Britanski premijer najavljuje obavezne planove za regrutaciju

Rishi Sunak
29 komentara

Britanski premijer Rishi Sunak otkrio je svoj plan da ponovo uvede obaveznu nacionalnu službu ako Konzervativna stranka ostane na vlasti nakon općih izbora, koji će se održati u julu, izvještavaju britanski mediji u nedjelju.

Prema programu, za koji se očekuje da će koštati oko 2,5 milijardi funti (3,19 milijardi dolara) godišnje, svi 18-godišnjaci bi morali ili da se pridruže vojsci na puno radno vrijeme ili da volontiraju jedan vikend mjesečno ili 25 dana u godini u zajednici organizacije kao što su policija ili Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Sunak je tvrdio da bi obavezna služba pomogla oživljavanju “nacionalnog duha” i “pružanja prilika za promjenu života našim mladim ljudima”, prema njegovom manifestu koji je prvi put objavio Mail on Sunday.

“Ovo je sjajna zemlja, ali generacije mladih ljudi nisu imale prilike ili iskustvo koje zaslužuju i postoje sile koje pokušavaju da podijele naše društvo u ovom sve neizvjesnijem svijetu”, objasnio je Sunak, a prenosi BBC.

“Imam jasan plan da se pozabavim ovim i osiguram našu budućnost. Donijet ću novi model Nacionalne službe kako bismo stvorili zajednički osjećaj svrhe među našim mladim ljudima i obnovljeni osjećaj ponosa na našu zemlju“, nastavio je premijer, uz tvrdnju da će taj potez mladima pružiti „prilike za promjenu života ” da nauče “vještine iz stvarnog svijeta, rade nove stvari i doprinose svojoj zajednici i našoj zemlji.”

“Kao otac, radujem se što će moje dvije kćerke raditi u svojoj nacionalnoj službi: mislim da će im to biti vrijedno iskustvo”, tvrdi političar.

Prema planu, ako bude ponovo izabrana, Konzervativna stranka želi da osnuje Kraljevsku komisiju koja će finalizirati “Program nacionalne službe” i pokrenuti pilot u septembru sljedeće godine. U planu od 40 stranica, sastavljenom u tajnosti, savjetnici su navodno tvrdili da je jačanje oružanih snaga neophodno u suočenju sa “rastućim međunarodnim prijetnjama koje predstavljaju zemlje poput Rusije i Kine”.

Opozicija je osudila tu najavu, koja je optužila konzervativce za krah britanske ekonomije i smanjenje broja vojnika.

“Ovo nije plan – to je pregled koji bi mogao koštati milijarde i potreban je samo zato što su Torijevci izdubili oružane snage do njihove najmanje veličine od Napoleona”, rekao je glasnogovornik Laburističke stranke za BBC.

“Naše oružane snage su nekada bile predmet zavisti svijeta. Ova konzervativna vlada smanjila je broj trupa i planira više smanjenja u veličini vojske”, ponovio je izjavu glasnogovornik odbrane Liberalnih demokrata Richard Foord.

Iako je kroz svoju 364-godišnju istoriju britanska vojska uglavnom ostala dobrovoljačka snaga, regrutacija je uvedena tokom Prvog i Drugog svetskog rata sa Nacionalnom službom – starim nazivom ove zemlje – koja je završila 1960. godine. Poslednjih decenija, Britanske oružane snage su doživjele značajne rezove s tim da je broj vojnika pao za više od četvrtine između 2010. i 2024. godine.

SunakTorijevciUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Кина мора да брани Украјину – bivsi predsjednik bivse Ukrajine.

tihobl
3 mjeseci prije

Bivsi predsjednik bivse Ukrajine Зеленски је рекао да је Кина обећала безбедност независној Украјини у Будимпештанском меморандуму.

Kinezi nemaju veze sa budimpestanskim memorandumom, ali kokainske halucinacije imaju.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјина је избацила из употрбе тенкове Леопард 1, које су јој дале Данска, Немачка и Холандија. Топови неких тенкова уопште не могу да пуцају. Извјештава дански радио.

nepoželjni
3 mjeseci prije

“Kao otac, radujem se što će moje dvije kćerke raditi u svojoj nacionalnoj službi: mislim da će im to biti vrijedno iskustvo”

??

Je li to ova dvocjevka stvarno planira žene natjerati u vojsku?
(no, dobro, samo “ako Konzervativna stranka ostane na vlasti nakon općih izbora“)

Bruno
3 mjeseci prije

Budala. Ufati se Konfučija.

žile29
3 mjeseci prije

hahah jel cistokrvni aristokrat i saksonac ovaj britanac 🤣🤣🤣

Moscito
3 mjeseci prije

Ma sigurno ce se rado odazvati Pakistanci. indijci i ostali garavi cistokrvni Englezi.Nego kako ce ove nebinarne (ni tamo ni ovamo) ra regrutuju zna li se sta Mladene?

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Crnkinja nije uspjela upasti u utrci za nasljednika krune ali vjerujem da će jednog dana neki Indijac ili Indijka to uspjeti.

Uaaa
3 mjeseci prije

nek regrutira svoje sunarodnjake

opetlazes
3 mjeseci prije

U danasnje vrijeme rocnici civili nemaju sto traziti u vojsci, osim kao logistika, ali za to ionako ne treba nikakva vojna naobrazba. Da je JNA bila sastavljena od 10 000 profesionalnih vojnika, umjesto golobradih uplasenih rocnika drugacija pjesma bi se pjevala 1991. Ovaj indijski cigo ocito imao zadatak kao i ukrajinski narkoman.

kom opanci kom obojci
3 mjeseci prije

prisilna se prostitucija naziva seksualnim ropstvom, u što se ubraja i (mladenačka) dječja prostitucijadakle prisilna regrutacija je vojničko ropstvo, ubijalačka prostitucija….mobilizacija nije ništa drugo do li prisila da služiš kao okovani galiot na galiji (brodu u boci političkoga bezumlja) koji plovi prema plantažama Smrti.

EU kerberi svoje podanike (konzumističke zelene šimije) pretvaraju u soldateške prostitutke, (samo) ubilačke transhumanoidne kreature….EU roblje demokratski glasuju za političke mafijoze koji onda donose Zakon„da je nezakonito da muškarci (i žene) izbjegavaju svoju ustavnu(?) dužnost da brane NATO i EU ( svoje finanncijske i socijalne gospodare”.

Max
3 mjeseci prije

Zatvorska bojna.

Voltaire
3 mjeseci prije

Nikad do sad u novijoj povjesti nije bio premijer Ahahahahahaaaa. oakav lik cistokrvnoga Engleza..:)

Voltaire
3 mjeseci prije

Vels preuzeo crnac Geting, na celu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je slijedece?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI