BRICS lansira platformu za razmjenu u nacionalnim valutama

BRICS
16 komentara

BRICS daje prioritet stvaranju platforme koja će omogućiti državama članicama da obavljaju transakcije u nacionalnim valutama, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na sastanku ministara inostranih poslova ekonomskog bloka u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, Lavrov je rekao da BRICS „aktivno radi na sprovođenju odluka sa samita u Johanesburgu prošle godine, posebno kada je reč o poboljšanju međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini.”

On je dodao da blok, koji je nedavno prošao kroz proces ekspanzije bez presedana, takođe nastoji da uskladi okvir interakcije između partnera BRICS-a.

“Naš dnevni red je obiman. To uključuje pitanja koja će direktno uticati na budući svjetski poredak zasnovan na pravednim osnovama”, rekao je Lavrov.

Ranije ovog mjeseca, ruski ministar finansija Anton Siluanov otkrio je da ministri finansija BRICS-a istražuju mogućnost pokretanja zajedničkog sistema zasnovanog na blokchainu kako bi se olakšale finansijske transakcije.

U januaru je čelnica ruske centralne banke Elvira Nabiulina istakla da je udio ruskih transakcija u nacionalnim valutama sa drugim zemljama BRICS-a porastao na 85% – u odnosu na 26% prije dvije godine. Ona je također otkrila da sve više zemalja sumnja u SWIFT, nakon što su mnoge ruske banke odsječene od belgijskog sistema za razmjenu finansijskih poruka nakon početka sukoba u Ukrajini 2022.

BRICS-u, koji je prvobitno činio Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, pridružili su se Iran, Etiopija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati početkom 2024. godine. Dok je Saudijska Arabija dobila službeni poziv da se pridruži forumu 2023. i potvrdila svoju Zanimanje za to, kasniji medijski izvještaji sugerirali su da država bogata naftom još uvijek razmišlja o članstvu. Argentina je također bila pozvana, ali je odbila ponudu nakon što se njen predsjednik Javier Milei usprotivio tom potezu.

Ekonomski blok BRICS-a, formiran 2009. godine, predstavio se kao alternativa međunarodnim institucijama u kojima dominira Zapad. Prema analitičkoj kompaniji Statista, BRICS je u 2020. godini prema paritetu kupovne moći pretekao udio zemalja G7 u ukupnom svjetskom BDP-u. Od 2023. godine BRICS je imao ukupno 32% globalnog BDP-a.

BRICSNacionalne valuteSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Saicaf
20 dana prije

Koja je definicija “nacionalne” valute kad ni jedna politička “vlada” tzv. država tzv. BRIKS nema mogućnost štampanja/emisije (kreditnog) novca, nego je to isključivo u nadležnosti privatnih centralnih banaka uvezanih u banku BIS u Bazelu? Kako se onda može govoriti o trgovini u tzv. nacionalnim valutama?

dupla kamilica
20 dana prije

BRICS je The Force u ovom Star Wars serijalu. Dobri, pravedni, pošteni i nikad neće ukinuti keš. Jedino mi nije jasno kako se sve favele i slumovi nalaze baš kod njih?

Max
20 dana prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI