Američko oružje vrijedno milijarde odvojeno za Izrael unatoč Bidenovoj prijetnji

Izrael i SAD
16 komentara

Unatoč nedavnom upozorenju predsjednika Joea Bidena, SAD ima milijarde dolara vrijedno oružje u pripremi za Izrael.

Visoki američki dužnosnik rekao je ovaj tjedan da je administracija pregledala isporuku oružja koje bi Izrael mogao upotrijebiti za veliku invaziju na Rafah, grad na jugu Gaze u kojem je više od milijun civila potražilo utočište, i kao rezultat toga zaustavila isporuku bombi u Izrael.

Washington je dugo apelirao na vladu premijera Benjamina Netanyahua da ne izvrši invaziju na Rafah bez jamstava za civile, sedam mjeseci u ratu koji je razorio Gazu.

Suradnici Kongresa procijenili su vrijednost odgođene pošiljke bombe na “desetke milijuna” američkih dolara.

Širok raspon druge vojne opreme trebao bi ići u Izrael, uključujući zajedničko streljivo za izravni napad (JDAMS), koje pretvara glupe bombe u precizno oružje, te tenkovske granate, minobacače i oklopna taktička vozila, rekao je senator Jim Risch, prvi republikanac na Odbor za vanjske poslove Senata, rekao je novinarima.

Risch je rekao da to streljivo ne prolazi kroz proces odobravanja onoliko brzo koliko bi trebalo, napominjući da se na nekom radi od prosinca, dok pomoć za Izrael obično prolazi kroz proces pregleda unutar nekoliko tjedana.

Dužnosnici Bidenove administracije rekli su da razmatraju dodatnu prodaju oružja, a Biden je upozorio Izrael u intervjuu za CNN u srijedu da će SAD prestati isporučivati oružje ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafah.

Izraelski napad na Gazu pokrenut je upadom Hamasa 7. listopada, u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi. Izraelsko bombardiranje koje je uslijedilo ubilo je oko 35.000 Palestinaca, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, i raselilo većinu od 2,3 milijuna stanovnika Gaze.

Zasebno, zastupnik Gregory Meeks, vodeći demokrat u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, stavio je na čekanje paket prijenosa oružja za Izrael vrijedan 18 milijardi dolara koji bi uključivao desetke zrakoplova Boeing Co. F-15 dok čeka više informacija o tome kako Izrael koristio bi ih.

Bidenova potpora Izraelu u njegovu ratu protiv Hamasa pojavila se kao politička odgovornost za predsjednika, osobito među mladim demokratima, dok se natječe za reizbor ove godine. To je potaknulo val “neposvećenih” protestnih glasova na predizborima i potaknulo propalestinske prosvjede na američkim sveučilištima.

Nijedan od tih sporazuma o oružju nije dio paketa potrošnje koji je Biden potpisao prošlog mjeseca, a koji uključuje oko 26 milijardi dolara za podršku Izraelu i pružanje humanitarne pomoći.

Risch i Meeks dva su od četiri američka zakonodavca – predsjedavajući i visoko rangirani član Senata za vanjske poslove i predsjedavajući i visoko rangirani član Zastupničkog doma za vanjske poslove – koji revidiraju velike inozemne poslove s oružjem.

‘Nokti’

Netanyahu je u četvrtak izdao video izjavu u kojoj je rekao da će se Izraelci “tući noktima” u očitom odbijanju Bidena.

Republikanci su optužili Bidena da je odstupio od svojih obveza prema Izraelu. “Ako vrhovni zapovjednik ne može skupiti političku hrabrost da se suprotstavi radikalima na svom lijevom krilu i zauzme saveznika u ratu, posljedice će biti ozbiljne”, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u govoru u Senatu.

Deset drugih republikanaca u Senatu održalo je konferenciju za novinare kako bi najavili neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje “svaka akcija Bidenove administracije da uskrati ili ograniči oružje za Izrael”.

Glasnogovornik Nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da Izrael još dobiva oružje koje mu je potrebno za obranu. “On (Biden) će nastaviti davati Izraelu sposobnosti koje su mu potrebne, sve”, rekao je Kirby.

Neki kongresni demokrati pozdravili su Bidenovu akciju.

Senator Chris Murphy, demokratski predsjednik pododbora za vanjske odnose na Bliskom istoku, naveo je zabrinutost oko Rafe.

“Ne mislim da je naš strateški ili moralni interes da pomognemo Izraelu da provede kampanju u Rafi koja će vjerojatno ubiti tisuće nevinih civila i koja vjerojatno neće značajno utjecati na dugoročnu snagu Hamasa”, rekao je za Reuters.

BidenIZRAELNetanyahuOružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Sve je gluma.

Hik!
1 mjesec prije

Zašto njemu ne crtaju brčiće

Svenn
1 mjesec prije

Nije cudno da su vise puta kroz povijest bili progonjeni…

demon jahve
1 mjesec prije

genocid im je u krvi

FELIX
1 mjesec prije

NIJE SAMO PRETNJA VEC JE SPROVEDENA ODLUKA DA SE DOBAVA ZADRZI AKO ISRAEL NE PRISTANE NA AMERICKE UVETE, PRITISAK OD STRANE AMERIKE NA ISRAEL CE SE JOS POVECATI TO NEKA VAS NE BRINE, PRISILE CE SE JOS POVECATI JER SE HAMAS MORA OCUVATI PO SVAKU CENU. A AKO SE JE IZRAELUSPEO OBRANITI 1948 KADA JE BIO TEK USTANOVLJEN OD NAPADA VOJSKI PETIH ARAPSKIH DRZAVA I PRAKTICNO BEZ SAVEZNIKA OSIM BOGA ONDA JE TO DANAS MANJI PROBLEM,JER JE SADA ISRAEL SPOSOBAN DA SE ODBRANI OD SVIH NEPRIJATELJA. NISTE JOS ZABORAVILI DA JE IRAN LANSIRAO PREMA ISRAELU 360 PROJEKTILA MEDU NIMA I BALISTICKIH RAKETA DOSLOVNO SU BILE SVE TE RAKETE OBORENE STA JE PRAVO CUDO VOLELI TO ILI NE, ISRAEL JE U UZVRAT LANSIRAO NEKOLIKO RAKETA U BLIZINU IRANSKIH ATOSKIH POSTROJENJA, TO JE BILO SAMO UPOZORENJE STA SE MOZE DOGODITI IRANU AKO PONOVI NAPAD. SANKCIJE SAMO POMOGNU ISRAELU DA OJACA VOJNICKI SA… Čitaj više »

demon jahve
1 mjesec prije

ja sam bog stvoritelj, bojte me se

Zvone
1 mjesec prije

Rekao sam da ameri jedno pričaju a drugo rade. Ali i oni polako gube primat u svjetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI