Biden ne želi da bude odgovoran za treći svjetski rat

Joe Biden
10 komentara

Predsjednik Joe Biden ne želi da sukob s Rusijom oko Ukrajine izazove globalni rat, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby. On je svoju izjavu dao nekoliko dana nakon što je Bijela kuća potvrdila da je Biden Kijevu dao dozvolu da koristi sisteme naoružanja koje su isporučili SAD za napade duboko u Rusiji.

Ukrajina je zatražila ublažavanje ograničenja upotrebe stranog oružja nakon što su ruske trupe prošlog mjeseca pokrenule novu ofanzivu u istočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov i zauzele nekoliko sela duž granice.

“Zabrinuti smo zbog eskalacije od samog početka ovog rata. I ta zabrinutost ostaje važeća”, rekao je Kirby za ABC News u nedjelju. “Predsjednik je rekao da ne želi biti odgovoran za početak Trećeg svjetskog rata. Ne tražimo sukob sa Rusijom, još jednom nuklearnom silom.”

Kirby je rekao da je Biden “shvatio sve posledice” dozvoljavanja Kijevu da koristi američko oružje “u svrhe protivvatre”. Ponovio je da je Ukrajincima bilo dozvoljeno da gađaju samo baze, artiljerijske položaje i druge vojne lokacije “koje su Rusi koristili za stvaranje neke vrste tampon zona”. Bijela kuća je ranije pojasnila da se zabrana upotrebe “ATACMS [raketa] ili dalekometnih udara unutar Rusije nije promijenila”.

Rusija je, međutim, saopštila da je Kijev već koristio ATACMS i drugo oružje dugog dometa za gađanje ciljeva na Krimu, Donbasu, kao i regionima Zaporožje i Herson. Kijev i njegovi zapadni pristalice i dalje gledaju na ove nedavno inkorporirane ruske teritorije kao na ukrajinsku zemlju. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je cilj operacije u oblasti Harkov zaustavljanje učestalih ukrajinskih prekograničnih minobacačkih i raketnih napada na Belgorod i druge ruske gradove. Moskva ne planira da zauzme sam grad Harkov, rekao je on novinarima tokom svog prošlomesečnog putovanja u Kinu. 

Moskva je više puta upozoravala da isporuke teškog naoružanja Ukrajini sa Zapada neće odvratiti ruske snage. Rusija je, međutim, naglasila da vojna pomoć Kijevu dovodi do opasne eskalacije. 

U intervjuu sa američkim novinarom Tuckerom Carlsonom u februaru, Putin je rekao da je nezamislivo da bilo ko uvlači svijet u novi globalni rat. “Globalni rat bi čitavo čovječanstvo stavio na ivicu opstanka”, rekao je. 

BidenSADTreć svjetski
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
27 dana prije

Posle napada NATO na ruske strateške nuklearne snage, Bajden je pročitao obaveštenje da ne želi da bude odgovoran za treći svjetski rat.:
NATO je 23. i 27. maja izvela dva napada na radare za rano upozoravanje velikog dometa “voronjež-dm” i “voronjež-m”, od kojih je jedan uništen.
:
Kada bude poćeo nuklearni rat, izjaviće da je počeo trajni mir.
:
Lepo neko ovde reče. Kakvo spremanje Evrope za rat, gde je izgradnja skloništa, fortifikacija, jačanje energetike, nove čeličane, proširenje bolnica, hiljade tenkova, nove divizije.
.
Zašto nema ničega za rat a ide se u rat?
:
Bela rasa Evrope će biti žrtvovana umesto roze junica!

držnedaj
27 dana prije

Ovaj stari mravojed nezna gdje mu je guzica a gdje glava!
sav je pod tabletama…
je.bem te živote kad ovakvi postoje

anik
27 dana prije

Mislim da je skoro 90% ruskog arzenala ciljano i programirano na teritorij SAD. To se neće promijeniti. Ako obsj rat izbije, nuklearne snage Britanija, Engleska, SAD ali i Rusija če biti gotovo uništene i spaljene do temelja. A i NATO ostale zemlje će dobiti svoju porciju, zračne luke, morske luke i terminali i slično za logistiku. Mi možda nećemo biti spaljeni, ali dobit ćemo mnogo radiacije..

Bruno
27 dana prije

Zna li ovaj čovjek uopće gdje se nalazi i čime upravlja. Ne može ni vlastitu ženu prepoznati, a pita se ko mu je sin. Jadan je država koja je spala na ovakve vladare.

Max
27 dana prije

Dobro si se sjetio.

Kosir i Bat
27 dana prije

Taj Gmaz Bidet uvjek radi totalno suprotno od onoga sta izjavljuje.

Josip
27 dana prije

Svinja misli da ce se izvuci neka njeno.

Zvone
27 dana prije

Ameri, kao uvjek, jedno pričaju a drugo rade. Ne žele rat sa Rusijom a napadnu vojne ciljeve u njoj.

vigor komar
26 dana prije

heteroseksualni pedofil je sef samo plitke drzave, daklem, ne moze biti odgovoran ni za svoj moon walk hod a kamoli treci svjetski. za sve odgovara sefica duboke drzave, homo pedofilka hilary kojoj pileci parizer iz bg vise od desetljeca uredno placa reket pa je od srpije napravio neo jasenovac sa ritopekom mjesto gradine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI