Assange se izjasnio krivim za špijunažu

Julian Assange
157 komentara

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjasnio se i proglašen krivim na američkom sudu po jednoj optužbi za špijunažu. Sada je slobodan da se vrati u svoju rodnu Australiju, pošto je već odležao pet godina u britanskom zatvoru.

Assange je u srijedu ujutro u Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Sjeverna Marijanska ostrva na Saipanu izjasnio se krivim po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i širenja informacija o nacionalnoj odbrani. Ubrzo nakon toga osuđen je na vrijeme koje je već odslužio u londonskom zatvoru Belmarsh, što znači da neće vidjeti unutrašnjost zatvorske ćelije.

Assangea su u sudnici pratili australijski ambasador u SAD Kevin Rudd, australijski ambasador u Velikoj Britaniji Stephen Smith i njegova advokatica Jennifer Robinson. Na pitanje sudije Romane Manglone da li se izjasnio krivim ili nije, odgovorio je “kriv”.

Bivši šef WikiLeaksa rekao je sudiji Mangloni da vjeruje da je Prvi amandman na Ustav SAD štitio njegovo objavljivanje povjerljivog materijala, te da su “Prvi amandman i Zakon o špijunaži u suprotnosti jedan s drugim”. Međutim, dodao je da priznaje krivicu jer bi “bilo teško dobiti takav slučaj s obzirom na sve okolnosti”.

Ishod ročišta u srijedu bio je unaprijed poznat. “Očekujemo da će se optuženi izjasniti krivim po optužbi… za udruživanje radi nezakonitog pribavljanja i širenja povjerljivih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu Sjedinjenih Država”, napisalo je američko Ministarstvo pravde u pismu sudu u utorak. “Očekujemo da će se [Assange] vratiti” u Australiju nakon današnjeg postupka, dodaje ministarstvo.

Assangeova 14-godišnja borba za slobodu počela je 2010. godine, kada ga je uhapsila britanska policija zbog optužbi za seksualni napad u Švedskoj koje su kasnije odbačene, Assange je skočio na kauciju 2012. i dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ponovo je uhapšen 2019. godine kada mu je Ekvador ukinuo azil, te je u Belmaršu proveo sljedećih 1.901 dan.

Američko ministarstvo pravde otpečatilo je optužnicu protiv Assangea na dan njegovog hapšenja, tereteći ga za 17 tačaka za špijunažu. Assange je narednih pet godina proveo boreći se protiv ekstradicije u SAD, gde bi se suočio sa do 175 godina iza rešetaka ako bi bio osuđen.

Optužbe protiv Assangea proizašle su iz njegovog objavljivanja povjerljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući dokumente Pentagona u kojima se detaljno opisuju navodne američke ratne zločine u Iraku i Afganistanu.

Osnivač WikiLeaksa pušten je iz Belmarsha u ponedjeljak, dva mjeseca nakon što je Wall Street Journal objavio da su njegovi advokati u razgovorima sa američkim zvaničnicima o potencijalnom sporazumu o priznanju krivice. Assange se u to vrijeme spremao podnijeti konačnu žalbu na njegovo izručenje, a izvori WSJ-a su tvrdili da je američki predsjednik Joe Biden želio postići sporazum, a ne da se bavi “vrućim političkim krompirom” novinara koji je stigao u Washington kako bi se suočio s krivičnim gonjenjem. tako blizu predsjedničkih izbora u novembru.

AssangeSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
157 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Robert
3 mjeseci prije

Koliko je trajalo sudjenje?

BanOvan
3 mjeseci prije

Da sam na njegovom mjestu ne bih isao ni u KenguriStan. Ima drzava koje bi ga primile i dale drzavljansto. U Rusiju da ode , zna se za sta bi ga proglasili…
Novinar moze biti ili neko sa moodima ili neko iz anusa.
Kako to izgleda na nasim prostorima vidi se iz slucaja “Brkic bi mamu Angelinu…” iz Pizzoustog ParizeriStana. Da ne spominjem onog mucenika Zlatanovica.
Valjda se oni sa moodima drze one Mešine “Boj se ovna boj se govna…”

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Snowden je bio puno mudriji i prvo se pobrinuo da na vrijeme zbriše.
Malo su ga natezali u japanskoj zračnoj luci, ali na kraju je uspio zbrisati u Rusiju – tamo se oženio i dobio je rusko državljanstvo.

nepoželjni
3 mjeseci prije

“KRIV”

Kako čovjek koji iznosi istinu (kakva god ona bila) može biti za to kriv ?

Pa, jedini i ispravni odgovor bi trebao biti – ZASLUŽAN !

Gojko
3 mjeseci prije

Njegove veze s rothschildima su nepobitne.

Sarajevo
3 mjeseci prije

Kazu da je sudjenje trajalo 1 minutu kao Kangaroo Court

Steve
3 mjeseci prije

Meni je u suštini jako žao ovog čoveka. U njegovoj dugogodišnjoj muci i sudbini ja vidim sliku sveta kakav je danas. A ono što vidim nije dobro. Sa jedne strane Mi, većina, koji nismo mogli, znali ili hteli da mu pomognemo a znali smo da je u pravu i protiv koga se bori, i oni, manjina koja vlada, koji su ga kinjili i mučili i na kraju slomili. On će sada morati da prizna, da je bio ništa drugo do jedan špijun, baraba, lopov i lažov, koji je radio protiv nekakve dobrobiti i sigurnosti ne znam koga i ne znam čega, i sad se eto kaje i priznaje svoju krivicu i svoju zabludu. A oni će mu zauzvrat možda, pokloniti taj ostatak života na ovoj planeti kao nagradu. On je kriv i nije u pravu, a sile mraka i destrukcije su eto Bogu mile i ispravne. Tužno i stidim se,… Čitaj više »

AJeTo
3 mjeseci prije

I ja bih, da sam na njegovom mjestu, priznao špijunažu, samo da me nakon plandemije ne nazivaju novinarom (nakupina stanica evolucijski ispod političara).

Lucija, prva
3 mjeseci prije

NAVODNO.
Sad molim lijepo dokaze za tu priču ?
Ko je to vidio i provijerio ?

Dosta
3 mjeseci prije

Dogovorio se da prizna krivnju,a razbojnička država će ga kazniti 5 godina zatvora koje je već odslužio i ide doma.Naravoučenje je da se ne treba zamjerati mafijaškim državama je jedan dan u zatvoru nije vrijedan nikakve borbe za istinu.Svi znamo da je amerika zločinačka država,a znaju i oni,pa što im tko može ?

Max
3 mjeseci prije

To mu je bio jedini spas.

Mrčikola
3 mjeseci prije

Vlada SAD-a; eto vam sad teoretičari zavjere…čovjek je sam priznao da ga nismo bez veze godinama mrcvarili i držali po zatvorima…sad s ponosom možemo kazat; da sve što je napravljeno “u slučaju Assange”, napravljeno je po najvišim demokratskim standardima. 😁

držnedaj
3 mjeseci prije

Sve što je Julijan objavio bilo je istinito. radi toga i što je živ je “kriv”. “demokratska’ javnost nie smjela to nikako znati, što je Julijan pustio u javnost.. i tu je njegova “krivnja” što je procurilo, he he( kako mu se i firma zove).. a podatke je dobivao iz prve ruke od, oficira vojnih tani bradley manninga i sličnih koji(a) je isto nastrada(ala).. ostaj Julijane zdravo, ako je moguće nakon svega ostat zdravo.

Ultraturbo pravi Zmaj
3 mjeseci prije

Fake Zmaj zeleni kaputulira..

marmel
3 mjeseci prije

Nema njemu zivota, okliznit ce se na bananu i tako pasti 6x na noz, kao i svi koji smetaju tkz. demokraciji.Zelim mu puno srece

Zlovenac
3 mjeseci prije

Istina je zavera tamo, gdje je laž pravilo. Smrt Ameriki.

3 mjeseci prije

Nešto mi se čini da je ovo tek početak – rekao bih da je u međuvremenu dobio dobar motiv da nastavi sa iznošenjem materijala koji je u međuvremenu stalno pristizao kao i da će mu u tome i Rusija i Kina velikodušno pomagati jer se u međuvremenu dosta toga promenilo.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“davnih dana na SAD sudovima odlučeno, da „top secret“ ne obvezuje medije koji dođu u posjed tog materijala, imaju ga pravo objaviti, naročito ako je u „službi javnog interesa“. Još tamo ’70.-ih, kada je Kissinger vedrio i oblačio, na jednoj dosadnoj tribini, reporter je šarao teleobjektivom te shvatio da Henry prelistava dokumente označene „top secret, for your eyes only“ i snimio ih. Tada su objavljeni, ali najbenigniji, i nikom ništa, smatralo se da je Kissinger pogriješio. „TOP SECRET“ OBVEZUJE ONE KOJI MANIPULIRAJU TIM 👉DOKUMENTIMA, ne one, izvan tog kruga, koji dođu u njihov posjed. Sve SAD novine su objavile te dokumente za koje terete Assange-a, nikome ništa. Inače, radi se o zloupotrebi oznake „top secret“, jer su to bila izviješća o SAD ratnim zločinima u Iraku i Afganistanu. Niti za jedan zločin ne vrijedi služba tajnosti, osim za svećenika, odvjetnika i liječnička. To je čak i obveza onog koji dozna,… Čitaj više »

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Asanž nije ništa ukrao.
👉Drugi koji su osuđeni za krađu povjerljivih dokumenata su njemu proslijedili te dokumente i on je odlučio da ih obznani.
👉On je to sve učinio izvan teritorije SAD pa stoga nema nikakav osnov da ga američka administracija krivično goni i da trazi da bude izručen.”

3 mjeseci prije

🌷 Mrdolino Mrduli…..
…..ravna ka palačinka …. 🤒😛

Ultraturbo pravi Zmaj
3 mjeseci prije

Pusten 24.6. 24 (2+4, 6, 2+4) ma jel slucajno

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Danas počinje ljetni sastanak Svjetskog ekonomskog foruma u Kini. Kao i svake godine, ljetni sastanak WEF-a održava se u Kini nakon siječanjskog summita u Davosu. Činjenica da se održavaju dva “Davosa” – jedan na području kolektivnog Zapada, a drugi na području BRICS-a – za mene je jedan od mnogih dokaza da u stvarnosti ne postoji multipolarni svijet. U početku je sastanke vodio sin Klausa Schwaba, čija je supruga Kineskinja, a od prošle godine kineska podružnica ima novu upravu. Sastanak u Kini uvijek je bio više orijentiran na Aziju i Afriku, dok je Davos više globalna stvar. Europljani na kineskom sastanku sudjeluju prilično marginalno, pa – za razliku od Davosa – ovdje nećete pronaći ime nekog političara s Balkana. Osim toga, prema pisanju lista, čini se da je ovaj put skup bio organiziran više za gospodarstvenike nego za političare. Naravno, na popisu ćete naći uglavnom kineska imena, ali i arapska, indijska, afrička,… Čitaj više »

Zoro
3 mjeseci prije

cila priča sa vikiliksom je obavještajna operacija američkih tajnih službi, asanž je izvođač radova koji je nešto malo krivo shvatio pa su ga podsjetili di mu je misto svrha tajne operacije je držanje pod kontrolom kompletne zapadne političke i svake druge zapadne elite, ko bude neposlušan objavi se fabricirani dokument koji optužuje neposlušnog, ko če posumnjati u “heroja borbe za istinu” asanža i vikiliks koji je objavio more istinitih dokumenata koji optužuju američku vladu, a nji baš boli nika stvar, sve rade ionako javno, nikakvog zločina se ne boje niti ga se boje priznati, jedino šta je stvarno tajno su znanstvens dostignuća koja utiču na vojnu moć, za to se leži doživotno u boljem slučaju tako da cila priča asanž vikiliks nas se apsolutno ne tiče ni na koji način, ne treba se hvatati na njihove propagandne mamce i trošiti vrijeme na takve gluposti, sve je to po važnosti i… Čitaj više »

Raskoljnikov
3 mjeseci prije

Da nije ucijenjen ili kupljen pa su ga zato oslobodili?!

Crni žutokljunac
3 mjeseci prije

Slava heroju!

3 mjeseci prije

Ma imajte svoj mir i budite u miru.
Neprijatelj je poražen.
On to sada zna. Mlati u agoniji.
Pokušava sve samo raniti.
Samo Bog može odlučiti o čovjekovom kraju,
njihovi sotonski planovi bit će pometeni zajedno s njima.

Crni žutokljunac
3 mjeseci prije

Šta bi Logično?”Stari” više nemaju pristup u podršci heroju našeg vremena!

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Obratite pažnju: postoji nešto što se zove “Visoki povjerenik za Australiju”. Dakako, Britanski.

“Premijer je također zahvalio australskom veleposlaniku u SAD-u, Kevinu Ruddu, i BRITANSKOM VISOKOM POVJERENIKU ZA AUSTRALIJU STEPHENU SMITHU, koji su obojica putovali s 52-godišnjim Assangeom”

NALET
3 mjeseci prije

Zanimljiv čovik,slabo ga čujem na tw ve…hmmm.
big brader lavz yu.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Zamisli objaviš istinu da je rat u Iraku i Afganistanu namješten. Da se privatne kompanije iz vojno industrijskog lobija nemilice bogate, da milijarde dolara poreznih obveznika troši ekipa kupljenih klošara i krkana i predočiš dokaze o tome. Umjesto nagrade dobiješ 20 godišnju nocnu moru progona. Toliko o demokraciji…”

“Zašto niste objavili čuvenu snimku koju je objavio Assange (danas su je uz priču o Assangeu po prvi put objavili mnogi Zapadni mediji), kako Američki helikopter puca na civile (među kojima je bilo i djece)?”

“Ljudi se, po definiciji, dive onima koji čine ono što oni ne mogu. Zato i jesu tako rijetki i posebni neki ljudi i svijet im se divi. Da je to netko što može svako, onda ne bi bilo ništa posebno u tom činu.”

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Nešto što možda niste znali:

A evo i onih čije je živite ugrozio:
euroradio.fm/ en/ lukashenka -received-wikileaks- documents -2010- opposition -affected

😄😄😄

Neš’ ti opozicije… Strane špijunčine

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Malo o funkcioniranju medija… “The Epoch Times (republ. USA) Раскринкао рад агенције која од 2018. године дели „оцене истинитости“ свим медијима, друштвеним мрежама и свим изворима информација. И, не само у Сједињеним Државама јер послује у светским размерама. Зове се THE NEWS GUARD.  А са њом су повезани и Пентагон, и Мајкрософт, и Светски економски форум * За ову структуру постоје само ставови либералне „дубоке државе“, а све остало су погрешна мишљења.  The News Guard носиоцима погрешних чињеница и размишљања СНИЖАВА РЕЈТИНГ. Понекад им пишу и захтевају да уклоне „погрешан материјал“ са сајта, уз обећање да ће им оцена бити враћена * „Чувари вести“ су, захваљујући својим „везама до неба“, потписали УГОВОРЕ СА ГЛОБАЛНИМ РЕКЛАМНИМ АГЕНЦИЈАМА. Мало људи зна за њих, али замислите да САМО ЈЕДНА АГЕНЦИЈА – PUBLICIS управља пласирањем реклама за корпорације као што су Disney, Verizon, Bank of America, Pfizer… Ко добије лоше оцене од The News Guard неће добити новац од реклама од ових… Čitaj više »

Bez imena
3 mjeseci prije

Huti navodno napali hipersoničnom raketom vlastite izrade brod Sarah

Venter
3 mjeseci prije

Ovo je zapravo moralni poraz a ne pobjeda. Assange je bio prisiljen priznati spijunazu. Spijunaza je kada se strogo tajni podaci daju jednako tajno neprijateljskim glavonjama radi nekakve prednosti u ratovima i slicno. Assange je podatke od javnog interesa dao cijeloj JAVNOSTI, ne psihopatima iza zatvorenih vrata. To nije spijunaza. Americki sljam kao i obicno.

Venter
3 mjeseci prije

Ovo je zapravo moralni poraz a ne pobjeda. Assange je bio prisiljen priznati spijunazu. Spijunaza je kada se strogo tajni podaci daju jednako tajno neprijateljskim glavonjama radi nekakve prednosti u ratovima i slicno. Assange je podatke od javnog interesa dao cijeloj JAVNOSTI, ne psihopatima iza zatvorenih vrata. To nije spijunaza. Americki sljam kao i obicno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI