Brisel ignoriše volju birača

Viktor Orban
17 komentara

Nade građana Evrope poništene su u Briselu, kada je stranka desnog centra ušla u koaliciju sa socijalistima i liberalima, izjavio je u utorak mađarski premijer Viktor Orban.

Evropska narodna partija (EPP), koja se pozicionira kao desni centar, pristupila je lijevom Progresivnom savezu socijalista i demokrata (S&D) u pregovorima o podjeli četiri glavne uloge, piše Politico u ponedjeljak, pozivajući se na izvore bliske stvar. EPP navodno želi drugi mandat za predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, 2,5 godine za Robertu Metsolu kao predsjednicu Evropskog parlamenta, kao i dijeljenje mandata za predsjedavanje Evropskim vijećem.

“Volja evropskog naroda je danas u Briselu ignorisana. Rezultat evropskih izbora je jasan: desničarske stranke su ojačale, ljevica i liberali izgubili tlo pod nogama. EPP se, s druge strane, umjesto da sluša glasače, konačno udružio sa socijalistima i liberalima: danas su se dogovorili i među sobom podijelili čelne poslove u EU”, napisao je Orban na X (bivši Twitter) u utorak.

“Njih nije briga za volju evropskog naroda. Ne trebamo biti naivni: oni će nastaviti podržavati migracije i slati još više novca i oružja u rat Rusije i Ukrajine”, napisao je mađarski lider, pozivajući ljude da se odupru “pro-migracijskim i proratnim birokratama”.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je novinarima da “večeras nema dogovora” o stavovima, nakon neformalnog sastanka evropskih lidera u ponedjeljak. Međutim, jedan diplomata je za Politico rekao da su se pregovarači dogovorili oko tri imena, te da će razgovore nastaviti kasnije.

Na evropskim parlamentarnim izborima ranije ovog mjeseca došlo je do promjene podrške desničarskim strankama u nekoliko država EU. Vladajuće koalicije u Njemačkoj i Francuskoj nadmašile su desničarske stranke. Centrističke stranke zadržale su većinu u Evropskom parlamentu, međutim, pri čemu je EPP predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen osvojila 190 od 720 mjesta. Von der Leyen je obećala da će zadržati Evropu na “proukrajinskom” putu, nakon što je EPP osigurala većinu u Evropskom parlamentu.

EPPEU ParlamentOrbanUrsula von Layden
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

SAD pomno prati sve što se događa u EU i intervenira kad im nešto ne odgovara – Le Monde

Kako izgledaju riječi “Europa” i “nezavisnost” u jednoj rečenici.

P.S.
Baba, kako se ovi europski političari ponašaju prema Americi…
Što bi rekao Kant, ”s radošću joj služe”.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Prevedeno na hrvatski dio EU parlamenta:

Na izborima 2019. izabrali smo 4 pripadnika EPP-a (HDZ – Glavak, Ressler, Sokol, Zovko) i jednog S&D (Flego).

Na izborima 2024. izabrali smo 6 pripadnika EPP-a (HDZ – Šuica, Stier, Ressler, Brnjac, Zovko, Glavak).

Za HDZ je glasalo na EU izborima prije devet dana 7,14% ukupnog broja birača, temeljem čega su dobili 50% mandata u EU parlamentu (6 od 12).

Inače, političke stranke članice EPP-a drže vlast u 12 zemalja od 27 članica EU članica, a uskoro bi mogle i u 13.

EPP je čak i ojačao nakon upravo provedenih EU izbora u odnosu na prošle iz 2019. – sada imaju 190 od 720 mjesta (26,4%), prije su imali 182 od 751 mjesta (24,2%).

eks
3 mjeseci prije

Zapadne psihopate , pre sveih USA psihopate, služe se metodom maskiranja suštine politike nazivima partija i stranaka , koji prevare naivne i neinformisane ljude. Naprimer : EPP – Evropska Narodna Partija , ne služi interesima naroda i nije narodna, ali naziv je “upalio” kod mnogih. Stranke koje u nazivu imaju reč “demokratski” najmanje su demokratske, jer odluke donose protivno volji većine naroda. Orban je sve to jednostavno rekao . Medjutim , vladari psihopate gaze sve i na silu i bezobzirno nameću svoje agende i volju .

Max
3 mjeseci prije

Točno.

Promatrač
3 mjeseci prije

Red u košnici je poremećen, kraljica leže trutove koji jednu radilice. Vrijeme je da Pčelar uspostavi red!

tatamata
3 mjeseci prije

desni ,lijevi , socijalistti ,kapitalisti razlicite ideje ali kad treba vlast , u svemu se sloze ,,,, ehhh ta demokracija ko da je hiber pravio , kako god okrenes on uvijek tvrdi da je u pravu

Mučki Provokator
3 mjeseci prije

A Zagrb kao ne?

Tito
3 mjeseci prije

Opet nam ista korumpirana kobila servira svoja sranja

pokositelj muha
3 mjeseci prije

demokracija je opijum za narod, država je superhik, sva su društvena uređenja zapravo robovlasnička, nijanse su samo u metodama

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI