Belgija obećava Ukrajini F-16 avione

F-16 borbeni avion
13 komentara

Prvi avioni trebali bi stići ove godine, rekao je Vladimir Zelenski

Vladimir Zelenski i belgijski premijer Alexander De Croo potpisali su sigurnosni sporazum, koji uključuje obvezu Bruxellesa da Kijevu isporuči 30 borbenih zrakoplova F-16.

Ukrajina bi trebala primiti 977 milijuna eura vojne pomoći od Belgije tijekom 2024. prema desetogodišnjem bilateralnom sporazumu, ustvrdio je Zelenski u objavi na X (bivši Twitter) nakon sastanka s De Croom u utorak u Bruxellesu.

Belgija se prošle godine pridružila takozvanoj ‘koaliciji F-16’ s Nizozemskom, Danskom i Norveškom. Ali novopotpisani pakt “po prvi put… određuje točan broj borbenih zrakoplova F-16 – 30 – koji će biti isporučeni Ukrajini do 2028. godine”, napisao je.

Prvi ratni zrakoplovi američke proizvodnje stići će iz Belgije “već ove godine”, rekao je Zelenski.

Prema sporazumu, Bruxelles će također osigurati Kijevu oklopna vozila, sustave protuzračne obrane, opremu za razminiranje i drugu opremu, kao i streljivo, dodao je.

Tijekom zajedničke konferencije za novinare sa Zelenskim, De Croo je inzistirao na tome da je ishod sukoba između Rusije i Ukrajine “ključan za naše europske interese, vrijednosti i sigurnost”.

“Iako se ruska invazija pretvorila u rat iscrpljivanja, EU i Belgija nastavit će stajati rame uz rame s vama [Ukrajinom] u ovom ratu. Naša je dužnost pomoći vam da pobijedite”, rekao je belgijski premijer.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib ranije je izjavila za radio RTL da je oružje koje države članice EU-a i NATO-a dostavljaju Kijevu namijenjeno za upotrebu isključivo na teritoriju na koji Kijev polaže pravo, a ne za napade dublje unutar Rusije.

Zelenski, koji je na europskoj turneji, u ponedjeljak je potpisao sličan sigurnosni sporazum sa Španjolskom. Kao dio sporazuma, Madrid se obvezao izdvojiti 1 milijardu eura vojne pomoći Ukrajini ove godine i još 5 milijardi eura do 2027.

Unatoč svim obećanjima, Kijev još nije dobio niti jedan F-16 od svojih zapadnih podupiratelja. Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je ranije u svibnju da će zrakoplovi četvrte generacije početi stizati u Ukrajinu u narednim mjesecima.

Izvješća u zapadnim medijima pripisuju odgode komplikacijama s obukom ukrajinskih pilota i nedostatku odgovarajućih aerodroma u zemlji.

U ožujku je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da će F-16 biti meta Rusije na aerodromima u zemljama NATO-a ako budu djelovali od tamo.

BelgijaF-16ukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
3 mjeseci prije

Još više posla za sakupljače sekundarnih sirovina. Zapad misli na svakoga.

tihobl
3 mjeseci prije

Avione je kupila Belgija krajem ’80-ih. Dobri su za ispaliti raketu iz daleka na civilni cilj, ako uspiju uzletjeti. Rok isporuke je 2028. Belgijanci racunaju da ce im EU preko Evropskog fona za mir isplatiti ove F-16.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Dakle, koalicija Belgija-Nizozemska-Danska-Norveška obećala isporuku 30 borbenih zrakoplova F-16 do 2028. godine. Prve primjerke obećala je već ove godine. F-16, zrakoplove četvrte generacije koji je ušao u serijsku proizvodnju 1978. godine. Što znači da će ih godišnje slati u prosjeku 6 komada. Sa druge strane Rusija s početkom ove godine ima oko 1.100 borbenih zrakoplova (Mig-29, Mig-31, Mig-35, Su-27, Su-30, Su-34, Su-35, Su-57), kao i 460 napadačkih zrakoplova (Su-24, Su-25). Od navedenih ruskih, njih oko 400 su moderni zrakoplovi pete generacije koji su počeli sa srijskom proizvodnjom od 2006. do 2020. godine. Stvarno, tih 30 F-16 koji će doći u Ukrajinu u sljedećih 5 godina će preokrenuti rat. Frapantna je glupost europskih političara koji sebe masovno razoružavaju znajući da to neće ništa promijeniti na ukrajinskom ratištu, a još je frapantnija naivnost ukrajinskog naroda koja i dalje guta zapadne šuplje priče o njihovoj pobjedi i vraćanju izgubljenih teritorija na kojem su… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

Bit će uništeni čim stignu.

BanOvan
3 mjeseci prije

Belgija, zemlja Leopolda II kongoanskog, dobrice, do yaya.
Mrava zgazili nebi, osim po koji milion Kongoanaca.

Sparkling
3 mjeseci prije

Ima netko (jedan od HR poznavaoca avio vojne doktrine) koji je rekao da će F-16 padati kao glineni golubovi, ako uspiju poletjeti.
Glupani, ovo je totalna eskalacija ako u tim avionima budu “umirovljeni” piloti “zapadnih partnera”
Lp

BanOvan
3 mjeseci prije

Mogli su poslati i onaj F-35 što je zderao u brdo a tek krenuo iz Lokida

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI