Američki Vrhovni sud presudio je da bivši predsednik Donald Trump ima predsjednički imunitet

Donald Trump
7 komentara

Američki predsjednici imaju “apsolutni imunitet” za svoje zvanične akcije, presudio je Vrhovni sud SAD-a u ponedeljak, razmatrajući niz optužbi protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Federalni tužioci su optužili Trumpa za četiri krivična dela povezana sa predsjedničkim izborima 2020. godine, tvrdeći da je “zavjerenički” pokušao da poništi rezultate širenjem “svjesno lažnih tvrdnji” o prevari kako bi ometao prikupljanje, brojanje i certifikaciju rezultata.

“U okviru našeg ustavnog sistema odvojenih vlasti, priroda predsjedničke moći daje bivšem predsjedniku apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za radnje u okviru njegove konačne i prekluzivne ustavne ovlašćenosti,” naveo je sud u odluci od 6-3. “I on ima pravo na barem pretpostavljeni imunitet od gonjenja za sve svoje zvanične radnje. Ne postoji imunitet za nezvanične radnje.”

Predsjednik suda John Roberts napisao je mišljenje većine, u kojem su se šest konzervativnih sudija suprotstavile tri liberalne sudije.

Odluka ide u korist bivšem predsjedniku u pogledu njegovih tvitova američkoj javnosti 6. januara i razgovora sa tadašnjim potpredsjednikom Mike Penceom o njegovom predsjedavanju sertifikacijom izbornih rezultata, jer su obje te radnje jasno spadale u okvir zvaničnih dužnosti.

Međutim, presuda omogućava nižim sudovima da održe dokazne rasprave kako bi utvrdili koje su Trumpove radnje mogle biti nezvanične, kao kada je kontaktirao državne i lokalne izborne zvaničnike u vezi sa glasovima iz 2020. godine.

“Pri razdvajanju zvaničnog od nezvaničnog ponašanja, sudovi ne smiju ispitivati predsjednikove motive,” upozorio je sud.

“Predsjednik nije iznad zakona. Ali prema našem sistemu odvojenih vlasti, predsjednik ne može biti gonjen za vršenje svojih osnovnih ustavnih ovlašćenja, i on ima pravo na barem pretpostavljeni imunitet od gonjenja za svoje zvanične radnje,” navedeno je u presudi.

Vrhovni sud je sačuvao slučaj imuniteta za posljednji dan svog termina. Dugoočekivana odluka nanosi udarac planovima specijalnog tužioca Jack Smitha da goni Trumpa na saveznom sudu u Washingtonu prije novembarskih izbora.

Tramp je osporio izbore 2020. godine – koje su obilježile serija neobičnih procedura, navodno usvojenih zbog pandemije Covid-19 – kao nepravilne i moguće zagađene prevarom, ukazujući na kašnjenja u brojanju glasova poštom koji su iznenada išli u korist demokrate Joe Bidena nakon zatvaranja biračkih mjesta u nekoliko država.

Demokrate insistiraju da su izbori bili najsigurniji i najlegitimniji ikada i da je svako ispitivanje rezultata napad na demokratiju.

SADSudjenjeTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 dana prije

Neispitivanje izbornih rezultata napad je na republiku.

Plenky doodle
2 dana prije

Aaa, o tome se radilo! Čitam članak na ljevičarskim portalima i ne kužim k…c šta govore! Zato su svi ludi! Svaka čast sudu!

Josip
2 dana prije

Sada ce si demokratske svinje odgristi jaja. Steta samo sto ce biden krepati prije nego li ga strpaju iza resetaka.

madam
2 dana prije

Pa saj ja svi znamo da su bili rezultati lažirani i basta priči več jednom.

vanja
1 dan prije

Sve je to predstava,i taj progon i ova presuda.Da je vrhovni sud dobio drugčiji nalog,deda bi išao u pržun.

Max
1 dan prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI