Biden poziva na nove izbore u Venezueli

Joe Biden
14 komentara

Bijela kuća je pokušala povući predsjednikovu primjedbu, inzistirajući na tome da je već “sasvim jasno” tko je pobijedio na izborima

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da podržava održavanje novog kruga izbora u Venezueli, jer su brojne zemlje odbacile rezultate posljednjeg glasanja u toj južnoameričkoj zemlji. Caracas ga je, kao odgovor, optužio za miješanje u unutarnje stvari Venezuele.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro službeno je pobijedio na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca, osiguravši treći mandat na vlasti. Međutim, dok su zemlje poput Rusije, Kine i regionalnih saveznika Caracasa čestitale aktualnom predsjedniku na njegovoj pobjedi, venezuelanska oporba, većina latinoameričkih država i nacija G7 odbile su priznati rezultate, izražavajući “ozbiljnu zabrinutost” za integritet izborni proces.

Dužnosnici iz Washingtona izjavili su da je na izborima pobijedio Madurov glavni suparnik, oporbenjak kojeg podržava Zapad Edmundo Gonzalez. Američki državni tajnik Antony Blinken čak je javno izjavio da Bijela kuća službeno priznaje Gonzaleza kao novoizabranog predsjednika.

U četvrtak su brazilski predsjednik Lula da Silva i kolumbijski predsjednik Gustavo Petro, koji su također odbili priznati Madurovu pobjedu, pozvali Caracas da održi novi krug izbora i pozove međunarodne promatrače da nadgledaju proces.

Caracas i venezuelanska oporba odbacili su prijedlog, a obje strane inzistiraju da su legitimno pobijedile na izborima u srpnju.

Ubrzo nakon što su Lula i Petro objavili svoj prijedlog, Bidena su novinari upitali podržava li ideju da se u Venezueli održe novi izbori kako bi se riješila politička kriza u zemlji. “Da”, odgovorio je američki čelnik.

Ubrzo nakon toga, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost objavio je izjavu u kojoj je pojasnio da je Biden “govorio o apsurdnosti Madura i njegovih predstavnika koji nisu bili jasni u vezi s izborima 28. srpnja” i naglasio da je “sasvim jasno” da je Gonzalez bio pravi pobjednik izbora.

Kao odgovor, Maduro je okrivio SAD zbog pokušaja miješanja u unutarnje stvari Venezuele. “Predsjednik Biden je na intervencionistički način govorio o unutarnjim stvarima Venezuele, koje se tiču ​​samo Venezuelanaca i njihovih institucija. Pola sata kasnije neki glasnogovornici State Departmenta su mu proturječili. Tko je zadužen za američku vanjsku politiku?” rekao je venezuelanski čelnik, a prenose mediji.

Nacionalno izborno vijeće Venezuele (CNE) objavilo je 28. srpnja da je Maduro službeno pobijedio na predsjedničkim izborima u zemlji i potvrdilo njegovu pobjedu, proglasivši da je dobio 52% glasova, u usporedbi s 43% koliko je dobio Gonzalez.

Oporba je, međutim, tvrdila da je glasovanje namješteno. Madurov prethodni reizbor, 2018., također je odbacila oporba te SAD, EU i većina latinoameričkih država.

BidenIzborinicolas maduroSADVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
30 dana prije

bolje da šuti….ako i 5 put ne ispadnu po volji…bit će neregularni…znase ..ko HDZ…nisam glasao za njih, ali sam siguran (zbog tupe raje) da su bilui regularni

Schwarze Hunderte
30 dana prije

Ma da …Tebe će pitat 😋

Panonicus
30 dana prije

He,he,na kojim drogama su jenkiji?
Vejk ap kamaradi!

Max
30 dana prije

Neće ići.

abc
30 dana prije

Venezuelci se več tresu od straha…. 🤣🤣🤣🤣

Tupko Glupko
30 dana prije

Izuzetnima izgleda nije bila dovoljna blamaža sa Guaidom.

trajko
30 dana prije

Smijurija againand again.

Bruno
30 dana prije

Krasni su ovi širitelji demokracije. Uopće se ne miješaju u tuđe izbore. Prošli put su Američani i zapad proglasili samoproglašenog Gvaida za predsjednika Venecuele i svu lovu i zlato od Venecuele dali njemu na raspolaganje. I kada su opljačkali 9 tona venecuelanskog zlata, milijarde dolara, ni ne zna se gdje je Gvido nestao. Normalno i u čijim džepovima je završila lova Venecuele. Hvala bogu pa se ne miješaju u tuđe izbore. Šta bi bilo tek da se miješaju. Iskreno se nadam da će Rusi napraviti taracing.

Protiv Sistema
30 dana prije

Dementna osoba kojoj se smije cijeli svijet priča o izborima u Venecueli. 100% sam siguran da ne bi mogao na karti pronaći Venecuelu. Da nije tragično bilo bi smiješno

Josip
29 dana prije

Kad ce ovaj drek Biden konacno zavrsiti u septickoj jami?

Franjo Vinkovski
28 dana prije

Na ponovne izbore u Venezueli poziva onaj, koji je došao montiranom prevarom na vlast.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI