Blinken je Izraelu obećao tajno oružje

Benjamin Netanyahu
6 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdio je da je vršio pritisak na Sjedinjene Države zbog zaliha oružja koje je njegovoj zemlji potrebno u ratu s palestinskom militantnom grupom Hamas.

SAD su početkom maja zaustavile isporuku oružja Izraelu usred poziva da smanji napad na gusto naseljeni grad Rafah u južnoj Gazi. Isporuka je navodno uključivala 3.500 bombi za borbene avione. Ofanziva jevrejske države na Rafah ostavila je hiljade Palestinaca mrtvih i povrijeđenih, prema lokalnim vlastima koje vodi Hamas.

U video snimku objavljenom na X (bivši Twitter) u utorak, Netanyahu je na engleskom rekao da ga je američki državni sekretar Antony Blinken uvjerio da Bijela kuća “radi dan i noć na otklanjanju ovih uskih grla”, misleći na zalihe oružja.

Saopštenje potvrđuje najnovije medijske izvještaje da je tokom sastanka s Blinkenom prošle sedmice u Jerusalimu, Netanyahu zahtijevao uklanjanje prepreka protoku municije.

Kada je sekretar Blinken nedavno bio ovdje u Izraelu, imali smo iskren razgovor. Rekao sam da duboko cijenim podršku koju su SAD dale Izraelu od početka rata”, rekao je Netanyahu.

“Ali rekao sam i nešto drugo, rekao sam da je nezamislivo da je u proteklih nekoliko mjeseci administracija zadržala oružje i municiju Izraelu.”

Izraelski lider je naglasio da bi povećani protok američkog oružja pomogao da se okonča borba s Hamasom. “Tokom Drugog svjetskog rata, [Winston] Churchill je rekao Sjedinjenim Državama: ‘Dajte nam alate, mi ćemo obaviti posao.’ A ja kažem, dajte nam alate i završit ćemo posao mnogo brže.”

Netanyahu je navodno rekao ministru odbrane Yoavu Gallantu i drugim visokim dužnosnicima da osiguraju da se promet oružja u potpunosti nastavi tokom predstojećih sastanaka sa američkim kolegama u Washingtonu ove sedmice.

Američki predsjednik Joe Biden je više puta upozorio Izrael da će zaustaviti isporuke oružja zbog situacije u Rafahu, ali uprkos tim upozorenjima njegova administracija je navodno održavala protok oružja i municije. Prema izvještaju Wall Street Journala, SAD su nastavile sa transferom municije i vozila u vrijednosti od milijardu dolara za Izrael u maju, istog mjeseca kada su zaustavile isporuku bombi.

Washington Post je u ponedjeljak izvijestio da je Bijela kuća uspješno izvršila pritisak na demokrate u Kongresu da podrže veliku prodaju oružja Izraelu koja uključuje 50 borbenih aviona F-15 vrijednu više od 18 milijardi dolara.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što su militanti ubili oko 1.200 ljudi i uzeli više od 200 talaca u iznenadnom napadu 7. oktobra. Više od 37.000 Palestinaca ubijeno je u mjesecima borbi koji su uslijedili, prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja Gaze .

Benjamin NatanjahuIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 dana prije

U naslovu se spominje tajno oružje, a u tekstu nigdje.
Prelazite na click-bait žutilo?

Josip
10 dana prije

Zidovsko smece zidovskom smecu. Izgleda da ce zidovi morati opet nositi Davidovu zvijezdu oko ruku..

DUŠAN
10 dana prije

Nemojte zaboraviti da Amerikanci imaju u Izraelu SVOJA velika podzemna skladišta oružja i municije ,a kojima uz odobrenje Amerikanaca imaju Izraelci pristup po principu UZMI ŠTO TI TREBA !!!

DUŠAN
10 dana prije

A đe sada @ MLADEN ST ,njegov omiljeni pop Kačevenda dobio BELIKO priznanje i počast u Kragujevcu ZA SVOJA POSTIGNUĆA !!
E ,sada KOJA TO POSTIGNUĆA ???

Max
10 dana prije

Istodono traže i zeleni i povampireni a čini se da nema dosta za sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI