Cyber napad bi mogao da aktivira Član 5

Haker-Cyber napadi
25 komentara

Napad velikih razmjera koji sponzorira država na članicu NATO-a mogao bi pokrenuti klauzulu o kolektivnoj odbrani iz člana 5 i rezultirati vojnim odgovorom, izjavio je u subotu predsjedavajući vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer.

Bauer je to rekao na Shangri-La dijalogu, godišnjoj konferenciji o sigurnosti koju organizuje Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u Singapuru. Govoreći o prijetnjama sajber bezbjednosti, admiral je potvrdio spremnost bloka da odgovori vojno – čak i na virusni napad.

“U NATO-u smo se složili među svim saveznicima da, u principu, sajber napad može biti početak procedure po članu 5. Dakle, ne radi se samo o fizičkom napadu, već i sajber napad može biti osnova rasprave o članu 5 i naravno rezultirati naknadnim procedurama”, rekao je Bauer.

Međutim, kolektivni odgovor na sajber napad mogao bi biti podložan raznim neizvjesnostima, priznao je. Za razliku od “fizičkog” napada, moglo bi biti teško utvrditi ko tačno stoji iza toga ili je li umiješan akter na državnom nivou.

Morate nekome pripisati napad, mislim, ako ne znate ko vas je napao, vrlo je teško objaviti rat – kome?

Potencijalni sajber napad, čak i ako se pokaže da je sponzoriran od strane države, također bi morao biti dovoljno remetilački da opravda vojni odgovor, sugerirao je Bauer. “Morate pogledati koliko je to remetilačko, za društvo, jer je ovo, da tako kažem, napad na naš informacioni prostor. Ako to znači da su bitne kritične usluge našim društvima ugrožene na način da društva ne mogu funkcionirati, onda se približavate točki kada ćete djelovati na to na način koji je blizak djelovanju na fizički napad.” objasnio je.

Blok predvođen SAD dugo je upozoravao da bi “ozbiljan sajber napad” od strane “zlonamjernih aktera” mogao dovesti do pokretanja članka 5. Međutim, tačni uvjeti za aktiviranje klauzule o kolektivnoj odbrani putem digitalnog udara ostaju mutni i nikada nisu razjašnjeni u detalj. Na klauzulu o kolektivnoj odbrani, blok se pozvao samo jednom, nakon napada 11. septembra na SAD.

Član 5euNATOSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
29 dana prije

Neka se ti NATO majmuni gone vise u tri PM. Stvarno nam je th svinja pun k..c

trolling queen
29 dana prije

Ahahaha……EVO GA!! Kibernetički napad – samo radi obavijesti: pa srećice iz NAFO-klubića – ovo čekamo od početka godine. Ma, nevjerojatni ste!!…..ahahaha…….

Hahahaha
29 dana prije

Vijest od prije dva mjeseca.
Neće se dogoditi napad dok vi ne napadnete vojno a onda je borba za život i tu nema prljavih udaraca. Postoje samo oni koji prežive.

Pomalo
29 dana prije

Da oni imaju muda zaratit s Rusijom davno bi to napravili. Da je rat u mexicu ili kanadi mozda bi i imali šanse, al na ruskom pragu nista od toga. Drzava od 150mil stanovnika napada drzavu od 38mil stanovnika( po nekim novim procjenama oko 20 mil) sa cca 500-700 tisuca vojnika na svojoj granici i polako al sigurno grabe dalje. Unatoc svoj pomoci sta dolazi sa zapada. Zamisli samo da rusi provedu mobilizaciju i krenu sa par milijuna vojnika, pa i lopate bi im bile dosta

tihobl
29 dana prije

Пентагон купује књиге западних аутора о руској војној стратегији.

Одговарајући тендер појавио се на веб страници за набавке америчке владе.

Slali su cudotvorno oruzje koje ce slomiti ruse. Obucili su i opremili brigade od kojih ce se rusi razbjezati kad krene kontraofanziva. Sve su pokusali i nista im nije uspjelo. Na kraju su skontali da nemaju pojma protiv koga se bore i naucili su knjige.

Max
29 dana prije

Kako znati tko je napadač?

Miso
29 dana prije

Polako grabimo ipak, ka većoj i težoj konfrontaciji. Bez sumnje. Malo iz domena fizike – sve tezi svome raspadanju bez obzira na zakon o očuvanju i konverziji energije, pa i ljudsko društvo naravno – ovo je zato što se to ne može vječno događati. Zbog entropije, sve ce jednom nestati. Da li se ovaj zakon zaista može prenijeti i na civilizaciju? Stvari uvijek teže da postanu gore prije nego što postanu bolje. Zato, svaki slijedeći naraštaj govori kako je “prije bilo bolje”. Mozda se i svakim danom stvari i odvijaju malo brže? Ljudska vrsta nije u stanju da “se sredi” sama. Otuda i mirotvorci, bilo u mikro bilo u makro pojavama. Rijetko se neko, sam dogovori. S tim u vezi, imamo situaciju da je više loših nego dobrih. UN odavno ne igraju svoju ulogu kako treba…

BanOvan
29 dana prije

Nato-gamadi očajnički treba povod za rat, ako ni ovo ne uspije onda ide sledeće, čija baba je njihovu babu mrko pogledala u mrklom mraku.
Ako im ni to ne uspije a onda će im biti razlog za rat to što nisu našli povod za rat.

Samo U Prolazu
29 dana prije

Kad US bude htio WW3 izmislit ce razlog(kao i nebrojeno puta do sada) 🙁

Roccos
28 dana prije

Ovi kenjci iz nato-a za te famozne cyber napade najčešće optužuju Rusiju pa se pitam otkad je to Rusija postala cyber velesila?Ne rekoste li da je Rusija jedan veliki Bangladeš sa benzinskom pumpom,a inače Rusi ratuju lopatama, čipove vade iz perilica,dakle nema šanse da s te strane dolazi opasnost za sveti nato.

Ziv je Geza
28 dana prije

Taj famozni nato clanak 5. nesto je poput djeda mraza, svi vjeruju u njega a opet svi znaju da ne postoji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI