Broj mrtvih u Gazi mogao bi biti pet puta veći

Izrael i Palestina
5 komentara

Kada se uzmu u obzir bolest i glad, istraživači tvrde da bi sukob mogao odnijeti gotovo 200.000 života Palestinaca

Pravi broj smrtno stradalih u ratu u Gazi mogao bi premašiti 186.000, pet puta više od 37.396 koliko su prošlog mjeseca izvijestile zdravstvene vlasti enklave, prema novoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet.

Dok je izraelska vlada dugo osporavala brojke ministarstva, UN ih prihvaća kao pouzdane, a izraelska vojska potiho priznaje da su istinite.

Prema timu britanskih, američkih i kanadskih istraživača, ova brojka bi mogla narasti na 186.000 kada se računaju “neizravne smrti”. “Neizravne smrti”, napisali su u članku objavljenom prošli tjedan, uključuju one koji su umrli od bolesti, gladi, žeđi i izloženosti.

“U nedavnim sukobima, takve neizravne smrti kreću se od tri do 15 puta više od broja izravnih smrti”, stoji u članku. “Primjenjujući konzervativnu procjenu od četiri neizravne smrti po jednoj izravnoj smrti na prijavljenih 37 396 smrti, nije nevjerojatno procijeniti da bi se do 186 000 ili čak više smrti moglo pripisati trenutnom sukobu u Gazi.”

Uz populaciju Gaze od oko 2,3 milijuna prije početka sukoba, toliki broj žrtava znači da je enklava izgubila između 7% i 9% svog stanovništva.

“Trenutačan i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze je ključan, popraćen mjerama koje će omogućiti distribuciju medicinskih potrepština, hrane, čiste vode i drugih resursa za osnovne ljudske potrebe”, ustvrdili su autori, dodajući da Izrael zahtijeva Međunarodna Sud pravde da dokumentira i sačuva dokaze koji bi je mogli implicirati za genocid.

Nakon devet mjeseci borbi, Izrael se našao pod intenzivnim međunarodnim pritiskom da zaustavi svoju vojnu kampanju u Gazi. Dok je Hamas prihvatio prijedlog o prekidu vatre pod pokroviteljstvom SAD-a, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da svaki potencijalni dogovor mora omogućiti Izraelu nastavak borbi dok se ne ispune svi njegovi ratni ciljevi – koji uključuju uništenje Hamasovih vojnih sposobnosti.

Dok se i Hamas i Izrael slažu da bi sporazum omogućio faznu razmjenu izraelskih talaca u Gazi za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, palestinska militantna skupina želi pisana jamstva međunarodnih posrednika da će Izrael nastaviti pregovarati o trajnom prekidu vatre nakon prve faze sporazum stupa na snagu.

Pregovori u kojima su posredovali Katar, Egipat i SAD do sada nisu uspjeli osigurati primirje u Gazi ili oslobađanje talaca od jednotjednog prekida vatre u studenom koji je rezultirao oslobađanjem 105 talaca iz Gaze i 240 palestinskih zatvorenika.

gazagenocidHamasIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Od 193 članice UN, tek je jedna pokrenula tužbu za izraelski genocid u Gazi pred UN-ovim ICJ – Južna Afrika.

Jedina država u svijetu koja se usudila napasti Izrael nakon početka rata u Gazi je Jemen, tj. Huti šaljući balističke projektile i dronove na Izrael.

Koja
1 mjesec prije

Broj poginulih, umrlih od dejstva na kraju će političari “utvrditi”

Max
1 mjesec prije

I mene će snaći smrt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI