Blinken: Ukrajina će ući u NATO

NATO i Ukrajina
31 komentar

Washington želi vidjeti Kijev koji je pobjedio u sukobu protiv Moskve i pridruži se NATO-u, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je u posjeti Kijevu sa svojim britanskim kolegom Davidom Lammyjem kako bi ponovio anglo-američku podršku vladi Vladimira Zelenskog. “Na julskom samitu smo izjavili da je put Ukrajine ka članstvu u NATO-u nepovratan”, rekao je Blinken u srijedu, podsjetivši svoje domaćine da je blok predvođen SAD “uspostavio komandu posvećenu podršci članstvu Ukrajine”.

Blinken je ranije iznosio argumente za članstvo Kijeva u NATO-u . Međutim, blok je službeno izjavio, i u Washingtonu ovog ljeta i prošle godine u Litvaniji, da bi se to moglo dogoditi samo “kada se saveznici slože i ispune uslovi”.

Mađarska i Slovačka su već rekle da se neće složiti ni pod kojim okolnostima, jer bi uvođenje Ukrajine u NATO značilo rat sa Rusijom.

Tokom istog govora u Kijevu, Blinken je dao ružičastu sliku ukrajinske vojne industrije, tvrdeći da se ona šestostruko povećala tokom prošle godine.

„U narednim godinama, to će Ukrajini dati jednu od najnaprednijih odbrambenih industrija na svijetu, a moći će to iznijeti na globalno tržište i oduzeti globalni tržišni udio drugim zemljama poput Rusije, a također će snabdjeti NATO. saveznici”, dodao je.

Kijev je trenutno u potpunosti zavisan od Zapada u pogledu oružja, opreme, municije, pa čak i novčanih infuzija kako bi održala svoju vladu. Ukrajina se takođe suočava sa široko rasprostranjenom nestašicom električne energije, jer su ruski raketni udari degradirali kapacitet proizvodnje električne energije. Sam Blinken je u srijedu najavio da će SAD poslati 325 miliona dolara za pomoć u popravci ukrajinske električne mreže i obezbjeđivanje rezervnih generatora za hitne slučajeve za kritičnu infrastrukturu.

Još 290 miliona dolara namijenjeno je za “hranu, vodu, sklonište, zdravstvenu zaštitu i obrazovne programe za Ukrajince” kako u zemlji tako iu inostranstvu, a preostalih 102 miliona dolara namijenjeno je uklanjanju mina.

“Suština je sledeća: želimo da Ukrajina pobedi”, izjavio je Blinken u drugom trenutku tokom svoje posete, prenosi AP.

To su i ranije navodili zapadni zvaničnici, kao preduslov za članstvo Kijeva u NATO. To zapravo znači da se Ukrajina nikada neće pridružiti bloku, rekao je u junu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Najava NATO-a iz 2008. o mogućem članstvu Ukrajine „postala je pokretač za veći dio cijele krize koju danas posmatramo“, rekao je tada Rjabkov. “Ako su članice NATO-a spremne da ponovo upadnu u istu zamku, a istorija ih ničemu ne nauči, onda će ponovo biti pogođeni i njihove modrice će biti još gore”, dodao je on.

BlinkenNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srećko
5 dana prije

Pa i ja želim dobiti sedmicu na lotu , ali zasad su to puste želje .

Tupko Glupko
5 dana prije

Vuku Ukre za nos, a ovi i dalje kao komarci na svjetlo.
Jedino što je nepovratno ovdje je put Ukrajine u propast.

Victoria Nuland je neki dan izjavila u intervju da su ukrajinski predstavnici tražili savjete o mirovnom sporazumu Ukrajine i Rusije u Istanbulu u ožujku 2022. kada je rat tek počeo, i tada je Boris Johnson preporučuo ukrajinskim predstavnicima da ne potpišu sporazum.
Nakon toga kreće pravi rat koji još traje.

tihobl
5 dana prije

Нациста Игор Мосијчук је говорио о овом начину да се постане Рус „помоћу пасоша“.

Шема је једноставна. За сада је град још увек Украјина, али ће ускоро, очигледно, постати Русија.

Када су наше армије већ ослободиле град, они заобилазећи пут (како ја разумем, кроз Европу) уђу у Русију (узгред, оваквим људима је обично дозвољено да уђу) и … постају руски држављани.

То је цела “тајна”…

Masa ukrajinaca je prijavila mjesto boravka u Pokrovsku. Da nisu pobjegli policija i administracija do sad bi to bio milionski grad.

gogo
5 dana prije

ovome čifutu nije dobro izgleda.

tihobl
5 dana prije

Председник јерменског парламента Ален Симоњан сматра да је време да Јереван размисли о повлачењу руских граничара који чувају границе Јерменије на граници са Турском и Ираном.

tihobl
5 dana prije

Росатом ће изградити фабрику за производњу литијум карбоната у Боливији

Одговарајући уговор потписали су Ураниум Оне Гроуп (део Росатома) и боливијска државна компанија ИЛБ (Боливиан Литхиум Депоситс, Иацимиентос де Литио Боливианос).

Nibiru
5 dana prije

Pa dajte mu već tih 20 posto tom nedohenam patuljku, Ukrajina u NATO onda će naraćasti na istoku postavit velik zid pa nek žive sretno u toj smrdljivoj rusoebini, prije ili slije će imat građanski rat, već su ga imali sa čečenima a kasnije će ga imat vjerovatno sa dagestanicima ili nekim drugim porobljenim naroda.

Zagreb
5 dana prije

Engleski ministar vojske je crnac, crni se kao ugljen i americki

Cell
5 dana prije

tihobl – Jesi li vidio provali Ukri uz podrsku Engleza zauzeti ili dignuti u zrak jednu rusku platformu u Crnom Moru.
Bilo ih je mnogo koji su otisli u vjecna lovista s ukrajinske strane.

borjana
5 dana prije

Da, nema nikakve dvojbe niti će biti ikakvih zapreka o priključenju Ukrajine nato-paktu čim Ukarajina pobjedi Rusiju i u Moskvi na crvenom placu napravi pobjedonosni mimohod ukrajinske vojne sile. U tu svrhu su Ukrajinci do sada uložili više od pola milijuna žrtava i nikako se ne čini da su sve bliže Moskvi. Čini se da napreduju, ali u skroz pogrešnom smjeru.

Koliko će morati još žrtava pasti dok Ukrajinci ne shvate kojim ih putem vodi mali zelenski, velikih prohtjeva.

RAM
5 dana prije

NATO-vci obecavaju Ukrajini poraz Rusije vec dvije ipo godine.
Nista nema od poraza Rusije.
Ovo je zadnji dolazak Blinkena u Ukrajinu, dosao se pozdraviti svoj s svojim obo dvoje su
iste vjere.
Rusija je neunistiva.
Ja vjerujem u Rusiju, to znaci ja vjerujem da Rusija moze biti netko i nesto i bit ce.
Vjerujem u Putina i smatram Staljina najboljim i najvecim drzavnikom na svijetu zajedno s J.B. Tito.

Darko
5 dana prije

Židovski drek Blinken i dalje sanja, Ukrajina nikada neće ući u NATO zvjerinjak..

Max
5 dana prije

Teško.

gogo
5 dana prije

smrad blinken želi da rat traje što duže da njegova bagra napuni djepove i usput sjebu eu konkurenciju

FELIX
5 dana prije

NADAJMO SE DA NE JER BI TO ZNACILO RAT RUSIJE SA NATOM, CEGA CLANICE NATA NEZELE, JER JE ZA NJIH PUNO BOLJE DA UKRAINCI GINU ZA NJIHOVE INTERESE. VEROVATNO SU TO SAMO PRAZNA OBECANJA UKRAINCIMA DA JIH JOS PODSTAKNU U BORBI PROTIV RUSA..

Pero
5 dana prije

Sudbinu Ukrajine slažu američki i ukrajinski Židovi,nema tu “pravog Amerikanca” ni Ukrajinca.

Franjo Vinkovski
5 dana prije

Američko obečanje, naivnom radovanje…

gigi pinna
5 dana prije

Kad završi rat, a do tada Ukrajina neće niti postojati.

trajko
5 dana prije

Europi treba novi tutor.Hitno!

Stipe
4 dana prije

Debilken

Haha
4 dana prije

Propali gitarista je talentirano glup,a šef mu je u totalnoj demenciji.Ako pobjedi kamala haris nastavit će ovu idiotsku politiku dok svijet ne udje u nuklearni svjetski rat.

Zvone
4 dana prije

Obzirom da se rusi bore kao u WW1 onda če rat potrajati najmanje četri godine ako ne i više.Na kraju če se, i sa Putinovim blagoslovom, Ukrajina ukinuti a na tom mjestu če biti stvorena jevrejska država Hazarija. Živi bili pa vidjeli.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI