CIA priznaje „razgovore“ o ukrajinskom upadu u Rusiju

CIA
39 komentara

Ukrajinska trenutna prekogranična invazija u rusku Kursku oblast će se verovatno nastaviti “neko vreme”, izjavio je zamenik direktora CIA-e Dejvid Koen na Samitu o obaveštajnim poslovima i nacionalnoj bezbednosti u sredu.

Kijev je početkom ovog meseca pokrenuo iznenadni napad na Rusiju, rasporedivši do 10.000 vojnika opremljenih teškim oružjem iz zapadnih zemalja. Ukrajinska vojska je zauzela neka granična područja, što je rezultiralo smrću i povredama desetina civila, ali nije uspela da napreduje dublje u rusku teritoriju. Navodno, Kijev nije konsultovao svoje zapadne sponzore pre nego što je pokrenuo operaciju, ostavljajući ih zbunjenim oko njenih konačnih ciljeva.

Govoreći u sredu, Koen je odbio da odgovori na direktno pitanje da li su on i njegove kolege iz Langlija bili jednako „iznenađeni“ ukrajinskim upadom, napominjući da se značaj i implikacije napada „tek trebaju videti.“

„Oni ostaju u Rusiji, grade odbranu, i koliko možemo zaključiti iz naših razgovora, izgleda da postoji namera da zadrže deo te teritorije neko vreme,“ izjavio je Koen, ne navodeći detalje o sadržaju tih razgovora.

Koen je dalje tvrdio da ukrajinski napad „ima potencijal da promeni dinamiku“ sukoba u budućnosti, ali je priznao da nema sumnje da će Rusija „povesti kontraofanzivu da pokuša povratiti tu teritoriju.“

„Mislim da je naše očekivanje da će ovo biti težak boj za Ruse,“ dodao je. „Još je rano, pa ćemo morati da vidimo kako će se sve odvijati.“

Ukrajinsko rukovodstvo nije bilo dosledno u objašnjavanju ciljeva operacije u Kurskoj oblasti. U početku, kancelarija Vladimira Zelenskog je navela da je zauzimanje ruske teritorije neophodno kako bi se stekla jača pozicija tokom eventualnih mirovnih pregovora sa Rusijom. Takođe je pomenula potrebu da se izvrši pritisak na Moskvu zastrašivanjem ruskog javnog mnjenja da prihvati ukrajinske uslove.

Poruke su se kasnije promenile, pa je Zelenski proglasio stvaranje tampon zone ključnim uspehom svojih trupa. Prošle subote je tvrdio da je invazija predupredila ruski pokušaj da uđe u ukrajinsku Sumski region iz Kurske oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su upad i šteta naneta ruskim civilima onemogućili pregovore sa Ukrajinom. Prethodno je ponudio prekid vatre u zamenu za političke i vojne ustupke.

CIAKurskukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
18 dana prije

Obratite sta pise ukrajinski izvor o donbaskom frontu: Непријатељ је заузео Новогродивку. Зашто се све ово догодило? Из разговора са својима, два су разлога: физички – недостатак људи и граната. Толика је несташица људи да фпв пилоти држе ровове. Слично и са пројектилима, ако је раније било могуће уништити половину орка у тренутку слетања, сада не пуцају уопште ништа. Други разлог је менаџмент. Нећу овде ништа писати, сами ћете се сетити где је и са ким било јавних сукоба. Military analytics Сателитски снимци места битака показују да руска артиљерија гранатира украјинске ровове, али не тако интензивно као код Очеретина. По свему судећи, украјински борци због недостатка људства нису у стању да организују јаку одбрану и принуђени су да се повуку. Такође постоје питања о квалитету утврђења, али главни проблем остаје недостатак људства. Није важно колико су утврђења моћна, она ће пасти ако их брани 10-20% потребног броја људи. Обично и Руси… Čitaj više »

tihobl
18 dana prije

… nastavak: Rusi su igrali na rat iscrpljivanja dok nisu slomili nekoliko brigada u Avdejevci i probili front kroz najtvrdje podrucje. Nakon toga krenulo je stalno povlacenje ukropa. Zatim su uletjeli u Ovcertno koje je branila prepolovljena brigada i zauzeli ga lako, a Ovcertno je bilo tvrdjava na trecoj liniji odbrane. Kad su dosli do Progresa i zasli iza linije utvrdjenja duz rijeke Volcja krenulo je paranje dzempera. Iz Progresa krenuli su prvo na sjever da presjeku autoput. Sirski je ubacio dvije brigade da to zaustavi. Zatim su krenuli na zapad u sela koja su cuvala vec polupane brigade i potisnuli ih odatle. A onda su krenuli na jug iza ledja linije utvrda duz rijeke. Pokrovski pupoljak se rascvjetao u veliki cvijet, linija fronta je izduzena, a Sirski nema 8 brigada da pokrije toliku duzinu fronta jer je rezerve prebacio na harkovski pravac. Sve malobrojnije jedinice moraju pokrivati sve vecu… Čitaj više »

tihobl
18 dana prije

Одлив Донбаса ући ће у историју Украјине као најбесмисленији потез рата са Русијом, када је Кремљ одиграо Курски гамбит и намамио наше најбоље резервисте у замку.
Да ли неко заиста мисли да ГРУ није знао за планове Сирског да изврши напад на Курску област? Провели смо два месеца скупљајући резерве у Суми, а беспилотне летелице су данима кружиле над нашим територијама.
легитимни.уa

tihobl
18 dana prije

#Инсайд
Наш извор у ОП је рекао да је кабинет председника узео у обзир информације из Генералштаба о тешкоћама за Оружане снаге Украјине у дуготрајном рату и одлучио да покрене операцију Курск како би увукао НАТО у сукоб у Украјини. . Први корак биће ракетни удари по руској територији, а затим употреба Ф-16 у операцији Курск, због чега нема резерве за одбрану Покровска.
резидент_уа

tihobl
18 dana prije

Генералштабу остају два могућа правца напада – Запорожје нуклеарне електране или Рилск, како би се дошло до нуклеарке Курск.
Оружане снаге Украјине припремају нову офанзиву на територију Руске Федерације и стога не шаљу резерве да зауставе напредовање руских трупа у Донбасу.
резидент_уа

Ovo mi lici na britansko maslo kako bi izazvali nuklearnu katastrofu i podigli eskalaciju na novi nivo.

tihobl
18 dana prije

Оружане снаге Русије су 26. августа ракетним ударом убиле пилота 204. бригаде тактичке авијације, потпуковника Алексеја Меса, који је био пилот Ф-16 – посланик Игор Полешчук.

Djuro fino sam ti rekao da je unisten F-16.

tihobl
18 dana prije

Хрватска је Украјини предала још један војно-транспортни авион Ан-32Б: први је предат крајем јула, други – ове недеље.

tihobl
18 dana prije

Велика Британија и Француска желе да дозволе Украјини да удара по војним циљевима дубоко у Русији. САД и Немачка су против тога – Фајненшел тајмс

tihobl
18 dana prije

Пре неколико година, супруга Зеленског је рекла да су Украјинци спремни да живе без струје и грејања две-три године јер заиста желе у ЕУ.

Сами Украјинци, по свему судећи, нису били свесни своје спремности.

Na zimu postace im jasno sta je govorila Elena prije dvije godine. Masoni sve fino unaprijed najave i kao sto kaze Kresimir Misak – sve pise u novinama.

tihobl
18 dana prije

Зеленски ће Бајдену представити план победе у септембру – Блумберг

Josip
18 dana prije

Vrijeme je da Rusi pocnu organizirate upade u smrdljivu i pokvarenu Ameriku iz juzne Amerike 🙂

Max
18 dana prije

Razgovore? Tako su i o Kenedyu samo razgovarali.

iiiistina
18 dana prije

prilog: Sre, 28 Kol 2024 20:34 UTC Sjevernoatlantski savez ne samo da stoji iza napada na područje Kurska, već koristi vlastite snage u toj akciji, rekao je bivši američki obavještajac Scott Ritter. “Ovo se dogodilo u regiji Kursk: NATO napao Rusiju!”, rekao je Ritter u intervjuu za YouTube kanal Dannyja Haiphonga i potkrijepio svoju tvrdnju informacijama koje je dobio od čelnika ruskog Odbora za boračka pitanja koji je na terenu. Ritteru je rečeno da su snage koje su napale Kursk bile opremljene po najvišim standardima NATO-a, čak i bolje od većine postrojbi Saveza, te da zarobljena oprema i svjedočanstva zarobljenika daju širu sliku. “Ove snage cijelo vrijeme komuniciraju preko Starlink satelita, primaju podatke o lokaciji ruskih položaja u stvarnom vremenu, dok koriste umjetnu inteligenciju za manevriranje i raspoređivanje brzih bespilotnih letjelica nove generacije. To je vojska NATO-a, koja govori poljski, francuski i engleski… I napala je Rusiju, zapravo po nalogu… Čitaj više »

hiber
18 dana prije

12/20 upisa @tihobla, a ne vidi da mu Makron ispred nosa potpisuje sporazum o skladistenju nuklearnog otpada na onome sto ostane od rudnika litija. Nisu uzalud Tarabići prorokovali da ce na kraju svi srbi stati ispod jedne šljive u Bosni, a da im pritom svjetlo nece trebati budući će svjetliti u mraku.

KRIK NAGLAS
18 dana prije

Zeljko smrdi!

FELIX
18 dana prije

KAKO NEBI ZNALI KAD SU SAMI UCESTVOVALI U PLANIRANJU UPADA UKRAINSKE VOJSKE U RUSIJU, SA KOJOM SU SE VEROVATNO JOS PREDHODNO DOGOVORILI O CELOJ OPERACIJI KOJA BI DOVELA DO TOGA , DA UKRAINA DOBIJE JOS VISE ORUZJA U ZAMENU ZA ZEMLJU A RUSI IMAJU SVOJE RACUNE, DA I TO NJIMA ODGOVARA. OPET ISTA PRICA PROLIVA SE JOS VISE SLOVANSKE KRVI U RADOST GLOBALISTA.

Bruno
18 dana prije

U svakoj državi su izbori jebena stvar. Ali je jedno jasno, budala ,narkoman, neobrazovan , uguzben, japajaš, nikakvih vojničkih znanja , ne želi slušati nikoga osim SAD i GB, glup, precjenjuje svoje mogućnosti. Narod ga izabrao jer je rekao da će riješiti pitanje Donbasa. Ali nije rekao narodu kako. I u Hr je isto Plijenković ima dobar dio ovih epiteta, ali opsanost je bivši ministar obrazovanja. Kada čitaš njegov životopis rekao bi ovo je vrhunski čovjek. Japajaš. Ja sam doktorirao u SAD. Ja sam napravio najbolji obrazovni sustav. Ja radim kao redovni predavač na Penss Univerzitetu. Ja radim u Osijeku, Rijeci i Splitu. Ja sam šef nekih Tekvando saveza, Ja samu vijeću SV. Katarine. Ja se potam kada je doktorirao. On kaže 1997. a dok je bio ministar na tv su ga uvijek potpisivali mr.sci. Dragan Primorac. Bar u prvom mandatu. Šta je radio na Penss-u. Nosao epruvete, meo salu.… Čitaj više »

DEDA
17 dana prije

CIA MA NEBI NIKAD.TO VEĆ DESETLJEĆIMA VRAPCI CVRKUĆU NA GRANI.PONOSAN SAM RVAT NA NAŠE SAVEZNIKE AMERIČANE KOJI SU MI OBEĆALI KAO I UKRAJINI DA ME BUDU BRANILI.NEKA OVCE POČNU BIT LAVOVI INAČE OPET SLIJEDI NEKI RAT KAO I OBIČNO.MOŽDA NAM SE JEDAN UPRAVO PRIBLIŽAVA.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI