Brazil oduzima Muskov novac

Elon Musk
11 komentara

Brazilski Vrhovni sud deblokirao je bankovne račune X-a i Starlinka, samo da bi sa njih podigao 3,3 miliona dolara kako bi nametnuo kaznu naplaćenu platformi društvenih medija Elona Muska.

Sudija Alexandre de Moraes zabranio je X-ove operacije u Brazilu krajem avgusta. Takođe je zamrznuo imovinu Starlinka, nazivajući je dijelom „de facto ekonomske grupe“ sa X.

“Uz punu isplatu dugovanog iznosa, [de Moraes] je smatrao da više nema potrebe da se bankovni računi drže blokiranim i naredio je hitnu deblokadu bankovnih računa/finansijske imovine, motornih vozila i nekretnina navedenih kompanija ”, navodi se u saopštenju suda u petak.

Prema sudu, sa oba računa povučeno je ukupno 18,35 miliona brazilskih reala (oko 3,3 miliona dolara), od čega je 11 miliona bilo sa Starlinka, a ostatak sa X.

Kompanije su kažnjene “zato što nisu uklonile sadržaj nakon naloga [suda] u tekućim istragama, pored toga što su uklonile svoje pravne predstavnike iz Brazila”, rekao je sud. Musk još nije komentirao zapljenu sredstava. Ranije ovog mjeseca , rekao je da je blokiranje Starlinkovih računa “apsolutno nezakonito” jer je riječ o zasebnoj kompaniji s različitim dioničarima. Tehnološki magnat je također zaprijetio da će krenuti na brazilsku državnu imovinu u znak odmazde.

“Ukoliko brazilska vlada ne vrati nezakonito zaplijenjenu imovinu X i SpaceX-a, tražit ćemo i recipročno oduzimanje vladine imovine”, napisao je tada Musk. “Nadam se da Lula uživa u reklamama za letenje”, dodao je, misleći na brazilskog predsjednika Luisa Ignasija Lulu da Silvu.

De Moraes je također zaprijetio novčanom kaznom od 50.000 brazilskih reala (8.874 dolara) dnevno protiv svakoga ko je koristio virtuelnu privatnu mrežu (VPN) za pristup X. Međutim, nije bilo izvještaja o izvršenju kazne, a više istaknutih Brazilaca – uključujući nekoliko političkih partija – nastavilo je objavljivanje na platformi.

Spor između američkog poduzetnika i brazilskih vlasti počeo je u aprilu, kada je de Moraes naredio X-u da izbriše račune nekoliko pristalica bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara, optužujući ih za širenje “dezinformacija” o njemu i sudu. Musk je to odbio, rekavši da bi to prekršilo brazilske zakone.

X-ov tim za globalne vladine poslove rekao je da je de Moraes zaprijetila njihovom brazilskom pravnom zastupniku zatvorom i zamrznula sve njene bankovne račune čak i nakon što je dala ostavku. Sudija je tada naveo nedostatak advokata kao razlog za novčanu kaznu i zabranu rada platforme.

“Za razliku od drugih društvenih medija i tehnoloških platformi, nećemo se u tajnosti pridržavati nezakonitih naredbi”, rekao je X u tadašnjoj izjavi.

Brazilelon muskStarlinkX
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
4 dana prije

Nije to Muskov novac nego Muskovih Gospodara kojima par milijuna dolara ne znači ništa niti će se truditi da ga javno vrate u svoje banke.
Ovo je samo “demokratska” opomena običnim robovima da misle i govore ono što im se naredi.

Dokurčilomi
4 dana prije

Tako se to radi. Država i njeni zakoni pa onda sve ostalo.

Josip
4 dana prije

Koji je kurac Brazilu?

Protiv Sistema
4 dana prije

PAX Americana je gotova i traži se novo bolje rješenje po svijet. Nadam se da će stare civilizacije Kina-Indija-Rusija ponuditi nova i kvalitetnija rješenja u vidu BRICS koji će se sve više širiti

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

Bolsonaro je bio protiv cijepljenja i globalističkog utjecaja, a mnogi su ovdje hvalili Lulicu, ne znajući da je taj navodni “socijalista” zapravo igrač globalista, što se već neko vrijeme jasno vidi.

Lucija, prva
4 dana prije

Pa?

Šta vi hoćete?
Muskova kompanija nije ispunila zahtjeve.
Osuđena.
Sud naplatio kaznu. Čak malu. 3 M$

Ivek
4 dana prije

Ko da su ovi brazilska vlast bolji, te svoje ovce prisiljavaju na bocke. Njihovi muškarci izgledaju ko zakržljala djeca od cjepiva.

Max
4 dana prije

To je njima sitniš.

abc
4 dana prije

Lopovi pljačkaju lopove. Mafijaški okršaj…

Schwarze Hunderte
4 dana prije

Nije im to pametno , pogotovu ne na taj način . Bankovni ulozi bi morali bit zaštićeni do posebne odluke sudova i po pravosnažnosti presuda a po strogo definiranim djelima … Brazilski zakon za ovakvo djelo ne predviđa tu vrst sankcija i odluka je – politička – te se ništ ne razlikuje od onih lopina , unutar zapadne hemisfere ali će također , poslužiti ulagačima da budu , KRAJNJE NA OPREZI , kane li ulagati u Brazil jer se i NJIMA – ISTO , može djesiti !!! No … Lula je povukao , vrlo loš potez i to se tak NE RADI !

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI