Biden predlaže potpunu reformu Vrhovnog suda SAD

Joe Biden
6 komentara

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na ukidanje imuniteta od krivičnog gonjenja za bivše nosioce najviših političkih funkcija u zemlji, kao dio niza predloženih reformi Vrhovnog suda.

Biden je tvrdio da planira “vratiti povjerenje” u američki pravosudni sistem, u članku koji je u ponedjeljak objavio Washington Post.

Zalažući se za svoju takozvanu „Niko nije iznad zakona amandman“, Biden je izjavio da veruje da moć predsednika SAD treba da bude „ograničena, a ne apsolutna“ i osudio je odluku Vrhovnog suda 6-3 u julu da se predsednicima dodeli širok imunitet od krivičnog gonjenja za krivična dela koja su počinili na dužnosti.Odluka je donesena nakon što su Bidenovu savezni tužioci pokušali su da optuže bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za četiri krivične tačke u vezi s predsjedničkim izborima 2020., optužujući ga za urotu da poništi njihove rezultate i opstruira njihovu certifikaciju.

Primarne promjene koje je predložio Biden uključuju ustavni amandman kojim bi se bivšim predsjednicima oduzeo imunitet za zločine počinjene dok su bili na funkciji, ograničenja mandata za sudije Vrhovnog suda i uspostavljanje obavezujućeg kodeksa ponašanja za visoki sud.

“Presuda u julu znači da praktično ne postoje ograničenja u pogledu onoga što predsjednik može učiniti”, napisao je Biden, sugerirajući da će “jedine granice biti one koje sama nameće osoba koja zauzima Ovalni ured”.

Što se tiče ograničenja mandata za sudije Vrhovnog suda, Biden je rekao da se protivi doživotnim mandatima u visokim sudovima i predložio da se ograniče na 18 godina aktivne službe, s tim da predsjednik može imenovati novog sudiju samo svake dvije godine.

Takođe je tvrdio da je obavezujući kodeks ponašanja za Vrhovni sud „zdrav razum“ i sugerisao da je trenutni dobrovoljni etički kodeks „slab i samosprovodljiv“.

“Od pravde bi trebalo zahtijevati da otkriju poklone, da se suzdrže od javnih političkih aktivnosti i da se izuzmu iz slučajeva u kojima oni ili njihovi supružnici imaju finansijski ili drugi sukob interesa”, napisao je Biden. Biden je rekao da sva tri njegova prijedloga već podržava “većina Amerikanaca – kao i konzervativni i liberalni naučnici” i sugerirao da se ove promjene moraju napraviti kako bi se spriječila zloupotreba predsjedničke moći i “ojačale zaštitne ograde demokratije”.

Dok su Bajdenov prijedlog podržali demokrate i njegova potpredsjednica Kamala Haris, republikanski poslanici, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, odbacili su plan kao “mrtav po dolasku”.

Donald Trump je također odbacio napore američkog predsjednika kao “tipične Bidenove prevare”, rekavši za Fox News da prijedlog “nigdje ne vodi” i da Biden “i to zna”.

BidenSADVrhovni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
1 mjesec prije

Zašto opet da je Biden nešto odlučio ??On ne odlučuje o ničemu pa ni o tome kad mu mijenjat pelene.

BanOvan
1 mjesec prije

Racuna li matori perverznjak, koliko bi dozivotnih dobio njegov sinak da se primijeni taj zakon i sinak izgubi “imunitet po porodicnotaaajinoj liniji” ?

nekoime
1 mjesec prije

Biden se javlja iz frižidera br.7 u lokalnoj mrtvačnici…

eks
1 mjesec prije

Bivši agent CIA , Philip Agee : “Nas , u CIA , nije bilo briga za demokratiju … ako država nije saradjivala sa nama , demokratija nije značila ništa , a ja mislim da ne znači ništa ni danas .”
Ako malo bolje analizirate šta je poenta ove izjave, shvatićete da je poenta “AKO DRŽAVA NIJE SARADJIVALA SA NAMA” . Prevedeno na jednostavan jezik , CIA odlučuje šta će da uradi , nezavisno od stava i odluke države, odnosno njenih institucija. Jasno je da CIA deluje potpuno autonomno , nekontrolisano od države. CIA je iznad države . Zato je nebitno ko je predsednik USA . CIA je jedno od glavnih oružja korporativne fašističke mafije, mafije pohlepnih psihopata . Oni su vladari USA , oni su USA . Zato je USA imperija zla .

Max
1 mjesec prije

Nebitno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI