Brisel traži od Mađarske da ‘objasni’ ublažavanje viznih pravila za Ruse

Rusija - Europska viza
46 komentara

EU je zatražila od Mađarske da objasni svoju odluku da ublaži vize za određene ruske i bjeloruske državljane. Komesar za unutrašnje poslove bloka Ylva Johansson upozorila je da bi taj potez mogao ugroziti sigurnost.

Budimpešta ima poseban brzi vizni režim za određene strane radnike koji se zove nacionalni kartični sistem. Šema omogućava strancima da rade u Mađarskoj do dvije godine, ima lakše uslove za dobijanje radne dozvole i otvara put vlasniku kartice da podnese zahtjev za stalni boravak. Ranije su pravo imali samo radnici iz Ukrajine i Srbije, ali je u julu dodano šest zemalja, uključujući Rusiju i Bjelorusiju.

U objavi na X (bivši Twitter) u četvrtak, Johansson je kritizirao taj potez, tvrdeći da je “Rusija sigurnosna prijetnja” i upozoravajući da je EU potrebno “više, a ne manje opreznosti” u suočavanju s tim.

„Omogućavanje lakog pristupa potencijalnim ruskim špijunima i saboterima u EU ugrozilo bi sigurnost svih nas. Danas u pismu tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova shema lakog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo djelovati”, upozorio je povjerenik. U pismu koje je upućeno mađarskom ministru unutrašnjih poslova Sandoru Pinteru, Johansson je dodao da, iako zemlje članice EU imaju pravo jednostrano izdavati dugoročne vize i boravišne dozvole, „trebalo bi razmotriti potencijalne sigurnosne implikacije“ za cijeli blok. . Ona je napomenula da je EU suspendovala sporazum o viznim olakšicama s Rusijom ubrzo nakon izbijanja sukoba u Ukrajini i zatražila od mađarskih vlasti da objasne šemu viznog režima kako bi Brisel mogao da utvrdi da li je “kompatibilan sa pravom EU”.

Promjena viznih pravila u početku je prošla uglavnom nezapaženo i privukla je pažnju tek nakon što ju je predsjednik Evropske narodne partije Manfred Weber kritizirao u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu. Weber je tvrdio da nova šema “stvara ozbiljne rupe u špijunaži” i pozvao Vijeće EU da usvoji mjere za “zaštitu integriteta” šengenskog prostora i spriječi druge članice EU da preduzmu slične inicijative.

Glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana, Zoltan Kovač, odbacio je Weberove riječi kao “apsurdne i licemjerne” i rekao da je mađarski migracijski sistem “najstroži na kontinentu”.

Mađarska, koja trenutno predsjedava Vijećem EU u trajanju od šest mjeseci, dugo je kritizirala pristup bloka ukrajinskom sukobu i njegovu politiku sankcija prema Rusiji. Orban se dugo zalagao za prekid vatre i dogovoreno rješenje sukoba. Prošlog mjeseca, on je krenuo u, kako je nazvao, ukrajinsku ‘mirovnu misiju’ s ciljem pronalaženja rješenja za neprijateljstva. Međutim, njegovi postupci izazvali su salvu kritika unutar EU i NATO-a, a neki su pozivali na opoziv mađarskog predsjedavanja EU.

briselmađarskaVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rabotnik
1 mjesec prije

Hehehe. Teško je biti suveren kad si u EU.

Bruno
1 mjesec prije

Ne znam ko je famfulja  Ylva Johansson, i što uopće zna o sigurnosti, ali znam zasigurno, jer ih gledam svaki dan, da se niz sveticeu pravcu od Kauflanda prema Konzumu kreće grupa, tamnoputih, 10 odraslih ljudi u paru, u vojnoj formaciji,biće izgorili na moru. Prd Kauflandom svaki dan sjedi od 5-10 tamnoputih, keoje ne razumijem, na galvi je turban, vjerojatno Pakistanci ili Hindusi. Niko od njih ne zna hrvatski jezik, i zašto bi uopće tete na kasi morale da se trude da pričaju na engleskom. Zašto ih Plijenković nije smjestio preko puta svojih vrata, na Pantovčak ili Gornji grad. Kakve koristi može imati poslodavac o čovjeka kojem ne može niti objasniti što treba raditi. Onaj neki bleji na tv, zajedno s ženom, ako mu je žena. “Hrvatska je moja domovina. Volim Hrvatsku.” Pa ako ti je domovina, zašto se nisi potrudio to izreći na hrvatskom jeziku? Hrvati iz BiH ne… Čitaj više »

tabula
1 mjesec prije

To što Mađari i Slovaci žele mir je za EU nešto loše? Ili je EU apsolutno pod komandom anglosasa, koji što je vrlo poznato imaju ratničke gene i gaje neviđenu mržnju prema Rusima protiv kojih su u svakom ratu lomili zube, a nadam se i u ovom.

Karma
1 mjesec prije

Eu je velikosrboslavija. Podrska Budimpesti i Bratislavi

Ico
1 mjesec prije

Korumpirani šarlatani iz Brisela mogu Orbanu samo popušiti Qrac!

Jomla
1 mjesec prije

Mađari fino talasaju, a ne pretjeruju. Pametno, jbg 😛 😛

Baraba
1 mjesec prije

Mađari ,a i sve članice, moraju da traže odgovor, zašto milioni ulaze u EU, bez ikakvih dokumenata.A po trenutnoj realnosti, čeka ih bar 20 miliona da uđu u EU. Ne znam da li je tačno, čitam i slušam, da EU imaju u Africi štamparije, pa svakom ili večini daju neku hiljadu, nek se nađe u putu. Nisam toliko zabrinut zbog ratnih eskalacija, bilo i biče, ali migracije uništavaju domicilno stanovništvo, mada moram primjetiti, sve se vrača kao bumerang. Evropljani su išli nepozvani i uništavali drevne civilizacije, ovi bar imaju opravdanje, pozvani su uz plačene troškove. Šta mislite koliko ih je prebačeno, za vrijeme pandemije i lock dauna.

Peter Tosh
1 mjesec prije

Jebeno je to. I ja sam satima udaljen od ducana a imam jos samo jedno pivo

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Može li EU zatražiti od Van Derove detalje kupovine cjepiva od Pfizera?

tuf
1 mjesec prije

Neka EU prvo objasni zašto je u uroti s Ukrajinom svojim članicama – Slovačkoj i Mađarskoj – podmetnula nogu i uskratila ugovoreni dotok energenata. Uz takvo konspirativno ponašanje oni će se kasnije čuditi što im članice više ne vjeruju i žele van iz (s)(k)aveza u kojemu su osveta i prijetnja vodeće vrijednosti?

Josip
1 mjesec prije

Gdje samo priglupa Ursula nalazi sve te krmace koje je uhljebila u EK?

Zoro
1 mjesec prije

eu je sigurnosna prijetnja u prvom redu svojim članicama a onda i svima ostalima
treba najstrože zabraniti građanima eu kretanje izvan svojih matičnih država po drugim eu članicama jer je to jedina stvarna prijetnja svima, nek svak sidi u svojoj državi, nas ima malo a imamo najlipšu zemlju na svitu, šta više triba, za turizam ima cili ostali svit zaboravit na eu
to je prvi korak dok se to čudovište monstrum zvano eu ne rasformira

Protiv Sistema
1 mjesec prije

Koji EU političar (Ursula i ekipa) ima širom otvorena vrata za posjetu Putinu Rusija te Xi Kina ? Niti jedan od Davos mladih liderčića koji su po prirodi anemični to ne može

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI