Biden odobrio tajnu američku nuklearnu strategiju – NYT

Joe Biden - Nuklearni rat
12 komentara

Washington je navodno ažurirao svoje smjernice s fokusom na Kinu

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je visoko povjerljivu nuklearnu strategiju s ciljem odvraćanja Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, izvijestio je u utorak New York Times pozivajući se na neimenovane dužnosnike Pentagona i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dokument pod nazivom ‘Smjernice za zapošljavanje u nuklearnoj industriji’ usvojen je u ožujku, označavajući prvi put da je američka nuklearna doktrina usredotočena na brzo razvijajuće nuklearne sposobnosti Pekinga, pišu novine.

Prema NYT-u, dokument se ažurira otprilike svake četiri godine i toliko je tajnovit da nema digitaliziranih kopija.

Vršitelj dužnosti pomoćnika ministra obrane za svemirsku politiku Vipin Narang rekao je novinarima ranije ovog mjeseca da je Biden “nedavno izdao ažurirane smjernice za korištenje nuklearnog oružja kako bi objasnio više protivnika s nuklearnim oružjem”. Sve veći kineski nuklearni arsenal bio je nešto što SAD “nisu predvidjele niti uzele u obzir” tijekom nuklearnog planiranja prije nekoliko desetljeća, dodao je.

Upitan o izvješću NYT-a, glasnogovornik Bijele kuće Sean Savett rekao je da “smjernice izdane ranije ove godine nisu odgovor niti na jedan entitet, državu ili prijetnju”.

Godine 2023. Pentagon je procijenio da će Kina udvostručiti svoje zalihe operativnih nuklearnih bojevih glava na više od 1000 do 2030., “od kojih će većina biti raspoređena na višim razinama spremnosti”. SAD trenutačno ima 5550 bojevih glava, a Rusija 6255, prema procjenama Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Revizija nuklearne strategije događa se usred pojačanih napetosti između SAD-a i njegovih NATO saveznika s jedne strane, te Kine i Rusije s druge strane, pri čemu se obje strane međusobno optužuju za eskalaciju oko Ukrajine i Tajvana. Washington je također bio uznemiren povećanjem testiranja balističkih projektila od strane Sjeverne Koreje.

I Moskva i Peking optužuju SAD za poticanje sukoba diljem svijeta i pokušaj nametanja svoje volje drugim zemljama. Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane viši pukovnik Zhang Xiaogang pozvao je SAD i njihove saveznike “da napuste svoj hladnoratovski mentalitet”.

Tijekom svog putovanja u Kinu u svibnju, ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da “strateško partnerstvo” između Moskve i Pekinga “nije usmjereno ni protiv koga”.

BidenkinaNuklearna strategijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
26 dana prije

Tko god ima nuklearno naoružanje, a nije vlasnik izuzetnih (Izrael), niti njihova poslušna kujica (Francuska, Velika Britanija) njihov je smrtni neprijatelj, i to na drugom kraju zemaljske kugle (Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Indija, Pakistan, vrlo vjerojatno i Iran).

Teško im je prihvatiti da je više nuklearnih sila kontra njih nego za njih zahvaljujući njihovoj politici, a najviše ih boli da ne mogu baš ništa napraviti da spriječe njihovo daljnje nuklearno jačanje bez svjetskog nuklearnog holokausta.

Izuzetni, niste više Gospodari Svijeta, već regionalna sila – shvatite više i pomirite se s tim.

Sir Oliver
26 dana prije

Što je mogao odobriti čovjek kojeg čovjek kojeg pola sata nakon obroka što je jeo ne sjeća se da je uopšte nešto pojeo. Američka strategija je štakori u skloništa pa da udarimo prvi možda nam uspije nekoga iznenadit,

Darko
26 dana prije

Ovog ludog majmuna Bidena treba što prije propustiti kroz dimnjak. I nikada više ne dozvoliti da se takova govna dokopaju vlasti.

pticopteris_pticoseris
26 dana prije

Mislim da Biden ne može odobriti ništa više od okusa pojedinog sladoleda.
Ko stvarno donosi odluke?
Izgradili smo svijet i društvo nepoznate vladavine. Istovremeno vjerujući da smo napredna civilizacija jer ,eto, idemo na Mars i sl.

Mučki Provokator
26 dana prije

Svaka cast Logicari na fotki koju ste odlicno ukomponirali , iznad i oko glave mu sija aureola pakla a iz gmazovskih ociju kao i iz usta sija mrznja ! Ocijena za umjetnicki dojam 5 👍👍👍👍👍

Max
26 dana prije

Amaterska greška jer je ruski arsenal napredniji.

FELIX
26 dana prije

BIDEN JE SAMO REKAO ONO STO MU JE NAREDZENO

Profesor Živago
25 dana prije

Dakle Biden je odobrio TAJNU američku nuklearnu strategiju, a mi o njoj čitamo na Logicno.com…
Stvarno je jaka ta tajna.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI