Biden je ‘tajno’ dozvolio Ukrajini da pokrene dalekosežne udare na Rusiju

Biden i Zelenski
23 komentara

Američki predsjednik Joe Biden dao je Kijevu dozvolu da koristi američko oružje za gađanje ciljeva u dijelu Rusije koji graniči s ukrajinskom Harkovskom regijom, rekao je američki zvaničnik Politico u četvrtak. Međutim, Biden je za sada zadržao zabranu udara dublje na ruskoj teritoriji.

“Predsjednik je nedavno uputio svom timu da osigura da Ukrajina može koristiti američko oružje u svrhu protivvatre u Harkovu kako bi Ukrajina mogla uzvratiti ruskim snagama koje ih pogađaju ili se spremaju da ih pogode”, rekao je zvaničnik.

Kako prenosi Politico, ova odluka je “tajno” saopštena Kijevu nešto prije zvanične potvrde.

U praksi, Bidenov smjer će omogućiti ukrajinskim snagama da koriste američko oružje dugog dometa – ali ne i rakete ATACMS koje se tiho otpremaju u Kijev od početka aprila – za napad na pojas ruske teritorije koji graniči s Harkovskom regijom, gdje je Rusija nedavno zauzela desetine gradova i sela.

Ukrajina je ranije koristila ove gradove i sela za lansiranje artiljerije, dronova i raketnih udara na istu rusku teritoriju pokrivenu Bidenovom direktivom. Međutim, prodor Rusije u regiju Harkov primorao je ukrajinsku vojsku da napusti ove stacionarne poligone, osiguravajući da više ne može napadati ciljeve u Belgorodu i drugim ruskim naseljima u blizini granice.

Američki zvaničnik koji je razgovarao za Politico tvrdi da Bidenova odluka “nije promijenila” američku zabranu udara duboko unutar ruske teritorije. Biden je posljednjih sedmica bio pod pritiskom da dozvoli Ukrajini neograničenu upotrebu američkog oružja protiv Rusije, ali – barem javno – još uvijek odbija dati tu dozvolu.

Ovo javno odbijanje izazvalo je razdor unutar Bidenove administracije, te između SAD-a i njihovih saveznika. Američki državni sekretar Antony Blinken i visoki zvaničnici Pentagona žele da Bajden odobri dugotrajne udare na Rusiju, navode New York Times i Politico , dok je nekoliko zemalja NATO-a, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku, već dalo Ukrajini dozvolu da koristi njihovo oružje kako mu odgovara.

U Kijevu je Bidenovo odbijanje navodno razljutilo Vladimira Zelenskog i njegove visoke zvaničnike, od kojih su neki rekli za Washington Post ove sedmice da su mogli zadržati rusku ofanzivu na Harkov da su imali dozvolu za izvođenje prekograničnih udara na rusku opremu i formacije trupa.

Moskva je odbacila debatu o takvim udarima u zapadnim prestonicama. “Američko oružje se već koristi protiv različitih ciljeva izvan borbene zone”, rekao je novinarima prošle sedmice ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. „Polazimo od činjenice da američko i drugo zapadno oružje gađa ciljeve na teritoriji Rusije, prvenstveno civilnu infrastrukturu i stambena naselja.

Dan prije nego što je Lavrov govorio, ukrajinske snage su upotrijebile projektile ATACMS da ubiju dva civila u napadu na Krim. SAD ne smatraju Krim ruskom teritorijom, pa stoga ne zabranjuju Ukrajini da izvodi takve udare.

BidenrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
30 dana prije

…malo pomalo ” crvene linije” se prelaze, NATO se priprema na direktan sukob sa Rusijom, pitanje je vremena kada će početi, mislim da će se nešto veliko dogoditi prije predsjedničkih izbora u SAD-eu, jer sigurno Biden gubi od Trumpa…samo nitko ne uzima u obzir odgovor Rusije, a sigurno će odgovoriti…

Ivana Podravec
30 dana prije

Ja bih preporučila Rusiji i SAD-U da ne ratuju preko drugih država nego da otvoreno krenu u međusobnu borbu i tko pobjedi taj je jači i br.1 . Nas nek puste na miru .

123
30 dana prije

Biden dozvolio? Biden odlučuje jedino o tome koji sladoled hoće. Ovakve odluke o oružju donosi neko drugi. Ko donosi odluke u Americi? Čemu predsjednici kao paravan (osim Trump i JFK)? Ko se to tamo skriva?

Gade mi se isti naslovi u svim medijima da je Biden nešto odlučio, odobrio.

tihobl
30 dana prije

Дозвола Украјини да удари Русију западним оружјем могла би да доведе до „неконтролисане ескалације“ – државни секретар Ватикана

tihobl
30 dana prije

У Новоросијску се огласи сирена – сигнал „Пажња свима“. Напад дроном, кажу власти.
Непријатељ је напао Новоросијск и складиште нафте код Темрјука.
У округу Темрјук у Краснодарском крају, након налета беспилотних летелица, горе 3 резервоара са нафтним дериватима. Има повређених.
Велики број дронова оборен је противваздушном одбраном и потиснут електронским ратовањем у Краснодарском крају.
Напад у Новоросијску је одбијен.

tihobl
30 dana prije

Светска банка је у четвртак ажурирала податке о показатељима паритета куповне моћи: произилази да је Русија већ постала четврта економија у свету са уделом од 3,8% глобалног БДП-а, истиснувши Јапан (3,7%) и Немачку (3,4). %).

tihobl
30 dana prije

Rusija nacinila veliki iskorak – ruska vojska vise nece pacati drumarinu na ruskim autoputevima niti stajati na naplatnim rampama.
Nakon dvije godine ubjedjivanja ministarstvo saobracaja rijesilo je da se odrekne ovog prihoda i izmjenilo je propise.

Ovo je samo jedna od birokraskih zavrzlama sa kojom je suocena ruska vojska. Nije Putin dzaba rekao da je glavni front SVO unutar Rusije.

Josip
30 dana prije

Svijetliti ce Ukrajinci u mraku jos ove godine jebo im Zelenski mater blesavu.

Josip
30 dana prije

Vrijeme je da jedna dobro navodena pretvori u prah Bijelu kucu i to kada je ova raga unutra 🙂

Pero
30 dana prije

Opet naslov da je Biden nešto odlučio.On uopče nije više sposoban da nešto odluči a i da je ništa se njega kao i sve predsjednike Amerike nebi pitalo.Ako je SAD židovska kolonija valjda se zna ko donosi sve odluke i kog se mora sve pitat.

Dosta
30 dana prije

Stari dementni magarac zna da će uskoro krepat,pa misli izazvat nuklearni rat po logici kad ja odlazim ajdete svi za mnom.

Lucija, prva
30 dana prije

“Biden je za sada zadržao zabranu udara dublje na ruskoj teritoriji.”
Koja budala umijesto da razpali po cijeloj roSSiyi on bi se igračko na granici.

Max
30 dana prije

Što će biti kad Rusi uzvrate.

Jomla
29 dana prije

Ukrajinci ne umiju (nisu osposobljeni 😛 ) šoferirati tim oružjem, tako da je bidni mogao dozvolu dati samo amerikancima, da napadnu Rusiju. Rusija to odlično zna.
Obično se dalje zviždi, al’ ovaj put ne, jbg… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI