Britanski špijuni pokušavaju vrbovati ruske diplomate – veleposlanika

Velika Britanija London
7 komentara

Izaslanik Moskve u Londonu opisao je navodne napore kao “neprihvatljive”

Britanske obavještajne službe pokušavale su regrutirati ili prijetiti ruskim diplomatima koji rade u Velikoj Britaniji, tvrdi veleposlanik Moskve u Londonu Andrey Kelin.

Govoreći za RIA Novosti u četvrtak, Kelin je rekao da se “takvi slučajevi događaju”, opisujući ih kao “neprihvatljive”. Rusko veleposlanstvo je skrenulo pozornost britanskih vlasti na incidente, dodao je.

Komentirajući odluku prethodne konzervativne vlade o protjerivanju ruskog vojnog atašea, oduzimanju diplomatskog statusa brojnim nekretninama, kao i ograničavanju izdavanja diplomatskih viza u svibnju, veleposlanik je sugerirao da su ti koraci uglavnom poduzeti kako bi se skupili politički bodovi kući uoči britanskih parlamentarnih izbora u srpnju, koji su ionako rezultirali uvjerljivim porazom torijevaca.

Veleposlanik Kelin primijetio je da je Moskva odgovorila istom mjerom protjerivanjem britanskog vojnog atašea – što je bio prilično predvidljiv potez, dodao je.

Iako je odluka Londona otežala život ruskim diplomatima u Ujedinjenom Kraljevstvu, ona je također ozbiljno potkopala vlastite interese Britanije, ustvrdio je veleposlanik.

Pojasnio je da je “London… svjesno prekinuo kanale vojno-diplomatskog dijaloga tijekom razdoblja neviđene eskalacije… u Europi.”

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov izrazio je sličnu zabrinutost u vezi sa SAD-om u intervjuu za RIA Novosti u ožujku, prenoseći da je “situacija oko (ruskog) veleposlanstva doista komplicirana”.

“Ne mogu a da ne spomenem nezdravu pozornost [američkih] specijalnih službi ruskim diplomatima”, rekao je Antonov. Naveo je da je osoblje veleposlanstva primalo ponude za suradnju s američkim vlastima na svoje osobne mobilne telefone te da su im se agenti obraćali na javnim mjestima.

U lipnju je Antonov žalio što je Washington odlučio zatvoriti ruske vizne centre u Washingtonu i New Yorku.
Izaslanik je primijetio da je taj potez stavio “ozbiljan dodatni teret” na diplomatsku prisutnost Moskve u SAD-u, koja je već bila “ispuštena krv” zbog protjerivanja ruskog osoblja.

Antonov je također osudio Washingtonovo ukidanje statusa oslobođenja od plaćanja poreza osoblju ruskog veleposlanstva kao “sitan, gadan napad”.

Prema izaslaniku, iako američke vlasti nisu uspjele pružiti nikakvo obrazloženje za svoje postupke, namjera je možda bila “natjerati naše diplomate da se sakriju iza zidova veleposlanstva, da prestanu komunicirati i raditi”.

“Ovo se neće dogoditi. Sve do posljednjeg diplomata, dok smo ovdje, nastavit ćemo obavljati svoje dužnosti”, naglasio je Antonov.

Britanski ŠpijunidiplomaterusijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Neće im to proći.

Ivana Podravec
1 mjesec prije

Diplomati su svakako špijuni to se odavno zna , samo je pitanje za koga . Ovi su bili vođeni tom mišlju pa su ponudili sigurno izdašnu nagradu za to samo što ruski izdajnici padaju kroz prozor ili popiju “ljekovit” čaj !

abc
1 mjesec prije

Kad zapad Rusiji opali šamar, Rusija uvjek uzvrat sa jednim šamarom umjesto da za svaki zapadni šamar opali nazad dva ili tri šamara. Zapad bi brzo shvatio da se šamaranje ne isplati.

Darko
1 mjesec prije

Od anglosaksonskih govana se ništa drugo niti ne može očekivati. Za Europu je spas što više migranata nagurati Britaniju pa da tamo počne građanski rat i riješi svijet gamadi.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI