Bez kompromisa sa Rusijom

Andrej Jermak
22 komentara

Ukrajina ne namjerava pokleknuti pred ruskim zahtjevima i razmatrati formalno ustupanje teritorija za koje tvrdi da su svoje Moskvi kako bi okončala sukob, rekao je šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak.

Obraćajući se novinarima u Washingtonu uoči samita NATO-a sljedeće sedmice, Yermak je signalizirao da, iako je Kijev otvoren za svaki savjet koji bi mogao pomoći da se okonča neprijateljstvo s Moskvom i postigne “pravedan mir”, crvene linije Ukrajine ostaju nepromijenjene.

“Nismo spremni da idemo na kompromis za veoma važne stvari i vrednosti… nezavisnost, slobodu, demokratiju, teritorijalni integritet, suverenitet”, rekao je on, a citira Rojters.

On je također izmjerio plan za rješavanje ukrajinskog sukoba, koji su navodno izradili savjetnici republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Ova mapa puta navodno predlaže uspostavljanje početnog primirja zasnovanog na borbenim linijama tokom mirovnih pregovora, dok se Kijevu omogućava da se uzdrži od formalnog ustupanja bilo kakvih spornih teritorija Moskvi. Kao dio plana, Rusiji bi navodno bilo obećano da će pregovori Ukrajine o pridruživanju NATO-u biti stavljeni na čekanje.

Yermak je, međutim, bio oprezan u procjeni navodnog plana. “Iskren odgovor: ne znam. Da vidimo”, rekao je on, dodajući da će Ukrajina nastaviti tražiti podršku od SAD-a nakon novembarskih izbora, bez obzira ko pobijedi.

Njegove izjave su ponovile one glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, koji je ranije rekao da “vrijednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja stvari na terenu”. Peskov je u srijedu porekao da je bilo kakvih razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Trumpa o tom pitanju.

Prošlog mjeseca Putin je iznio novi plan za rješavanje ukrajinskog sukoba, rekavši da je Moskva spremna odmah otvoriti mirovne pregovore s Ukrajinom nakon što ona povuče trupe iz Donbasa i još dvije svoje bivše regije i pristane na neutralni status. Kijev i njegovi zapadni pristalice odbili su ponudu, jer Ukrajina promovira Zelenskijevu ‘formulu mira’, zahtijevajući da se Rusija povuče sa svih teritorija za koje smatra da su svoje.

Andrej Jermakrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nije baš isto
2 dana prije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da bi voleo da mu kandidat za predsednika SAD Donald Tramp objasni kako će tačno zaustaviti rat u Ukrajini u roku od samo 24 sata.

“Ako Tramp zna kako da zaustavi rat, neka nam kaže danas”, rekao je Zelenski

BanOvan
2 dana prije

Za pretpostaviti je da je Krmak poslao i užu i širu familiju na prvu liniju fronta pa sada može da mu se neće da pregovara..

BanOvan
2 dana prije

Šuška se šuška da su smijenuli kokainski Duška. Valjad ga nategli azovci.

nastran
2 dana prije

imaju “formulu” nek ju realiziraju ako mogu, a ne da stalno kmeče i traže druge da to učine za njih

Schwarze Hunderte
2 dana prije

Tko je sad pa ovaj , odjedanput 🤔 ?!

Mučki Provokator
2 dana prije

A to im je dakle plan za mirovne pregovore….

Max
2 dana prije

Uh kako hrabro.

Ico
2 dana prije

Andrej Jermak je korumpirani šarlatan.

tihobl
2 dana prije

To je pravi stav. Ukrajinaca je ostalo jos oko 2 miliona. Kad i poslednji ukrajinac izgine ostace samo rusi, grci, bugari, madjari …

goran
2 dana prije

ja molim Boga da vi ne pokleknete,ali činjenica je ta da če kijev postati novi glavni grad ruske federacije i nema te vojne sile na planeti koja vam može pomoći pobijedit rusiju

Janko
2 dana prije

Mir me moguć u kratkom toku.Zelenskog zajedno sa njegovom kamarlom poskati na ljetovanje bez povratka

nessy
1 dan prije

Ovi takozvani UA ‘domoljubi’ dobro i predobro su svjesni da podrucja koja je zauzela Rusija (gdje su Rusi vecinsko stanovnistvo), vise nikada nece biti ukrajinska. Zao mi je svakog poginulog, bilo rusa ili ukrajinca, jer ginu uzalud. I jedni i drugi su nasa krscanska slavenska braca, i ovoj situaciji se mogu veseliti (kao sto i rade), samo WASP lesinari, koji jos na svemu dobro zaraduju. Nastavljati ovakav bolno uzaludni rat, mogu samo lesinari koji gledaju svoj %, a dobrobit ljudi im nije ni u primisli. Dobro, pretpostavimo nemoguce, Rusija se povuce i prepusti UA te pokrajine sa ruskom vecinom. Sto onda? Zivot ide dalje? Da, ali u kujcu. Imali bi leglo drzavnih neprijatelja, aktivnih, dobro obucenih i sponzoriranih od Rusije. To Zele? Mislim da ne. Kako bilo, UA treba trenutno spasiti sto se spasiti moze, pokriti se usima, i to je to. Ratne Huskace tipa BoJo, probiti nogom nize ledja,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI