Budućnost je poljoprivreda – Rusija se uz pomoć žitarica oslobađa nafte

Žitarice i Rusija
21 komentar

Rusija se ne može opisati kao zemlja na rubu ekonomskog kolapsa, piše u članku za Bloomberg Leonid Bershidsky, poznati novinar, nimalo sklon aktualnoj vlasti u Moskvi. Novinar vjeruje kako će se Rusija osloboditi od svoje navodne ”ovisnosti o nafti”, te da će postati najveći izvoznik žitarica i povećati proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda. Čini se da će u budućnosti sigurne prihode donositi i poljoprivreda, sektor kojeg su mnogi zanemarili u korist usluga i visokih tehnologija.

Što se zapravo događa? I ove godine poljoprivreda u Rusiji, posebno proizvodnja žitarica, obara rekorde. Govorimo o preko 100 milijuna tona, od čega je nešto manje od trećine namijenjeno izvozu, uz cijene koje na svjetskom tržištu rastu. U jednoj od prošlih analiza smo naveli točne podatke o porastu proizvodnje umjetnih gnojiva i petrokemijskog sektora, poljoprivrednih strojeva, traktora, kamiona, priključaka i sve što treba ovom sektoru. Dakle, ne radi se samo o sijanju i čekanju žetve, i novac je tu, nego o velikom strateškom planiranju lanca proizvodnje u kojem, kako bi se postigli rekordni rezultati, sve treba funkcionirati do savršenstva.

traktor

U ovom trenutku se procjenjuje da bi prinos žitarica 2017. mogao doseći 125,2 milijuna tona, umjesto očekivanih 117 milijuna, a razlog su povoljni klimatski uvjeti. Početkom prošlog mjeseca je ruski ministar poljoprivrede Aleksander Tkačev bio suzdržan i rekao kako se ove godine u Rusiji očekuje prinos  od oko 105 milijuna tona žitarica. Kasnije su stručnjaci rekli da će proizvodnja žitarica ove godine iznositi do 118 milijuna tona i da će rezultat svakako biti  rekordan kao i prošle godine.

Rusija se često smatra za zemlja koja malo proizvodi i da živi od energenata. Međutim, Bloomberg piše kako će ovisnost ruskog gospodarstva o izvozu nafte u budućnosti potpuno nestati.

”Ironično, Rusija ima koristi od globalnih klimatskih promjena koje su dijelom uzorkovane i njezinim energentima. Rusija ima sve uvjete da postane najveći izvoznik pšenice na svijetu, ”pšenična supersila”, ali ne samo zbog porasta temperature”, piše Leonid Bershidsky.

Kao dokaz navodi i točne brojke. U godinu dana, od srpnja 2016. do lipnja ove godine, Rusija je izvezla  27,8 milijuna tona pšenice, više nego cijela EU, te kao izvoznik preuzela prvo mjesto u svijetu.

U tekućoj godini, kako navodi rusko Ministarstvo poljoprivrede, predviđa  se izvoz od 31,5 milijuna tona. Osim toga, Rusija se smatra jednim od najvećih izvoznika kukuruza, zobi i ječma. Prema riječima ruskog ministra poljoprivrede. Aleksandra Tkačeva, žitarice će na kraju će kao glavni izvozni proizvod zemlje zamijeniti naftu.

”Ovo nije stav kojeg dijele u Kremlju, ali ovo predviđanje izgleda realnije od tehnološkog buma, kojeg žele vlasti”, piše Bershidsky, iako se u Rusiji paralelno ulaže u oba sektora i jačanje jednog može samo doprinijeti procvatu drugog, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da poljoprivredne površine, bez obzira na veličinu zemlje, nisu neograničene i da bi neograničeno širenje poljoprivrednog sektora stvorilo nepotrebno velike zalihe.

Dakle, visoka tehnologija, svemirska i vojna industrija, ali i energetski sektor, razvijat će se upravo zbog sigurnih prihoda od poljoprivrede, što Bershidsky vrlo dobro zna.

Među razlozima zbog kojih će Rusija postati supersila u izvozu žitarica Bershidsky navodi rast svjetskog stanovništva i klimatske promjene.  Svjetska potrošnja žitarica u prosjeku je od 2011. do 2016. rasla za 2,8% godišnje. Prema stručnjacima, prosječa temperatura u euroazijskoj regiji, gdje se uzgajaju ove kulture, i dalje će rasti. Klimatski čimbenik je već pomogao Rusiji da osvojiti nova tržišta u Aziji, dok su ruski konkurenti, najviše SAD, Kanada i Australija, pogođeni sušom.

Klimatske promjene bi mogle omogućiti Rusiji brz razvoj proizvodnje žitarica u sjevernim krajevima. Što je još važnije, ističe Bershidsky, to će pomoći Rusiji, možda u manjoj mjeri Ukrajini i Kazahstanu, da ponovno ožive oranice koje su zaboravljene u prvim godinama nakon pada Sovjetskog Saveza.

kombajn

”Svi ovi faktori zajedno su ogroman potencijal za Rusiju, Ukrajinu i Kazahstan. Unatoč političkim razlikama, ove tri zemlje u svijetu nakon naftne mogu u određenoj mjeri imaju zajedničku gospodarsku budućnost”, kaže novinar.

”Bez sumnje, fokus na izvoz poljoprivrednih proizvoda i dalje ovisi o resursima i globalnim tržištima, koja su manje zasićena u usporedbi s naftom. Osim toga, razvoj poljoprivrede ovisi o potpori vlasti, koje bi, za razliku od proizvodnje i izvoza nafte, trebale puno više novca za razvoj izvozne infrastrukture”, upozorava autor.

Međutim, poticaji u poljoprivredi su već dali rezultate i prihodi od prodaje i izvoza su uvelike nadmašili državne poticaje.

Dakle, dodatna podrška bi u konačnici mogla donijeti sigurne prihode, ako Rusija uspostavi svoju vlastitu proizvodnju mesa, mlijeka i povrća, što zemlja još uvijek uvozi. Ruske vlasti su pokušale potaknuti takav razvoj nametanjem ciljanog embarga na zapadne prehrambene proizvode. Može se reći da su u određenoj mjeri uspjele, iako ruski proizvođači još nemaju dovoljno iskustva da postignu razinu kvalitete nekih proizvoda koji se u zemlja Europe proizvode stoljećima, možda i više.

Nedavno je u Rusiji proizvedeno ispitivanje kvalitete sireva. Potrošači su rekli da ruski sirevi, na primjer gauda, vrlo malo po kvaliteti zaostaju za sirevima kakve su nekada kupovali iz europskih zemalja. S druge strane, ruski proizvođači sira su za medije izjavili kako bi voljeli da sankcije i ruski embargo potraju još najmanje deset godina.

Ne osvrćući se na izjave ruskih proizvođača, Leonid Bershidsky je u svom članku morao dati političku notu i za kraj spomenuti ”koruptivni režim u Moskvi”.

“Čak i u uvjetima korupcije i ruskog autoritarnog režima, zemlja i dalje pokazuje nevjerojatnu živost. Rusija se ne može opisati kao zemlja na rubu ekonomskog kolapsa, a dokaz za to je i rastući ugled na tržištu žitarica”, zaključuje Leonid Bershidsky.

Rusija sankcije pobijedila jednostavnim receptom – Poljoprivredom i realnim sektorom


Dodatak našeg člana redakcije iz filma “Kombajneros”, za one koji znaju ruski ili ćirilicu. 🙂

 

bloombergdržavni poticajekonomski pokazateljikukuruzLeonid BershidskyMinistarstvo poljoprivredeNaftaPšenica
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
selak
7 godine prije

Troll Michael Collins
———————————————-

ako ovaj clanak ocrtava rusko gospodarsko cudo onda tog cuda nema proizvoditi naftu olin i zito po najjeftinijim cijenama u svijetu i onda time hraniti zapad i onda uvoziti proizvode koji su nastali temeljem vlastitih jeftinih sirovina je glupo a u slucaju rusije i autodestruktivno osim toga rusko trziste je potpuno otvoreno za sve zapadne proizvode dok je zapadno zatvoreno za ruse osim neophodnih sirovina i jos im uz to nametnu i sankcije

Josip
7 godine prije

Nije stvar izvoziti jeftino i hraniti svijet koji ne želi tvoju robu (ovo je upitno što si rekao), nego je stvar u autonomiji.

Rusija više nema potrebe moliti za kredite, kako bi kupovala “vreću brašna”, jer za vreću brašna iz SAD-a treba dolar kojeg se može dobiti samo izvozom (u kojeg ne vjeruješ) ili kreditom.

Nadam se da je sada puno jasnija važnost ove vijesti?

Ana
7 godine prije

… u uvjetima korupcije i ruskog autoritarnog rezima…. E, kad bi korupcija i autoritarni rezimi bili samo (kad vec hocete) ruski..; A mi cemo i dalje kasapiti poljoprivrednike, radnike u industriji, manuelne radnike… dok nam ne ostanu samo nasi najnoviji laptopi, telefoni, “marka tenisice i roba” za pojesti…

Mak
7 godine prije

Jedino kod nas ona propada! Preuzimaju je Nijemci i Ameri! Pogledajte sta se radi po Srbiji, sta se uradilo sa Todoricem u RH, u BiH u mojoj opstini zito i silaza se proizvodi za Italijane, a radi im usluzno Hrvat iz Dervente, a zarada im je oko 2 mil. KM!

Kraut
7 godine prije

Na kraju clanka je ubacen paragraf koji nema smisla s cijelom pricom i vidi se da je ubacen kao doprinos anglosaksonsko-cionistickom doprinosu borbe unistenju Rusije.

Evo paragraf u pitanju na engleski.
Even run by a corrupt, backward-looking, authoritarian regime
[ poklonite paznju ovom rjecniku ] ….
Russia remains a country of enormous resilience that shouldn’t be written off as an economic basket case. Its growing importance in the grain markets is evidence of that.

Na kraju pise
Autor ove price jeste:
Leonid Bershidsky , ruski zhidov koji zivi u Njemackoj i redovito pise za ukrajinske novine i Bloomberg

Editor odgovaran za ovu pricu je
Philip Gray Najvjerovatnije je on taj koji je ubacio ….Even run by a corrupt, backward-looking, authoritarian regime….

Zakljucak
Anglo-saksonsko-cionisticki novinari ne mogu napisati reportazu ni o ruskoj psenici a da nisu zacinili s propagandom.
Tako ruske novine NIKAD ne pisu !!!

fond
7 godine prije

Druze Seljak lazete brze nego sto pas trci ……….. osim toga rusko trziste je potpuno otvoreno za sve zapadne proizvode……….Jednostavno to nije istina.

Rusko trziste je otvoreno za one zemlje s kojima Rusija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini a to su uglavnom zemlje euro-azijske ekonomske unije EAEU ciji clan je i Vijetnam.

braco
7 godine prije

i Hrvatska je bila žitnica za vrijeme Zločinca Bravara,,,

Greco
7 godine prije

Ovi tzv. mrzitelji Rusije ili Rusofobi, najprije su dolazili s argumentom “Rusija ne moze sebe prehraniti”.
Sad kad je postala najveci izvoznik psenice na svijetu, sad im je argumenat “To nije ekonomsko cudo”.
Aj priznajte, tesko vam je.

zgvaca
7 godine prije

Ja san bio sad 3 sedmice u Rusiji. Vecina proizvoda je rusko a ono stranih proizvoda sta ima je skuplje od ruskih. I u njemackom Sparu je 60% proizvoda iz Rusije. Zitarice proizvodit je dobro ali to je prvi korak za proizvodnju mesa i mljecnih proizvoda. Ruski glavni problem sa mesom je trziste. Oni danas pokrivaju svoje potrebe sa piletinon i dobrim djelom sa svinjetinon. Ali trgovinski sporazumi za trgovinu sa mesom su dugorocni i Rusima nedostaje trziste. Evropljani i USA i Juzna Amerika su pokrili veci dio Svita sa svojin proizvodima. Azija pokusava sto vise bit samostalna sa hranom i sprjecava uvoz koliko moze. Afrika obicno nema novca da plati skupe mesne proizvode.
Ali u svakom slucaju Rusi dolaze. Njemacki Tennis je uso prije pola godine tamo za uzgoj svinja kao i Class sa proizvodnjom traktora. Zahvaljujuci sankcijama morali su.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI