Biden: U Gazi nema genocida

Biden Izrael napad na Gazu
95 komentara

Američki predsjednik Joe Biden odbacio je bilo kakvu ideju da bi se tekuća vojna operacija Izraela u Gazi mogla opisati kao genocid, i ponovio je podršku Washingtona nastojanjima Zapadnog Jerusalema da eliminiše Hamas, dok je bio domaćin mjesečnog događaja jevrejske američke baštine u Bijeloj kući.

Glavni tužilac ICC-a Karim Khan optužio je u ponedjeljak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta – kao i lidere Hamasa Yahya Sinwara, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija i Ismaila Haniyeha – za “ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”. Govoreći u Bijeloj kući kasnije tokom dana, predsjednik Biden je osudio potez MKS-a, kao i odvojene navode Međunarodnog suda pravde UN-a da bi akcije Izraela u Gazi mogle biti genocidne.

“Dozvolite mi da budem jasan, suprotno optužbama protiv Izraela koje je iznio Međunarodni sud pravde, ono što se dešava nije genocid. Mi to odbacujemo”, rekao je Biden.

Dana 7. oktobra, Hamasovi borci su izvršili upad u Izrael, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci. Izraelska vlada je odgovorila pokretanjem vojne operacije velikih razmjera u Gazi, u kojoj je, prema ministarstvu zdravlja palestinske enklave, ubijeno više od 35.000 ljudi, a gotovo 80.000 je ranjeno. Izrael je obećao da će nastaviti ofanzivu dok Hamas ne bude potpuno eliminisan.

“Mi stojimo uz Izrael da uklonimo Sinwara i ostale koljače iz Hamasa”, rekao je Biden u ponedjeljak. „Želimo da Hamas bude poražen. Radili smo sa Izraelom kako bismo to ostvarili.”

Još u januaru, privremena presuda ICJ-a, najvišeg suda UN-a u Hagu, naložila je Izraelu da preduzme korake da spriječi genocid i poboljša humanitarne uslove za stanovništvo Gaze. Tužba, koju je podnijela Južna Afrika krajem prošle godine, optužuje zapadni Jerusalem za činjenje sistematskih ratnih zločina u palestinskoj regiji. Irska je u martu najavila da će podržati slučaj Pretorije, nazvavši izraelske akcije u Gazi “eklatantnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava u masovnim razmjerima”. Prošle sedmice Egipat je također pozvao Izrael da “ispoštuje svoje obaveze kao okupatorska sila”.

BidengenocidIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

O svinjo olinjala..

Dragačevac
1 mjesec prije

Izraelci sve ovo i rade zato što imaju Američka ledja.

Josip
1 mjesec prije

Kada ce pasti helikopter ovog krmka?

Гавран
1 mjesec prije

Izrael izgleda postaje smetnja USA politici na bliskom istoku u promenjenim svetskim okolnostima.
*
Nezavisni sud u Hagu je nezavisan koliko i Makron ili Šolc.
*
Guranje Izraela u ogoljeni genocid i čudna pogibija Raisija bude sumnju da je u pozadini postignut nekakav dogovor, ali to prevazilazi moju AI.

Steve
1 mjesec prije

Pa po vašim standardima to ubijanje, razaranje i raseljavanje nije genocid, to je odbrana nacionalnih interesa, to znamo, naučili smo već…

duki
1 mjesec prije

No što ima ŽIVOTINJO SENILNA festivali cvijeća i pjesme ??? Fuj gade !!

Moscito
1 mjesec prije

Nema u gazi sa ubijenih 35.000 zena i dece zvanicno nezvanicno 50.000 i preko 10.000 nestalih i 80-90.000 ranjenih, i 500.000 raseljenih, preko 160.000 stambenij objekata, i ali zato ima u Srebrenici sa 5.000 i to uglavnom vojnika. Nadam se da ce bosnjaci prestati da glume korisne idiote posle ovoga,

Zlovenac
1 mjesec prije

Pa nije ga bilo ni nad Indijancima

Zlovenac
1 mjesec prije

Pa nije ga bilo ni nad Indijancima.

kiza
1 mjesec prije

Džaba definicije genocida, genocid je ono što kaže američka vlast.

tuf
1 mjesec prije

Gori u paklu, sotono.

Gad
1 mjesec prije

Nešto zapelo u Gazi u zadnje vrijeme. Kada krećete na Libanon?

Davor
1 mjesec prije

Koji licemjer. Sigurno mu mama to šapuće na uho.

Max
1 mjesec prije

On je bijedna marioneta.

Bruno
1 mjesec prije

Šta će jadni čovjek, u školu je išao, ako je išao, u doba dok su se guščija pera umakala u tintu. Ostade neobrazovan. Ovi mlađi mu ,zbog demencije, ne mogu ni objasniti što je to GENOCID. Budala ostaje budala, bez obzira kakvo odijelo nosi.

Vrane
1 mjesec prije

Da pitaju Trumpa odgovor bi bio identičan

FELIX
1 mjesec prije

POZANIMAJTE SE STA TO ZNACI GENOCID, ONDA CE VAM BITI JASNO DA ISRAEL NE VRSI GENOCID, ISRAEL RADI NA TOME DA UNISTI HAMAS KAO NJEMU NEPRIJATELSKU TERORISTICKU ORGANIZACIJU KOJA IMA GLAVNI CILJ UNISTENJE ZIDOVSKE DRZAVE ISRAELA ZA KOJU SMATRA DA JE STVORENA NA OTETOJ ARABSKOJ ZEMLJI I DA JE TREBA STVORITI NA TOM PROSTORU PALESTINU BEZ ZIDOVA. PROBLEM JE DA SU I ZIDOVI UBEDDENI DA JE TO NJIHOVA ZEMLJA GDE ZIVI PRILICAN BROJ ARAPA TAKO DA SU ONI I U ISRAELSKOM PARLAMENTU, TO NISTE ZNALI POZANIMAJTE SE KAKAV PROCENAT JE SADA ARAPSKE POPULACIJI NA TLU SADASNJEG ISRAELA I KAKO SU ISRAELSKI ARAPI TRETIRANI OD STRANE ZIDOVA, KOLIKI JE PROCENAT ARAPA NA UNIVERSITETIMA U ISRAELU, GDE SU TAMO ZIVECI ARAPI NEMAJU PROBLEMA SA ISRAELSKIM VLASTIMA I IMAJU BOLJE ZIVOTNE USLOVE NEGO U VECINI ARAPSKIH DRZAVA.( SAMO ZA PRIMER IMAJU VISI ZIVOTNI STANDARD NEGO HRVATI TO VAM MOZE POTVRDITI SVAKO KO JE… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI