Austrijski kancelar propustio je usvajanje najnovijih sankcija EU Rusiji

Karl Nehammer - EU sankcije Rusiji
17 komentara

Zemlje članice Evropske unije pristale su na 12. paket sankcija Rusiji; međutim, austrijski kancelar Karl Nehammer, koji je zadržavao odluku o najnovijem setu kaznenih mjera usmjerenih na Moskvu, navodno nije bio u prostoriji, izvještava Politico.

Iako su sve zemlje ranije ove sedmice dogovorile tekst paketa, Austrija navodno nije mogla dati svoje konačno odobrenje do četvrtka kasno, rekavši da joj je potrebno vrijeme da ispita pravni tekst. Reuters je ranije pisao da su izvori upoznati s tim da je zemlja pokušavala da Raiffeisen Bank International, najveću zapadnu banku koja još uvijek posluje u Rusiji, skine s ukrajinske crne liste u zamjenu za spremnost Beča da potpiše nove sankcije EU protiv Moskve.

Evropske diplomate su izjavile za Politico da je Nehammerovo odsustvo samo slučajnost, jer je napustio prostoriju kako bi razgovarao s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen o napredovanju Rumunije i Bugarske u EU. Međutim, ironično, ranije tog dana, činilo se da je mađarski premijer Viktor Orban pribjegao istom manevru. Orban je napustio prostoriju lidera kada su odlučili da nastave pregovore o pristupanju Ukrajine, kako bi omogućili jednoglasnu odluku u onome što su mediji napisali „pauza za kafu koja je spasila pregovore Ukrajine o članstvu“.

Prema Reutersu, uprkos prijavljenim naporima Austrije da ga skine sa ukrajinske crne liste, Raiffeisen je i dalje tamo. Nove kazne uključuju direktnu zabranu uvoza neindustrijskih ruskih dijamanata počevši od 1. januara i faznu zabranu uvoza dijamanata iz trećih zemalja počevši od marta, u skladu sa zemljama G7. Druge sankcije uključuju pooštravanje dokaza koji se traže od kompanija koje tvrde da se pridržavaju gornje granice cijena ruske nafte G7.

Paket je također dodao mjere za sprječavanje Rusije da dobije robu dvostruke namjene tako što se obavezuju partneri kompanija iz EU da potpišu ugovore prilikom kupovine određenih proizvoda koji zabranjuju njihovu ponovnu prodaju Rusiji. Procedura obavještavanja za ruske građane ili subjekte u Rusiji koji žele prenijeti više od 100.000 eura (preko 109.000 dolara) iz EU također je uključena u paket sankcija.

EU je već uvela 11 rundi sankcija Rusiji od početka sukoba s Ukrajinom početkom 2022. godine, s ciljem da oslabi privredu zemlje uskraćivanjem pristupa kritičnoj tehnologiji i tržištima i smanjenjem prihoda od izvoza sirovina. Kao odgovor, Rusija je preusmjerila veliki dio svoje trgovine u Aziju, prvenstveno Indiju i Kinu. Govoreći tokom maratonske sesije pitanja i odgovora u četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da SAD i njihovi saveznici uglavnom „pucaju sebi u nogu“ šamaranjem Rusija sa novim sankcijama, za koje je rekao da su im nanijele više štete nego Moskvi.

AustrijaeuKarl NehammerrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
6 mjeseci prije

muče se budale!

Koja
6 mjeseci prije

Uhhh…Beč i Budimpešta se “nameću”, aspiracije goleme, izgleda! Možda dobili “mig”

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Njemačka u recesiji, ima pad BDP-a od 0,5% zadnja dva kvartala.
Narudžbe za njemački izvoz samo su prošli mjesec pale za 3,7%.
Norveška isto u recesiji.

Većina europskih zemalja ili je u blagom minusu ili plusu do 1%, osim balkanskih koje imaju nekoliko puta veći porast BDP-a. Valjda zbog toga što su toliko siromašne da ne mogu niže.

Na godišnjoj razini Rusija je imala povećanje BDP-a u trećem kvartalu od 5,9%.
U drugom kvartalu bio je 2,1%.

Kina će ove godine imati godišnji rast BDP-a od 5%, Indija od 6,3%, Iran 3%.

Čisto da se vidi kako djeluju europske sankcije Rusiji.

Željko
6 mjeseci prije

“Sasvim slučajno”, isto kao i Orban!! Još da je i Italija uradila na isti način kao i Mađarska i Austija to bi bio alarm za službenu Ljubljanu i za službeni Zagreb jer “sasvim slučajno”, neizravno, svatko od te tri države traži svoje teritorije!! Za sada je to na razini teorija zavjere ali tko zna možda postane i istina!

Darko
6 mjeseci prije

Kada će zapadne svinje uvesti ovakve sancije smrdljivom Izraelu? Kako bi Ukrajina izgledala da su Rusi radili na način kako to rade židovska govna? Jebem im mater smrdljivu skupa s cijelom Amerikom koja sve to kuha.

Max
6 mjeseci prije

Mudro je zaštitio svoje bankare.

Janko
6 mjeseci prije

Neviđena sramota kako navodno ozbiljni ljudi i političari kroje sudninu naroda .Za sudbinska pitanja svojih naroda uveli igru „žmurke” kakvu smo igrali mi kao djeca.Ovo licimjerje i nameštaljke nadmašuje zdravi razum i valjda narodima otvara oči da progledaju koje i kakve političke i nemoralne nakaze vode narode Evrope.Strahota i neopisiva sramota…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI