Bugarska zabranjuje LGBT propagandu u školama

Zabrana LGBTQ
16 komentara

Bugarski parlament odobrio je amandman na nacionalni zakon o obrazovanju kojim bi se zabranilo promoviranje “netradicionalnih” seksualnih odnosa ili orijentacije, kao i promjene spola, u školama ili vrtićima.

Ovaj potez, koji je podržala većina poslanika u nacionalnom parlamentu, izazvao je gnjev LGBT zagovaračkih grupa u Bugarskoj i EU, koje zahtijevaju da Brisel “preduzme akciju” protiv Sofije. Nacrt zakona usvojen je u srijedu u dva čitanja nakon četiri sata žestokih debata, javljaju lokalni mediji. U drugom i konačnom čitanju, 135 poslanika je podržalo zakon, dok je 57 glasalo protiv, a osam je bilo uzdržano.

Amandman, koji je uvela Nacionalistička Partija preporoda, odobrila je većina stranaka u parlamentu, uključujući desni centar GERB-SDS, ljevičarsku Bugarsku socijalističku partiju i većinu centrističkih članova DPS-a.

Liberalna PP-DB bila je jedina stranka u parlamentu koja je glasala protiv. Amandmanom se zabranjuje “propaganda, popularizacija i podsticanje” svih ideja vezanih za “netradicionalnu seksualnu orijentaciju ili određivanje rodnog identiteta osim biološkog”, prenose lokalni mediji. Zakonodavstvo definiše netradicionalnu seksualnu orijentaciju kao sve što je “drugačije od” heteroseksualne privlačnosti.

Lider Partije preporoda Kostadin Kostadinov tvrdi da LGBT ideologija „nije humana“ i da je „antihumano“ „ promovisati “ netradicionalne odnose u školama.

Poslanik DPS-a Yordan Tsonev rekao je da “nema mjesta” za takvo obrazovanje u školama, tvrdeći da zakon nema veze sa netolerancijom, dok je bivši bugarski ministar obrazovanja Krasimir Valčev rekao da djeca “ne bi trebala biti podložna takvim uticajima”. U međuvremenu, poslanik Yavor Bozhankov iz Partije PP-DB označio je amandman kao prikaz „predizbornog populizma“ i „ružne homofobije“ koji promoviše podjele u društvu. Takođe je kritikovao Stranku preporoda kao “prorusku”.

I drugi kritičari zakona ukazali su na sličan zakon donesen u Rusiji. “Duboko je zabrinjavajuće vidjeti kako Bugarska usvaja taktiku iz ruskog priručnika protiv ljudskih prava”, rekla je grupa za zagovaranje LGBT populacije Zabranjene boje širom EU. Organizacija je označila zakon kao “direktan napad na osnovna ljudska prava LGBTIQ+ pojedinaca, posebno djece”. Također je tvrdio da formulacija zakona podsjeća na slične zakone usvojene u Rusiji 2013. i Mađarskoj 2021. godine i pozvala Brisel da “preduzme odlučnu akciju” protiv Bugarske.

BugarskaeuLGBTQ
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Let it
1 mjesec prije

Sto ih ne izbacu iz EU njima nije mjesto medju civiliziranim drzavama, sto ocekivati od Balkanaca uz to pravoslavnih, nek se prikljuce Rusiji

Ivan BGD
1 mjesec prije

Barvo za Bugare!

Darko
1 mjesec prije

Kada će Hrvatska očistiti škole od LGBT ludila i propagande? Ili možda Plenković baš želi da mu sinovi postanu pederi?

Lucija, prva
1 mjesec prije

U Hrvatskoj su rektori vjerskih sveučilišta podržali rodne studije.

Dobro ste pročitali.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Dobro .. I kolike su kazne ak nastave po istom a hoće zasigurno ?! Zatvoriti ih u skladišta Uranijska otpada samo 7 dana bi ih zasigurno , izliječilo od puno toga …Garantiram !

Max
1 mjesec prije

Bravo.

witchie
1 mjesec prije

Odlična odluka Bugarske. LGBTIQMNŽ je okej, ali SAMO za odrasle. To u školama nema što tražiti. Kad budeš punoljetan budi što hoćeš, ali u mlađe doba se ljudi razvijaju i s danas na sutra mijenjaju svoje osjećaje.

Novi Sad
1 mjesec prije

Bravo za Bugare,konačno jedna normalna odluka!!!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI