Bruxelles razmatra ‘Plan B’ za financiranje Ukrajine

Ursula von der Leyen
29 komentara

Komentari Ursule von der Leyen dolaze u trenutku kada Mađarska nastavlja blokirati paket od 50 milijardi eura za Ukrajinu

EU razmatra alternativne načine za nastavak financiranja Ukrajine, u slučaju da zemlje članice ne uspiju zaobići veto Mađarske, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Budimpešta je ranije blokirala paket pomoći Kijevu vrijedan 50 milijardi eura usred sukoba s Rusijom.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom u petak, von der Leyen je naglasila da EU mora “hitno krenuti naprijed u stabilizaciji naše financijske pomoći” Ukrajini.

Postizanje konsenzusa između svih 27 država članica je “prvi prioritet… Ali naravno, moramo se pripremiti i za druge opcije. Radi se o operativnim rješenjima koja upravo pripremamo”, rekla je ne iznoseći detalje.

Von der Leyen podsjetila je da je neposredno prije Božića EU usvojila paket potpore Kijevu vrijedan 18 milijardi eura, kako bi pomogla “Ukrajini financirati svoje potrebe za početak ove godine” i dala Bruxellesu malo prostora za pregovore o glavnom paketu financiranja. “Naravno, moramo raditi što je moguće teže i što je brže moguće kako bismo to učinili”, dodala je.

Mađarska je prošlog mjeseca – koja je stalno kritizirala politiku EU-a prema Ukrajini – blokirala paket pomoći od 50 milijardi eura Kijevu, koji bi trebao biti isplaćen između 2024. i 2027. godine.

Balazs Orban, savjetnik mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je da bi Budimpešta mogla odustati od svog protivljenja naporima ako Bruxelles deblokira svih 30 milijardi eura namijenjenih Mađarskoj – koji su uskraćeni zbog percipiranog gušenja demokracije. EU je do sada odmrznuo samo jednu trećinu iznosa, navodeći napredak Budimpešte u reformi pravosuđa.

Financial Times je izvijestio krajem prošlog mjeseca da EU radi na mehanizmu za zaobilaženje mađarskog veta, prema kojem bi države članice davale jamstva proračunu EU-a, čime bi Bruxelles mogao posuditi oko 20 milijardi eura za Kijev.

Posebni summit EU-a o financiranju Ukrajine održat će se 1. veljače. Od početka sukoba između Moskve i Kijeva u veljači 2022. EU je Ukrajini osigurao više od 91 milijardu dolara u različitim oblicima pomoći. Rusija je u više navrata osudila isporuke oružja Kijevu, istovremeno upozoravajući da stalna potpora postaje ozbiljan teret za porezne obveznike EU-a.

euPaketi pomoćiukrajinaUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Taman uspiju dogovoriti – Ukraina – krepa 🤣 … Očevidno , nema ništ od toga 🤷

Hil!
8 mjeseci prije

Koliko njih u đep od amera za uništenje industrije u EU i kupovinu oružja i plina i nafte od smeta po ludim cijenama

nastran
8 mjeseci prije

FANTASTICA…

Max
8 mjeseci prije

Ursula će čekati na štajgi da skupi lovu.

abc
8 mjeseci prije

Sanja svinja kukuruz……

ime
8 mjeseci prije

ode cijena kifle u 3pm

nastran
8 mjeseci prije

luda baba..bolesna na mozak

tihobl
8 mjeseci prije

Jadnici ne mogu nastampati evra koliko Kijev moze progutati.

Citam ovih dana razne prijedloge za podjelu Ukrajine. Anglosasi predalazu da se Novorusija preda Putinu, a ostalo pripoji u NATO. Iz EU predlazu da se zapadne oblasti razdijele izmedju Poljske, Madjarske, Slovacke i Rumunije, a Novorusija i veci dio Malorusije preda rusima.
Konacno oglasili su se iz Rusije. Kazu sto bi nesto davali Rumuniji? Sto bi citavu oblast davali madjarima kad madjari zive u nekoliko sela uz granicu? Prepustimo im ta sela, a ostatak proglasimo rusinkom autonomnom oblascu kao sto imamo jevrejsku autonomnu oblast na dalekom istoku. A poljacima sto bi davali Galiciju i dio Malorusije? Cime su nas to zaduzili?

vanja
8 mjeseci prije

Hitlerovski geni kameni su jaki.

Samo U Prolazu
8 mjeseci prije

Kad ce ova u zatvor?

nastran
8 mjeseci prije

zapravo ovo je neshvatljivo

MrKamenjarac
8 mjeseci prije

MADAM GENOCID…..

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Da ovu neko stepe… bilo čime…prvo bi ga slavili, a za 50 godina bi ga proglasili za teroristu. 😖😑

Darko
8 mjeseci prije

Hoće li konačno netko ubiti ovu ludu kravetinu kad ju već nisu u stanju zatvoriti u ludnicu?

BanOvan
8 mjeseci prije

Plan je Be kad Rus je Be.

Dux
8 mjeseci prije

Orban dobiva 30 milijardi plus bonus, Ukraina 50 milijardi… a mi građani EU dobivamo, kao što Mrle kaže…” kurac u čelo”…

Anica
8 mjeseci prije

Prava pomoč Ukrajini je, da se ustavi vojna.

Bruno
8 mjeseci prije

Kada ćeš Bože , udomiti ovu nesretnicu? Pa gora je od Krvave Mery i uopće nema osjećaj ljepljivosti tuđe krvi na svojim rukama.

Antiglobalist
8 mjeseci prije

Prema odvratnoj vještici na čelu EK,samo je jedno i jedino važno,a to je bacati novac i oružje u Ukrajinu,Ti su ljudi potpuno pomahnitali.

FATIH
8 mjeseci prije

URSULICE DŽABA KREČITE.GASI MIJEŠALICU I MOTAJTE KABLOVE.

nastran
8 mjeseci prije

usrulja..nek se isere!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI