BRICS frustriran zapadnim trgovinskim protekcionizmom

Sergej Lavrov
7 komentara

Učesnici ministarskog sastanka BRICS-a osudili su SAD i njihove saveznike zbog protekcionizma u međunarodnoj trgovini, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Njegove izjave su uslijedile nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja BRICS-a kojim je predsjedavao Lavrov u ruskom gradu Nižnji Novgorod. To je prvi ministarski sastanak od proširenja grupe. “Većina delegacija je naglasila destruktivnu prirodu egoistične politike trgovinskog protekcionizma koju vode Sjedinjene Države i njihovi saveznici”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u utorak nakon događaja.

Ruski šef diplomatije je istakao da su “sve delegacije zagovarale reformu postojećih sistema globalnog upravljanja, sa fokusom na davanje većeg glasa zemljama globalnog juga”.

Učesnici su prepoznali potrebu za zajedničkim odlukama u postizanju ciljeva održivog razvoja, sigurnosti i ekonomskog rasta, rekao je Lavrov.

Prelazak na novi svjetski poredak mogao bi potrajati čitavu istorijsku eru i bit će trnovit, smatra Lavrov. On je govorio o novim centrima koje formiraju zemlje globalnog juga i istoka za donošenje globalno značajnih političkih odluka zasnovanih na suverenoj jednakosti i različitosti.

Ekonomski blok BRICS-a, formiran 2009. godine, predstavio se kao alternativa međunarodnim institucijama u kojima dominira Zapad. Prvobitno se sastojao od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, ali je doživio veliku ekspanziju kada su se Iran, Etiopija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili početkom 2024. Brojne druge države izrazile su interes za pridruživanje, a neke su već formalno podneli prijave.

Prema analitičkoj kompaniji Statista, BRICS je 2020. prestigao udio zemalja G7 u ukupnom svjetskom BDP-u u smislu pariteta kupovne moći. Od 2023. godine, BRICS je imao 32% globalnog BDP-a.

Šef BRICS banke (NDB) Dilma Rousseff ranije je rekla da bi dodavanje novih članica dovelo do povećanja udjela grupe u globalnoj ekonomskoj proizvodnji na 40 posto do 2028. godine.

BRICSLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
19 dana prije

logično.

tihobl
19 dana prije

Демократија је бајка за дефектну децу. Савремени аналог перли за домороце.

eks
19 dana prije

Američka priča o slobodnom tržištu je obično baljezganje . Uvek su primenjivali protekcionističke metode u trgovini sa drugim državama , da bi izvukli korist od toga na štetu trgovinskog partnera . Svima su za to vreme baljezgali o slobodnom tržištu kao regulatoru cena i konkurentnosti. Od toga nema ništa, oni su lažovi i prevaranti .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI