Brazil zabranjuje X u cenzurskom sukobu s Muskom

Musk protiv Brazila
4 komentara

Sudija Alexandre de Moraes iz Vrhovnog suda Brazila naredio je da se rad X (bivši Twitter) “odmah obustavi” i zaprijetio drakonskim kaznama svima koji pokušavaju zaobići zabranu.

De Moraes je tražio da X cenzurira nekoliko naloga koji “šire dezinformacije” kritikujući ga, ali je vlasnik platforme Elon Musk odbio.

U petak je sudija naredio da se platforma zabrani u Brazilu, dajući Googleu i Appleu pet dana da uklone X iz svojih prodavnica aplikacija. Također je zaprijetio kaznom od oko 50.000 brazilskih reala (otprilike 8.874 dolara) dnevno za svakoga ko koristi virtuelnu privatnu mrežu (VPN) da zaobiđe zabranu.

“Sloboda govora je temelj demokratije i neizabrani pseudo-sudija u Brazilu ga uništava u političke svrhe”, rekao je Musk u odgovoru na naredbu.

Musk je također nazvao de Moraesa “zlim diktatorom koji igra kao sudija” i optužio predsjednika Luisa Ignacia Lulu da Silvu da je njegov “potrčko”.De Moraes je u četvrtak zamrznuo račune Starlinka, podružnice Muskove kompanije SpaceX, rekavši da je to potrebno kako bi se osiguralo plaćanje kazni nametnutih protiv X-a zbog propusta da imenuje pravnog zastupnika. Musk se usprotivio “apsolutno nezakonitoj radnji” poduzetoj bez ikakvog dužnog postupka, ističući da su X i SpaceX “dvije potpuno različite kompanije s različitim dioničarima”.

Prema X-ovom timu za pitanja globalne vlade, de Moraes je „prijetio zatvorom našem brazilskom pravnom zastupniku. Čak i nakon što je dala ostavku, zamrznuo je sve njene bankovne račune.”

“Naši prigovori protiv njegovih očigledno nezakonitih radnji su ili odbačeni ili ignorisani”, saopštila je kompanija, obećavajući da će u interesu transparentnosti objaviti sve povezane sudske podneske. “Za razliku od drugih društvenih medija i tehnoloških platformi, nećemo se u tajnosti pridržavati nezakonitih naredbi.” Američka ambasada u Brazilu saopštila je da samo “prati situaciju”, dodajući da je “sloboda izražavanja osnovni stub zdrave demokratije”.

Spor je počeo ranije ove godine, kada je de Moraes naredio X-u da suspenduje račune koji pripadaju nekolicini pristalica bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara, nazivajući ih “digitalnim militantima” koji šire “dezinformacije” o njemu i sudu. Musk je to odbio, nazivajući naredbu kršenjem brazilskih zakona

Brazilelon muskX
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
16 dana prije

Očekivano.

Kurat
15 dana prije

Trebale bi sve soc kom zemlje udariti na X i Meta kao sto su francuzi na Telegram

MNK
15 dana prije

Evo ti BRICSa, 8000 dolara kazne u Brazilu, a u Rusiji 8 godina zatvora za kritiku mongoloruske agresije na Ukrajinu 😀

Ivek
15 dana prije

šta u brazilu ne forsiraju cjepiva?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI