Četvrtina Amerikanaca smatra da Trump za ubojstvo Sulejmanija treba odgovarati u Haagu

Donald Trump
58 komentara

Nova anketa je utvrdila da više od četvrtine Amerikanaca vjeruje da bi se američki predsjednik Donald Trump trebao suočiti s optužbama za ratne zločine pred Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) zbog ubojstva zapovjednika oružanih snaga Iranske revolucionarne trupe, 3. siječnja, generala Qassema Sulejmanija.

“Iran je objavio da će podnijeti tužbu za ratni zločin protiv predsjednika Donalda Trumpa pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu zbog atentata na generala Qassema Sulejmanija. Slažete li se ili se ne slažete s takvim optužbama?”, pitao je u nedavnoj anketi Business Insider na uzorku od ukupno 1083 Amerikanaca.

Prema podacima, ukupno 27,4% ispitanih smatra da bi se Trump trebao suočiti s optužbama pred sudom za ratne zločine u Haagu. Međutim, veći postotak, njih 35,6%, nije se složio s tom idejom.

Ukupno 24,8% ispitanika odgovorilo je da se “niti se slažu niti ne slažu” s ovom mogućnosti, a 12,2% odgovorilo je “ne znam.”

Anketa je provedena nakon što je Gholamhossein Esmaeili, glasnogovornik iranskog državnog odvjetništva, objavio da vlada namjerava “podnijeti tužbe u Islamskoj Republici, Iraku i Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu protiv vojske i vlade Sjedinjenih Država i protiv Trumpa osobno”, izvijestio je Teheran Times.

“Čvrst razlog za optužbu pojedinca je njegovo priznanje”, rekao je Gholamhossein Esmaeili.

Međutim, vrijedi napomenuti da SAD ne priznaju nadležnost ICC-a. Prošlog mjeseca je američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je da ne podržava odluku Međunarodnog kaznenog suda o pokretanju istrage o izraelskim ratnim zločinima nad Palestincima u Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i Istočnom Jeruzalemu.

Trumpova vanjska politika i ukupan stav njega i njegove uprave prema Iranu su bili razlog zbog sve većeg pritiska u Sjedinjenim Državama na predsjednika i njegove suradnike.

Na primjer, pritisci dolaze i iz redova republikanaca, kao što je zastupnica Kongresa Ilhan Omar, te od demokrata, što je očekivano, odakle ga redovito napada Alexandria Ocasio-Cortez.

Odgovarajući na Trumpovu prijetnju, objavljenu na Twitteru ranije ovog mjeseca, kako će američka vojska gađati 52 mete “važne za Iran i iransku kulturu”, obje su predstavnice osudile upozorenje i njegove predložene akcije nazvale „potencijalnim ratnim zločinima“. Podsjetimo, među metama su navedeni razni objekti, među kojima ne samo iranske već i svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

„Prijetnja da ćete ciljati i ubijati nevine obitelji, žene i djecu , da ćete gađati kulturna mjesta, ne čini vas “jakim muškarcem“ ni „strategom“. To vas čini čudovištem”, rekla je njujorška predstavnica za 14. okrug u američkom Kongresu.

S druge strane, republikanka Ilhan Omar je rekla kako je Trump najavio da će počiniti ratni zločin.

„Napadi na 52 iranske mete, koje predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran uzeo prije mnogo godina, od kojih su neka na vrlo visokoj razini i važna za Iran i iransku kulturu, bit će vrlo brzi i vrlo teški. SAD više ne žele ničije prijetnje“, napisao Trump na Twitteru u prijetnji Iranu 4. siječnja, dan nakon likvidacije iranskog generala Qassema Sulejmanija i iračkog vojnog zapovjednika Abu Mahdi Al-Muhandisa u činu državnog terorizma u zračnoj luci u Bagdadu.

Ubojstvo Sulejmania
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
4 godine prije

Ko priznaje Haski sud sem Srbije sve su svoje ratne zlocince koji su pocinili zlocine u BiH sami pohvatali i poslali u HAG a SAD taj sud ne priznaju i sigurno nece biti postupka.

subversus
4 godine prije

Sve i da Haag, ili bilo koji međunarodni sud imaju ikakav utjecaj na SAD, od kada se to građane, osim u anketama, pita što i kako činiti?

Mlata
4 godine prije

Pih, četvrtina…kod amera brojke ništa ne govore, Hilari imala pola miliona više glasova od Trumpa i ipak “ćorak”

Koba
4 godine prije

Da, siguran sam da 90% Amerikanaca ne zna da grad Hag postoji, a 99,9% nikad nije čulo za postojanje međunarodnog suda u Hagu.
Svaka ozbiljna država nikad ne bi dozvolila da treća strana sudi njenim zvaničnicima.
Anketa Teheren times je zakon.

Z.A.
4 godine prije

Ako smo civilizacija onda nema izuzetaka. Nemoze za jedne da vazi zakon o zlocinu a za druge ne. Onda nema ni svrhe da postoji UN i medjunarodni sudovi jer nismo jednaki. Zato mogu slobodno reci nikad i nismo bili civilizacija nego dzungla. Zato i imamo na ovom svijetu neprestano ratovanje jer upraznjavamo zakone dzungle , a zakoni dzugle su zakoni jaceg.

shumadinac
4 godine prije

Nema to veze sa samim činom već je u pitanju moda napadanja Trampa – mnogi bi ga rado poslali u zatvor i zbog prelaska ulice na crveno. Da je Obama isto napravio protivnici ne bi mogli da skupe ni pola procenta podrške.

Miro
4 godine prije

Pa sta je s vama jeste li vi na ovom portalu obsednuti sa Trumpom? Drzave koje nisu ratificirale sporazum ili uopste nisu clan ove grupe (The International Criminal Court (ICC or ICCt)) su Amerika, Rusija, Indija, Kina…pa i Iran. Tako da stvarno neznam sta prica ovaj Iran ako uopste nije u ovoj organozaciji, tako kao sto nije ni Amerika.

Slavonac
4 godine prije

Ja bi Logicno bolje napiso nesto pozitivno o Hodu za Zivot,na kome je bilo pola milijuna Amerikanaca sa Trumpom.Ko su to cetvrtina ,liberalni fasisti koji rovare i svadjeju narod i na ovim prostorima.Hocemo li prvo suditi ovom generalu ,za odrubljivanje glava u BH.Cekam dan ,kad cete nesto pozitivno napisati o Americi.

mmne
4 godine prije

a koliko tih “mozgova” smatra da trump treba da dobije nobelovu nagradu?

Tony
4 godine prije

Steta pozuti ovaj portal dobri clanci ali komentiranje treba zabraniti ili ovo postaje kanta za nabijanje i izivljavanje…

Perun
4 godine prije

Amere treba kazniti, svetaca na planeti Zemlji nema ….treba im staviti do znanja da su ,,svjetski bolesnik” broj 1 ….U karantenu sa njima a poslije na psihijatriju….
….

Gott mit uns
4 godine prije

… protiv americki imigrantski dijasporovci.

Max
4 godine prije

To je i bio ratni zločin.

Tomi
4 godine prije

Ne bi bilo smisla ako se nebi pocelo od Vietnama!! Cemu preskakanje, nema smisla da samo On odgovara

divan
4 godine prije

Trupko je limitiran i bio je prisiljen da napravi ovoj servis svojim gazdama…inače visi opoziv i što šta još što bi mu natovarili usput.

nessy
4 godine prije

Mislim da je ovaj postotak debelo veci. Dobar dio anketiranih ne zna ni gdje je BI, a kamoli tko je bio Solejmani. Dakle, trebalo bi u anketi u obzir uzeti samo one koji znaju, barem povrsno o cemu se radi, a ne opcu populaciju. Bilo kojem razumnom covjeku, ako nepristrano objasnis cinjenice vezane za atentat, jasno je da netko za to mora odgovarati. A tko drugi nego nalogodavac, koji se jos time hvali.

Tupko Glupko
4 godine prije

Naravno da izuzetni i odabrani ne priznaju Međunarodni kazneni sud, niti će ga ikada priznati, niti će ikada isporučiti ijednog svog osumnjičenog. Zato i jesu izuzetni i odabrani.
Međunarodni kazneni sud sudi i utamničuje samo ratne zločince iz afričkih država i balkanskih državica.
Bilo koji viši doseg njima je nemoguć, jer – između ostaloga – Ameri, Izraelci, Rusi, Kinezi, Indijci, Iranci itd. ne priznaju jurisdikciju ovog Suda nad njihovim državljanima.
Impotentniji su od impotentnog UN-a.
Iranci to hoće pokazati ovom tužbom za ratni zločin i otvoriti oči običnim ljudima na Zapadu, ali njima je to odavno sasvim jasno.
Ali neka se crveni ICC i pokaže svoju nemoć, treba ih razgolititi.
A običnom biraču na Zapadu podsjetnik da upravo on bira (svojim izlaskom ili neizlaskom na izbore, ista stvar) političke strukture koje to omogućuju.

Vini
4 godine prije

Dragi L. R., čitate li vi što objavljujete, molim vas, da li itko iz redakcije pročita tekst članka prije objavljivanja ili barem nakon objavljivanja, pa da se potrudite ispraviti isti, toliko pravopisnih grešaka… Sramota…

Emiliano Zapata
4 godine prije

vise me zanima sto o istome misle ostali gradani svijeta, osim Israela i to naravno samo oni koji prate medunarodnu politiku…

Veteran
4 godine prije

Sulejmani je bio religijski muslimanski fanatik…islamofašist

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI