Assange napustio britanski zatvor kako bi finalizirao sporazum o priznanju krivice sa SAD

Julian Assange
24 komentara

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange pušten je u utorak ujutro iz britanskog zatvora, saopštio je njegov tim. Proveo je pet godina u zatvoru Belmarsh u Londonu dok se borio protiv ekstradicije u SAD, gdje je optužen po 18 tačaka za širenje povjerljivih informacija.

Prema novopodnesenim sudskim dokumentima, Assange će sklopiti sporazum o priznanju krivice kako bi izbjegao dalji boravak iza rešetaka.

“Džulijan Asanž je slobodan. Napustio je zatvor sa maksimalnom sigurnošću Belmarsh ujutro 24. juna, nakon što je tamo proveo 1901 dan”, napisao je WikiLeaks na X (bivši Twitter). “Viši sud u Londonu mu je odobrio kauciju i pušten je na aerodrom Stansted tokom popodneva, gdje se ukrcao u avion i otišao iz Velike Britanije.”

WikiLeaks je rekao da je međunarodna kampanja za oslobađanje Assangea stvorila  “prostor za dugi period pregovora sa američkim ministarstvom pravde, što je dovelo do sporazuma koji još uvijek nije formalno finaliziran”.

“Dok se vraća u Australiju, zahvaljujemo svima koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali potpuno predani u borbi za njegovu slobodu”, napisao je WikiLeaks.

Prema pismu DOJ-a, Assange će se pojaviti pred sudom u Sapianu, na Sjevernim Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji u Pacifiku, u srijedu u 9 ujutro po lokalnom vremenu. “Očekujemo da će se optuženi izjasniti krivim po optužbi… za udruživanje radi nezakonitog pribavljanja i širenja povjerljivih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu Sjedinjenih Država”, navodi se u pismu.

DOJ je saopštio da očekuje da se Assange vrati u svoju matičnu zemlju Australiju nakon postupka.

Pod Assangeovim kormilom, WikiLeaks je objavio višestruke tajne fajlove, uključujući dokumente koji se odnose na američke ratove u Iraku i Afganistanu, kao i niz američkih diplomatskih depeša. Organizacija je 2010. objavila video snimak američkog vojnog helikoptera koji napada civile u Bagdadu 2007. nakon što ih je zamijenila za pobunjenike.

U strahu od ekstradicije u SAD, Assange je proveo sedam godina skrivajući se u ambasadi Ekvadora u Londonu. Izbačen je iz prostorija 2019. godine, kada mu je Ekvador ukinuo status azila. Aktivistu je odmah uhapsila britanska policija i nakon toga je proveo pet godina u Belmaršu nakon što je proglašen krivim za preskakanje kaucije.

Asanžov pravni tim, porodica i saradnici su u više navrata opisivali uslove u Belmaršu kao “mučenje” i upozoravali da se njegovo zdravlje značajno pogoršalo iza rešetaka.

AssangeSADWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 dana prije

Obzirom koliko razuma nedostaje političkim strukturama samo se postavlja pitanje zašto su se odlučili na oslobađajući presudu. Da li je terminalno bolestan pa je procjena da ionako neće predstavljati prijetnju ili se samo skupljaju jeftini politički bodovi pred izbore – bez obzira na razloge, ostaje crni trag mučenja jednog čovjeka kakvo bi Kafki opet služilo kao inspiracija. Jedno je sigurno – svijet više nije niti približno sličan onome iz perioda kad je Assange bio slobodan čovjek. Neugodno će se iznenaditi u što se pretvorila njegova domovina Australija. Bilo koji pokušaj dizanja glave biti će preventivno sankcioniran tako da mu je vjerojatno bolje da tamo ili šuti ili preseli u ‘toplije krajeve’ po pitanju sloboda. No moramo se zapitati koji su i to krajevi. Island, na kojemu je Assange držao servere Wikileaksa, također se promijenio. Slobodni treptaj krilima administracije pod Birgittom Jónsdóttir koja se drznula čak zamjeriti bankarima vrlo je brzo i… Čitaj više »

San Antonio
4 dana prije

…I nitko ne zna gdje je sadsa, toliko o zapadnom informiranju svojih glasaca

Ivan BGD
4 dana prije

Pitanje je samo kakav ce “nesrecan slucaj” da mu se desi.
Duboka drzava mu je odavno presudila, sad se samo ceka izvrsenje.

A narod, svi zabijamo glavu u pesak… “ne mozemo mi tu nista” je najcesce opravdanje.
Cudo je da nas ovi ne *ebu vise kad nema nikakvog otpora…

Mrčikola
4 dana prije

Nevjerojatna je milenijska banda…monstruozna…gdje god su implementirali, tkz. civilizaciju, uspješno su, metodom ognja i mača, ovladali svakim segmentom ljudskog življenja.
Pitanje je kakva se dobrobit za njih krije iza ovoga.., uvjetno rečeno.., oslobađanja Assangea.
Čovjek je prošao kalvariju i na, možda, najteži mogući način naučio sve o “sistemu”…sretno mu bilo.

Steve
4 dana prije

Eto, istrgova i on na kraju. Priznanje krivice za navodnu špijunažu za pirovu slobodu. Barem se tako čini, a da li će stići u Australiju, to ćemo videti.

Schwarze Hunderte
4 dana prije

Priznao krivnju … Kakvu 🤔 ?! Pojeo 💩 , život mu uništili a sada su još i dobročinitelji …. To se NE priznaje . Kako bilo … On je i onak , odavna – bivši ….

eks
4 dana prije

Da se podsetimo šta je govorio Asanž : “Srpske novinare je NATO bombardovao i ubijao. To je jedini put da je NATO priznao da namerno ubija novinare. Srbija je ključno pionirsko mesto , slika o Srbiji je iskrivljena , osudjena i pod pokroviteljstvom spoljnog sveta.”

držnedaj
4 dana prije

🥰 👍 🍸 ❗ 😛 🐞 ☘ 🍀

eks
4 dana prije

Evo još nekih izjava koje je dao Asanž 2016. godine nemačkoj štampi , pod naslovom : “Rusija nije pretnja Amerikancima , prava pretnja dolazi od Izraela i moćnog izraelskog Lobija” . Tada je Asanž, izmedju ostalog, rekao : “Izrael se mešao u izbore u USA” … “Izrael kontroliše glavne medije koji obezbedjuju propagandu za akcije Izraela.” … “Napravljeni su nacrti kako bi svaka kritika Izraela bila osudjena kao zločin iz mržnje”. … “Izraelski moćni lobi kupuje američke političare” ….

nessy
4 dana prije

Nakon 7 godina u ambasadi (i izdajstva onog idiota ‘Lenin’ Morena), pa jos 5 dugih godina u Max Security zatvoru, medju najgorim olosem, pusten je, da se dobrovoljno pojavi pred US pravosudjem? Ako ima zrno mozga, a siguran sam da ima, za njega je jedini pravi korak ‘nestati’, dovraga i bestraga, u neku zemlju (a ima ih), koja ce mu dati azil, sigurnost, i mozda i novi identitet. Lako mogu zamisliti situaciju, on se pojavi na sudu u toj nedodjiji, prizna krivicu po dogovoru, a ‘okruzni sudija rece 112 godina’, i naravno kazna stupa na snagu odmah, pa ga fino transportiraju u neki zatvor, da pravi drustvo El Chapu i ekipi. Bez obzira na eventualne dogovore, mislim da je njegovo ponovno zatvaranje vise nego moguca situacija, i lud bi bio, da dozvoli 1% sanse da ga vrate iza resetaka. Zelim mu sve najbolje, napatio se do sada, i bilo je… Čitaj više »

peralozac
3 dana prije

Jedina šansa da spasi guzicu je da ode na godišnji u Japan a tamo da nadje neki čamac i da se dokopa Severne Koreje a bucko Kim će ga dočekati raširenih ruku i posle zasluženog odmora u NRK da se prebaci u Rusiju. Snowden je bio dovoljno pametan da shvati da “demokracija” (pogotovo na zapadu) ne postoji, da nije otišao u Rusiju dosad bi već odlezao barem 10 godina.

Lucija, prva
3 dana prije

“…davnih dana na SAD sudovima odlučeno, da „top secret“ ne obvezuje medije koji dođu u posjed tog materijala, imaju ga pravo objaviti, naročito ako je u „službi javnog interesa“. Još tamo ’70.-ih, kada je Kissinger vedrio i oblačio, na jednoj dosadnoj tribini, reporter je šarao teleobjektivom te shvatio da Henry prelistava dokumente označene „top secret, for your eyes only“ i snimio ih. Tada su objavljeni, ali najbenigniji, i nikom ništa, smatralo se da je Kissinger pogriješio. „TOP SECRET“ OBVEZUJE ONE KOJI MANIPULIRAJU TIM 👉DOKUMENTIMA, ne one, izvan tog kruga, koji dođu u njihov posjed. Sve SAD novine su objavile te dokumente za koje terete Assange-a, nikome ništa. Inače, radi se o zloupotrebi oznake „top secret“, jer su to bila izviješća o SAD ratnim zločinima u Iraku i Afganistanu. Niti za jedan zločin ne vrijedi služba tajnosti, osim za svećenika, odvjetnika i liječnička. To je čak i obveza onog koji dozna,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI