Biden je prekršio riječ datu kongresu

Joe Biden
7 komentara

Predsjednik SAD-a Joe Biden nije bio iskren s američkom javnošću o planu svoje administracije za Ukrajinu, napisao je urednički odbor Wall Street Journala u članku u petak.

Iako se Biden predstavlja kao pobornik slobode Ukrajine u svom govoru na Općoj skupštini UN-a ove sedmice, odbija biti otvoren prema Kongresu i američkoj javnosti o svojoj strategiji za postizanje pobjede, navodi se u uvodnom članku.

U aprilu su zakonodavci usvojili gotovo 61 milijardu dolara dodatnog budžeta za Ukrajinu, nakon mjeseci pregovora između demokrata i republikanca. Jedan od uvjeta je bio da Biden administracija artikulira strategiju u vezi s američkom podrškom Ukrajini u roku od 45 dana od stupanja na snagu budžeta, i kvartalno unaprijed.

“Biden je znao da je ova obaveza neophodna da bi se pomoć provela kroz Kongres, i on je potpisao zakon”, primjećuje WSJ.

Unatoč tome, strategija je predana “mjesecima nakon zakonom propisanog roka”, navodi novine, pozivajući se na saopćenje republikanske poslanika. “Također, i ovo je tipično za Bidenovu opstrukciju: Dokument je u potpunosti klasificiran”, napisao je WSJ, dodajući da kongresmeni žele da strategija bude dostupna američkoj javnosti.

“Javno objavljivanje možda bi značilo da potpredsjednica Kamala Harris mora objasniti svoje vlastito razmišljanje o ratu prije izbora. Sve dok to ne učini, a Administracija to prikriva, gđa Harris dijeli Bidenov rekord zbunjujućih pola-mjera.”

Bidenova administracija je u četvrtak najavila dodatnih 8 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, zadržavajući ostatak velikog budžeta koji je odobrio Kongres, a koji ističe krajem septembra. To je došlo odmah nakon što je ukrajinski lider Vladimir Zelenski posjetio SAD kako bi predstavio ono što je nazvao svojim “planom pobjede” svom najvećem sponzoru.

Prema nekoliko zapadnih medijskih izvora, želje Kijeva sada sve više dolaze u sukob s onima njihovih pokrovitelja na Zapadu. Njihovi saveznici su do sada odbili i sve hitnije zahtjeve da im se dozvoli korištenje zapadnog oružja za napade na duboko rusko područje.

Međutim, Zelenski je odbacio svaku mogućnost kompromisa s Rusijom i isključio pregovore. Ukrajinski zvaničnici su sugerirali da bi eskalacija sukoba mogla prisiliti Rusiju da prihvati uslove Kijeva.

Moskva sukob smatra de facto proxy ratom i upozorila je da će, ako se Kijevu dozvoli korištenje zapadnog oružja dugog dometa, svaki takav napad biti smatran aktom rata.

BidenKongresSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
4 dana prije

Bubica bolesna. Zaboravio je, demencija, ne !

Željko
4 dana prije

Njemu je svaki dan novi i bez prošlosti tak da nije za zamjeriti .

Max
4 dana prije

Nije se sjećao.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI