Austrija upozorava Zapad da ne ‘pali mostove’ sa Rusijom

Alexander Schallenberg - Zapljena ruske imovine
14 komentara

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je da se Rusija ne može “ignorisati” kada su u pitanju mirovni napori za rješavanje ukrajinskog sukoba, insistirajući na tome da se koriste svi kanali komunikacije.

Komentari diplomate dolaze nakon osude zvaničnika EU zbog posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji ranije ovog mjeseca u sklopu njegove ukrajinske “mirovne misije”. „Ne mogu se spaliti svi mostovi… Ghosting ne funkcioniše u spoljnoj politici. Ja sam realista i moram da se nosim sa svetom onakvim kakav jeste, a Rusija je deo njega”, rekao je Šalenberg za austrijski ORF u nedelju.

Prošlog mjeseca Švicarska je bila domaćin samita ‘Mir u Ukrajini’ na koji Rusija nije bila pozvana. Događaj se fokusirao na “mirovni plan” ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog za okončanje sukoba, kojim se Rusija poziva da se povuče sa svih teritorija koje Kijev smatra svojim. Moskva je odbacila plan kao odvojen od stvarnosti. Schallenberg je dodao da postoje “kanali komunikacije” sa Rusijom i insistirao da se oni moraju koristiti.

Austrija je članica EU, ali nije dio NATO-a. Kao i Mađarska, Beč je prošle godine najavio da neće slati oružje Ukrajini, suprotstavljajući se trendu u EU. Schallenberg je prošle sedmice također isključio mogućnost slanja austrijskih vojnih instruktora u Ukrajinu.

Austrijski kancelar Karl Nehammer u martu je govorio protiv ideje da se koristi od ruske imovine zamrznute u EU za nabavku oružja Kijevu.

U svom intervjuu u nedjelju, Schallenberg je također tvrdio da Rusija ne pokazuje spremnost da se uključi u “ozbiljan dijalog”, za koji je rekao da je važno uključiti zemlje poput Indije, Brazila i Kine u pregovore, “jer bi one mogle imati veći utjecaj na Moskva od drugih.”

Tokom svoje kontroverzne mirovne misije, Orban je posjetio i Kinu, koja je dugo insistirala na diplomatskom rješavanju ukrajinskog sukoba. Peking nije poslao delegaciju na konferenciju u Švajcarskoj u junu, uprkos tome što je bio pozvan. Rusija je više puta izjavljivala da je otvorena za dijalog o Ukrajini. Istaknuto je, međutim, da je svaki razgovor o pregovorima bespredmetan osim ako Zelenski ne ukine zakon kojim se Kijevu zabranjuje da pregovara sa trenutnim rukovodstvom u Moskvi.

Austrijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opetlazes
1 mjesec prije

Posvuda su. i sve su preuzeli.

Protiv Sistema
1 mjesec prije

Bojim se da je za EU prekasno. Bez jeftinih ruskih energenata EU industrija je osuđena na propast.

Ico
1 mjesec prije

Alexander Schallenber je umno potkapacitirani šarlatan, ne treba njegovu retoriku uzimati za ozbiljno.

Ico
1 mjesec prije

Putina u savezu s EU zanimaju samo ljudi, jer EU osim ljudi nema što ponuditi Putinu. EU je, po svemu ostalome, teški jad & teška bijeda.

Bosanac
1 mjesec prije

Austrija sjedni na dvije stolice i ceka koja ce sila prevagnut al nju za to niko sa zapada ne napada because of Habsburg

Max
1 mjesec prije

Mudro.

Peter Tosh
1 mjesec prije

Garlic Radman je rekao no nno nooo

Tысяча = Tisuća
1 mjesec prije

Nikad ne valja imati za protivnika Rusiju a ako netko odabere imati za protivnika Rusiju i Kinu zajedno onda je to za doticnog kobno.

Talijanska premjerka je shvatila pa je otisla u Kinu s kapom u ruci.

The New York Times – tesko americko propagandno glasilo per excellence

Postavlja pitanje
Zasto kineska propaganda voli strane blogere

Pa odgovor je jasan
Svaki bloger pise u svoje ime, nisu ujedinjeni i mecu svoj materijal na You Tube koji je pod autocenzurom
i ti blogeri odbijaju sljediti zapadnu sluzbenu narativu.

Why Chinese Propaganda Loves Foreign Travel Bloggers

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI