Biden priznaje ‘izravni kontakt’ s Ukrajinom zbog invazije na Rusiju

Joe Biden
8 komentara

Američki čelnik dao je svoje prve primjedbe o upadu kijevskih snaga u Kursku oblast

Washington je u kontaktu s Kijevom o trenutnom upadu Ukrajine u rusku regiju Kursk, što stvara problem Moskvi, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Prošli tjedan Ukrajina je poslala nekoliko tisuća vojnika preko ruske granice da zauzmu desetak sela i neselektivno gađaju civile, prema Moskvi.

“Razgovarao sam sa svojim osobljem redovito, vjerojatno svakih četiri ili pet sati u zadnjih šest ili osam dana i to stvara pravu dilemu za [ruskog predsjednika Vladimira] Putina,” rekao je Biden novinarima u utorak, u svom prvom obraćanju o Kurskoj ofenzivi.

“I bili smo u izravnom kontaktu, stalnom kontaktu s Ukrajincima. To je sve što ću o njemu reći dok je aktivan” – dodao je.

Američki čelnik govorio je neposredno ispred Air Force One, dok je stigao u New Orleans. Ranije istog dana, povjerenik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Kijev ima “punu potporu” bloka za ofenzivu na Kursk.

Washington i Bruxelles prethodno su odgovorili na novinarske upite o događajima u Kursku citirajući općenitosti o potpori Ukrajini i nepromijenjenoj politici.

“U kontaktu smo s našim ukrajinskim kolegama i radimo na boljem razumijevanju onoga što rade, koji su im ciljevi, koja im je strategija, a ostavit ću malo prostora za da obavimo te razgovore prije nego što pokušam opisati što se događa”, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Kasnije tog istog dana, SAD je najavio još 125 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini.

Međutim, u ponedjeljak je senator Lindsey Graham – republikanac iz Južne Karoline – otišao u Kijev i pohvalio upad Kurska kao “hrabar” i “lijep”. Također je pozvao umirovljene zapadne pilote da se prijave u ukrajinske zračne snage i lete lovcima F-16 koje je osigurao NATO protiv Rusije.

Najmanje 12 ruskih civila ubijeno je, a još 121 ranjen od strane ukrajinskih okupatora, rekao je u ponedjeljak vršitelj dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov.

Ukrajinski vojnici koji su razgovarali sa zapadnim medijima priznali su da su uzeli značajne gubitke u invaziji. Također su rekli da su im ciljevi bili zauzeti dio teritorija koji bi se mogao prodati u mogućim mirovnim pregovorima s Moskvom, kao i smanjiti pritisak na frontu u Donbasu.

Putin je u ponedjeljak rekao da ruske snage zapravo napreduju bržim tempom, dok je novačenje vojske povećano zbog borbi u Kursku.

BidenKurskSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 mjesec prije

Pitam se pa zar Rusija nema baš niti jednog agenta u Americi koji bi upucao ovu trulu svinju Bidena i razriješio veliki problem ostatka svijeta?

gogo
1 mjesec prije

ovaj leš zgrće milijune sa sinom narkićem od vojnog lobija ! Isto kao i balkanska bagra koja se naoružava dok ljudi nemogu prehraniti obitelji!

Max_mo
1 mjesec prije

Ništa iznenađujuće pa on kontaktira i pokojnu mater, ispriča se sa njom a more bit da ga i posavjetuje kako i šta dalje.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI