nakon atentata američkim dronom na generala Islamske revolucionarne garde (IRGC) Qassema Soleimanija u Bagdadu.

Dok su SAD prvotno rekle da je napad prouzročio samo materijalnu štetu, kasnije je potvrđeno da su deseci vojnika u bazi pretrpjeli “traumatske ozljede mozga” ili potrese mozga.

IrakIZRAELNapadSADvojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Djelo fronte otpora.

FELIX
1 mjesec prije

NEZNAM STA AMERIKANCI TRAZE TAMO, VEROVATNO JIH ZANIMA NAFTA

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Jedno jednostavno i lako pitanje, što američki vojnici rade u Afganistanu?

jojo
1 mjesec prije

Sto američki vojnici rade u Iraku?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI