Blinken uputio novu prijetnju Kini

Antony Blinken
15 komentara

Vašington će nastaviti da preduzima mere protiv kineskih kompanija ako Peking ne obustavi svoju navodnu podršku ruskoj odbrambenoj industriji, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken kineskom ministru inostranih poslova Wang Jiju u subotu u Laosu.

Peking i Moskva su više puta negirali tvrdnje SAD-a da Kina pruža podršku ruskoj odbrambenoj industriji putem bilateralne trgovine. Ipak, Vašington je sankcionisao desetine kineskih kompanija, optužujući ih da Rusiji prodaju robu i komponente koje se mogu koristiti u vojne svrhe.

U izjavi za štampu objavljenoj na web stranici američkog State Departmenta, glasnogovornik Matthew Miller iznio je detalje sastanka Blinkena i Wanga, navodeći da su dvije strane imale “produktivne razgovore o ključnim bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima”. Blinken je ustvrdio da će SAD nastaviti da unapređuju svoju viziju “slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika” i izrazio zabrinutost zbog kineskih “destabilizirajućih akcija u Južnom kineskom moru”.

On je također ponovio “ozbiljnu zabrinutost Vašingtona zbog podrške NRK-a ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi” i upozorio Peking da će, ako ne preduzme mjere za rješavanje ove “prijetnje evropskoj sigurnosti”, SAD “nastaviti s preduzimanjem odgovarajućih mjera za to”. Prošle sedmice, glasnogovornik kineske ambasade u SAD-u, Liu Pengyu, insistirao je da je Peking uvijek zauzimao “objektivan i pošten stav” u pogledu ukrajinskog sukoba. Dodao je da Kina ne traži “sebične dobitke podsticanjem tenzija” i ne daje oružje ni jednoj strani.

Liu je također rekao da Kina ima pravo na “normalnu ekonomsku i trgovinsku razmjenu sa svim zemljama, uključujući Rusiju”, i upozorio Washington na pokušaje podrivanja ovih odnosa, za koje je rekao da su zasnovani na jednakosti i obostranoj koristi.

“SAD organiziraju kampanju da pomognu Ukrajini uz neosnovane optužbe”, rekao je kineski glasnogovornik, ocijenivši takav pristup “licemjernim i neodgovornim”, čemu se, kako je rekao, Kina odlučno protivi. Peking je ranije optužio SAD i njihove saveznike, koji isporučuju najveći dio kijevske vojne opreme, za licemjerje, insistirajući da bi Zapad trebao raditi na tome da Rusiju i Ukrajinu dovede za pregovarački sto umjesto da “prebaci krivicu” na Kinu za nastavak neprijateljstava .

kinaSADVašington
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jablan
1 mjesec prije

Ubijen haniyeh u Teheranu!jel itko više gleda ozbiljno na ovaj portal?cuj njih,blinken.

tihobl
1 mjesec prije

Blinken stalno nekom prijeti, a pentagon kaze da nisu u stanju da vode rat sami.
Rusija dostigla proizvodnju dronova 4000 dnevno.

Meni SAD djeluju ko iz onog vica:
-Ima li ko jaci?
-Imam ja.
-Ima li ko jaci od nas dvojice?

Kad bi Blinken bio diplomata velikog kalibra napravio bi savez sa Kinom i Rusijom i onda bi mogao prijetiti neposlusnim, tj. onima koji se ne svidjaju rusima i kinezima.

BanOvan
1 mjesec prije

Nesto imam osjecaj da ni kinezovci nece biti dobro gospodari kao ni ovi prekobarski, kada se konacno desi “Kalif umjesto Kalifa”. To ce se desiti prije ili poslije ali se nadam da ce sadasnji Kalif onaj zapadni da procucla miloSkliznik svakom Kinezu posebno a ne da ce zarad mirnog suzivota da ka-raju obicno boraniju koju sada handrecurrent Kalifi.
Mogao sam ovo napisati i jednostavnije ali ondaK ne biK bio IZNOGUD.

nastran
1 mjesec prije

s malim pimpekom na veliku Kinu?

nastran
1 mjesec prije

pjetlič..prinama ga zovu Đurek

Gad
1 mjesec prije

Možete im staviti soli na rep.

Max
1 mjesec prije

Blinken prijeti Kina radi.

Bruno
1 mjesec prije

Samo mi, SAD, imamo pravo da prodajemo oružije kome hoćemo i kada hoćemo. Kreten. Pa i sotatak komada daske, duljine 30 cm može imati dvojnu namjenu. Može se proizvesti kundak za pušku, a od još manjeg komadića daske , može se napraviti drška za nož, za pištolj itd. To je stvar kreativnosti. Želimo rat s KInezima i napravićemo ga zbog komadića dake dvostruke namjene. Potomci dva broda ubojica i broda kurvi, koji se busaju da su demokracija. Neka pitaju Kevina Kostnera.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI