Biden priznaje da je bio pod pritiskom da napusti trku

Joe Biden
3 komentara

Američki predsjednik Joe Biden priznao je da su ga njegove kolege demokrate uvjerile da će ih “povrijediti” ostankom u utrci za Bijelu kuću, a bivšu predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi označio je kao ključnu ličnost koja je uticala na njegovu odluku da podnese ostavku.

Biden je prekinuo svoju kampanju za reizbor krajem jula, skoro mjesec dana nakon što je televizijska debata s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom razotkrila njegov očigledan kognitivni pad. U sedmicama između debate i njegovog povlačenja, liberalni stručnjaci, demokratski poslanici i stranački donatori su pozvali Bidena da prekine svoju kampanju, jer su ankete pokazale da 81-godišnji aktuelni predsjednik gubi tlo pod nogama od Trumpa.

“Ankete koje smo imali pokazale su da je to bila izjednačena trka i da bi to bilo tako do kraja, a ono što se dogodilo je da su brojne moje demokratske kolege u Domu i Senatu mislile da ću ih povrijediti u utrkama”, rekao je Biden za CBS News u nedjelju, u svom prvom intervjuu nakon završetka kampanje.

„Bio sam zabrinut ako bih ostao u trci, to bi bila tema, vi biste me intervjuisali o tome zašto je Nancy Pelosi rekla – zašto… i mislio sam da bi to bila prava distrakcija“, dodao je.

Pelosi je bila prva istaknuta demokrata koja je nakon debate javno dovela u pitanje Bidenovu mentalnu sposobnost. Govoreći za MSNBC sljedeće sedmice, izjavila je da bi bilo “legitimno pitanje reći: ‘Da li je ovo epizoda ili je ovo uslov?’

Pelosijevi komentari otvorili su vrata brojnim utjecajnim demokratama da traže Bidenovo povlačenje. Glavni među tim glasovima bio je Bidenov nekadašnji šef, bivši predsjednik Barack Obama. Prema Washington Postu, Obama je “rekao ljudima da je zabrinut što se ankete udaljavaju od Bidena, da se izborni put bivšeg predsjednika Donalda Trumpa širi i da donatori napuštaju predsjednika”.

Zajedno sa liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom, Pelosi je Bidenu prenijela Obaminu poruku, piše list.

Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma negira da je vodio bilo kakav pokušaj da se Biden protjera. „Možda misli da je moja izjava izazvala nešto… Ne znam, jer od tada nisam razgovarala s njim“, rekla je ona novinarima ranije ove sedmice. Pelosi je odbila reći da li je direktno tražila od Bidena da obustavi svoju kampanju, ali je rekla da smatra da predsjednik “nije imao kampanju koja je bila na putu pobjede”.

Tramp je Bidenovo povlačenje okarakterisao kao “puč” od strane Demokratske stranke. “Svi su ga bacili, a oni su rekli: ‘Ili se lijepo izvučeš ili ćemo mi krenuti za tobom.’ I to se dogodilo. I nije imao izbora. Nema sumnje u to”, rekao je prošlog mjeseca za New York Post.

BidendemokrateSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 mjesec prije

Uzeti golf palicu i zatući to smeće ko bijesnog psa..

Max
1 mjesec prije

Dobro jutro Kolumbo.

FELIX
1 mjesec prije

STO PUTA BI BIO BOLJI PREDEDNIK NEGO BUDUCA PREDSEDNICA KAMALA HARIS KOJA CE DOKRAICITI AMERIKU, PO NEKIM PODACIMA JE KARJERJERU POCELA KAO PROSTITUTKA, VEC SADA OBECAVA DA CE NA SAMOM POCETKU SVOGA PREDSEDAVANJA LEGALIZIRATI PROSTITUCIJU A NI NJEN MUZ NIJE DOSTA BOLJI PORED TOGA JE I ZIDOV KOJI IMA VRLO PRIJATELSKE I POSLOVNE KONTAKTE SA PALESTINCIMA POGOTOVO BANKARIMA.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI