D. Gajtandžijeva DORH-u predala dokaze o transferu oružja iz Hrvatske teroristima u Siriji

Prodaja hrvatskog oružja
63 komentara

Nakon što je podnijela Uredu tužitelja za organizirani kriminal Srbije predala dokaze o ulozi Branka Stefanovića, oca potpredsjednika vlade Srbije, za prodaju oružja za koje se znalo da će završiti u rukama islamističkih skupina na Bliskom istoku, konkretno u rukama jemenskog ogranka takozvane Islamske države, bugarska novinarka Dilijana Gajtandžijeva je isti dopis poslala Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Bugarska novinarka se u ovom slučaju nije bavila poznatim transferima više od 3000 tona hrvatskog oružja koje je iz zemlje poslano sirijskim islamističkim militantima krajem 2012. i početkom 2013. godine, već isporukama koje je od 2017. organizirala hrvatska tvrtka „Alan“.

Prema procurjelim e-mailovima, oružje je kamionima otpremljeno iz Srbije do američkog skladišta oružja u Podhumu, Hrvatskoj, a ne u Rumunjsku ili Kuvajt, kako prvotno navodi britanski posrednik. Adresa navedena na etiketama kutija je adresa skladišta hrvatske državne tvrtke Agencije Alan, a mjesto prerade je Grobnik u Podhumu, oko 30 km od zračne luke Rijeka. Sama agencija Alan za razdoblje 2017.-2018 ima ugovor s Pentagonom vrijedan 17,6 milijuna dolara za isporuku oružja izvan SAD-a.

Dvije američke zračne kompanije, Atlas Air i Kalitta Air, Pentagon je unajmio za prijevoz oružja iz zračne luke Rijeka do zračne baze Al-Udeid u Kataru. Zapisnici o sedam letova u 2018. godini koji su obavljali Atlas Air i Kalitta Air iz zračne luke Rijeka do zračne baze Al-Udeid pokazuju da je svim tim letovima dodijeljena oznaka Camber, vojna oznaka koja se koristi za letove američkog zapovjedništva za prijevoz. Na prethodnim letovima za Rijeku dodijeljena je civilna oznaka, što znači da su zrakoplovi bili natovareni vojnim teretom u Rijeci, jer je sljedeći let iz Rijeke u vojnu zračnu bazu Al-Udeid bio s vojnom znakom Camber.

Neki letovi imaju isti broj leta, CMB514 ili CMB515, iako su ih obavljali različiti zrakoplovi i u različitim mjesecima. Praćenje ovih letova pomoću internetskih stranica za praćenje zrakoplova praktično je nemoguće, jer rezultati pretraživanja prikazuju samo posljednji let s brojem CMB514 ili CMB515, a nema povijesti ostalih letova kojima je dodijeljen isti broj leta.

Atlas Air i Kalitta Air su glavni izvođači Pentagona. Prema informacijama dobivenim s internetske stranice američke vlade za ugovaranje, Atlas Airu je dodijeljen ugovor o neograničenoj isporuci HTC71118DC005 (2018.-2023.) s potencijalnom vrijednošću od 227,9 milijuna dolara za prijevoz opasnih i osjetljivih tereta, općih tereta ili neuobičajenih pošiljki.

Zrakoplovna tvrtka Kalitta Air dobila je ugovor o neograničenoj isporuci HTC71115DR047 (2015.-2018.) s potencijalnom vrijednošću od 266 milijuna dolara za premještanje robe Pentagona i ostalih američkih državnih tereta s diplomatskim odobrenjem, koje ne podliježe kontroli.

Tijekom 2017. James Hamfeldt i Christopher Ratliff dobili su nagradu američkog Središnjeg zapovjedništva za sudjelovanje u programu naoružanja militanata u Siriji i Iraku s oružjem koje nije po američkom standardu. Njih dvojica su bili ljudi koji su organizirali isporuke iz srbijanske države tvornice Krusik, koje je, kako se ispostavilo, letjelo iz zračne luke Rijeka za bazu Al-Udeid u Kataru. Opsežnu dokumentaciju koja je poslana i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske možete vidjeti u linku „Arms Watch“ u dnu teksta, iako je mala vjerojatnost da će DORH išta učiniti po ovom pitanju.

Prijava Dilijane Gajtandžijeve Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske o transferu oružja iz Hrvatske za Bliski istok
FOTO: Prijava Dilijane Gajtandžijeve Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske o transferu oružja iz Hrvatske za Bliski istok

Naime, nakon što se u manjoj ili većoj mjeri sve saznalo kada su bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, Ivo Josipović, tada predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, bivši premijer Zoran Milanović i bivši ministra obrane Ante Kotromanović za Siriju poslali preko 3000 tona oružja, nije se dogodilo ništa. Međutim, to nije razlog da se o tome šuti i da se ne podnose prijave nadležnim pravosudnim tijelima, kako u Srbiji, tako i Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje.

Kasnije je, početkom 2013. godine, potvrđeno da je s Plesa za Siriju otišlo 75 aviona s 3000 tona oružja.

Najvažniji detalj, koji je važan za ove zaboravljene hrvatske isporuke oružja Jordanu, jeste da je u to vrijeme jordanska vojska već bila opremljena modernim američkim jurišnim oružjem M16/AR-15 kalibra 5,56 mm i tajvanskim T91 i T86 istog kalibra. Zbog čega je Jordan bio posrednik u nabavi hrvatskog oružja i tražio je rumunjske AK-47 kalibra 7,62 mm? Rumunjska je tada uzela staro oružje iz skladišta koje je preostalo još iz vremena Ceausescua, malo ga „dotjerala“ i poslala za Amman. Jordanci su bili šokirani kada su, umjesto novog kojeg su očekivali, vidjeli zahrđalo i neispravno oružje. Greške ovog tipa su bile toliko brojne da Jordanci jednostavno nisu mogli vjerovati da Rumunjska može dozvoliti Cugiru da „proizvodi“ takvo naoružanje. Vrhovno vijeće obrane Republike Rumunjske (CSAT), na čijem su čelu bili predsjednik Traian Basescu i premijer Victor Ponta kao član vijeća i suradnik, ima ovlasti da odobri sve transakcije oružja, dakle ono novo, ali i staro koje je otpremljeno za Jordan.

Poseban članak rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu tada posvećuje Hrvatskoj i tvrdi kako, bez obzira na to što je Washington negirao svoju ulogu u vezi između Zagreba i Jordana, koji je to oružje dalje isporučivao u Siriju, nitko razuman u svijetu više ne vjeruje da se tako delikatne stvari mogu odraditi bez znanja NATO pakta, Pentagona i odobrenja hrvatskog predsjednika. Naš bivši predsjednik je priznao prodaju oružja Jordanu, ali je rekao „kako je sve bilo u skladu s međunarodnim pravom“.

Konačno, Ivo Josipović kao stručnjak za nacionalno i međunarodno pravo sigurno nije potpisao dokumente za prodaju preko 3000 tona oružja tek tako, kao da je riječ o humanitarnoj pomoći u brašnu i dječjoj hrani. Raspolagao je tajnim službama i morao je znati gdje će ono završiti i treba li zemlji koja je označena kao odredište uopće takva vrsta naoružanja, koje uopće nije kompatibilno s onim što posjeduje vojska Jordana, koja je u to vrijeme provodila vojne vježbe s Amerikancima i zemljama Zaljevskog vijeća za suradnju, zemlje koje mahom imaju oružje zemalja NATO pakta. Ili konačno treba biti iskren i s Pantovčaka i iz Banskih dvora poručiti: „Da, Washington je to zahtijevao od nas i mi smo to učinili, bez obzira na međunarodni ugled, međunarodno pravo, kao i sigurnost građana koji su nas izabrali da obnašamo vlast“.

Isti odgovor i DORH može poslati bugarskoj novinarki Dilijani Gajtandžijevoj, koja je odradila lavovski posao i izlaže se opasnosti samo kako bi što manje oružja završilo u rukama islamističkih terorističkih skupina.

Kao što smo naveli, cijeli slučaj uopće ne mora završiti kaznenom istragom ili nečijim progonom, ali to nije razlog da se šuti o činjenici da su dvije hrvatske vlade sudjelovale u naoružavanju islamističkih terorističkih skupina na Bliskom istoku.

Dokazi koji su predani DORH-u: Arms Watch 2

 

Alan trgovina oružjemDORHISILKalitta AirPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…takst za ovu facu na slici : ‘ko, jel’ jaa ? ma neee, to su mi podmetnuli putinovi trolovi …znate, ja sam prijatelj sirije, a ne tamo neki opskurni diler oruzja….

Debeli
4 godine prije

Zemlja vladajucih izdajnika, Hrvatska, ovime, sama sebe postavlja teroristima kao metu.

Majk Majers
4 godine prije

A DORH će s tim pravo u smeće. A šta drugo

joze čelični
4 godine prije

mogla bi omastit gajtan

Adriana
4 godine prije

Ono bitno : di su pare?
Jesu li uplaćene u državni proračun ili ih je odnio mrak!

Moreno
4 godine prije

Ma vidi ti kako su Hrvatska i Srbija složne u lizanju okupatorskoga śupka . . . i oružje priko granice ide ka mutavo . . . ali zato npr hrana priko granice nemore nikako osim ako to ne rade korporacije . . . blago nan se, i Hrvatska i Srbija pare ka sestre blizanke, toliko sliče da bi se svak moga zajebat . . . Ameri vjerojatno i neznaju kad koju guze.

Duki
4 godine prije

Inače jedan od. Najvećih promašaja hrv.vanjske politike (mada ih je bezbroj)!!
Kada su gore spomenuti vagali “dali ostati uz Bašara i kako- tako sačuvati poslovne veze u Siriji,(INA,CROSCO. INGRA,DALEKOVOD,HIDROEL,,,,,ITD) ili pokupiti par miliona” prljavih”$ zelembaća odmah
pokazalo se da su ipak bijedni cigani(uz ispriku Romima)-to pokazuju njihovi “tajni “računi u Austriji i drugdje !A trenutno se u Siriju ulaže ,koliko ono-vi ste to pisali? Da 500 mlrd $!
A hrvatski građevinski velikani mogu puhati u guzicu Veci i Ivi !😂😂😂💩💩
KRIMINAL ?MOŽDA NE
ALI IZDAJA NACIONALNIH INTERESA E…TO
DA!!
Ne lignja-glista. !! A i naša “generalna tajnica”
Jeli vam jasno zašto su je ” kopitirali “??☠️☠️☠️👹👺👺🖕🖕

Siniša
4 godine prije

Hrvatska je NATO i EU zemlja, bilo bi čudo da je pored diktata drugačije postupila jer je to politika tih saveza, Srbija je čudo.

Mile
4 godine prije

Puno ona pametkuje što je tko trebao znat ali činjenice ne osporava da su dvije suverene zemlje sklopile ugovor o prodaju oružja koji je pravovaljan i ne krši ni jedan embargo a što će druga strana raditi sa tim oružjem i kome će ga transferirati to nije na prodavatelju niti ga se to tiče, to se treba ticati nju kao istraživačku novinarku gdje je završilo oružje ako je treća strana u pitanju, a nikako prodavalac oružja ne treba vodit računa što će bit ili kako će biti u budućnosti!

wergownergtnwiruegtiwgtwtr
4 godine prije

Ministrici se ništa neće desiti jer ima zaštitu od onoga za koga radi. Kad uradi nešto krivo ko Sandi onda će možda proći lošije ili bolje od dotičnog.

Son of Alerik
4 godine prije

Činjenice: Srbija prodaje oružje SAD-u. Otprema ga kamionima s valjanim papirima preko granice u američko skladište koje se nalazi u Hrvatskoj. Odatle ga Amerikanci šalju tamo gdje žele. Posrednik u toj trgovini je hrvatska tvrtka Alan RH d.o.o.
Gdje je tu odgovornost hrvatske države? Vlade, koga već? Je li Srbija pod kakvim međunarodnim sankcijama? Nije. Je li SAD pod kakvim sankcijama koje zabranjuju prodaju i kupnju oružja? Nije.
Dakle?
Protiv koga bi DORH mogao otovoriti istragu? Protiv vozača kamiona, carinskih službenika?
Alan RH d.o.o. e trgovačko društvo osnovano radi stjecanja profita. Istina je da su malo specijalizirani, ne bave se trgovinom motornim pilama, nego oružja. Legalan posao.

Niko
4 godine prije

Ova novinarka nije normalna zna li ona da su islamisti iz sirije jedini legalni predstavnici sirijskog naroda za evropsku uniju i nato zlocinci a Assad ii njegova vlada su nelegitimni i zlocinci najgora vrste mala bilo bi ti bolje da se pripazis inace bi mogla zavrsiti u gantanamu i ljetovati na kubi besplatno do kraja zivota jer ti ocigledno neznas lijepu stranu natoa i evropske unije

Carlosan
4 godine prije

Ako još jednom iziđe slika dotične aždaje njen braco će štrajkat glađu, ona će odma priznat Kuristan a documenta će podatke o autoru proslijediti u Hag, NY, Brisel, KOpenhagen, Stockholm i ostale priestolnice duginih boja.

Carlosan
4 godine prije

Najpoštenije bi bilo reći da su svi umočeni, od Japana koji prodaje Toyote, do Sr i Hr koji ližu mrvice s stola.
O Amerima nemamo što pričat, a bogme ni o Rusima. Otkuda Talibanima npr naoružanje u 2019?
Turci – zna se, Opet Rusi – iznijeli su dokaze i pokazali svijetu fotogrrafije nepreglednih km cisterni, a sada su najbolji jarani.

hehehehe a mi se kao čudimo.

Žao mi jadnih Sirijaca.

Zvrk
4 godine prije

Da..baš zamišljam kako će DORH biti ažuran u ovom slučaju. Pretpostavljam na način da će ga zavući u najdublji dio ladice.

puki
4 godine prije

Hrvatska i Srbija u bratskoj suradnji, kao anglocionsitičke pudlice, slali su oružje koljačima ISIL-a, koji su stvoreni od strane Mosada i CIA-e.
Milanović, Pusićka i njen braco Zoki– cionistički plaćenici, kao i Plenki, Kolinda, Vučić, Bakir Izetbegović, Milo Đukanović i svi ostali…

Dopizdilomi
4 godine prije

Gospođo draga pa to je biznis ne smatrajte to osobno nego samo kao trgovinu koju su nam odobrili. Druga stvar je što je tamo rat i ubijaju se.

Lovac Luka
4 godine prije

Besna Pusić humanitarka !

Zax
4 godine prije

Nista od toga. Takve stvari se kod nas kisele u ladicama dok ih glodavci ne progrizu.

Acrobat
4 godine prije

Babić je ovoga puta polički korektan: Samo Hrvatska u naslovu, nigdje Srbije.

Lucija
4 godine prije

Za pad ‘ duboke države’ trebalo bi 20 Trumpova…a ako bi ih i očistili iz Usa, preselili bi se oni negde…

Damir Kajin
4 godine prije

Istina. Zato smo u Siriji ostali bez naftnih koncesija

željko
4 godine prije

Prije par mjeseci na jednom od ruskih TV kanala prilog iz Sirije.Pokazuju skladišta municije terorista u jednom oslobođenom gradu,mine 82 mm bugarske proizvodnje,haubičke granate kalibra 122 mm proizvedene u Srbiji,na sanducima engleski natpis “proizvedeno u Srbiji za potrebe armije SAD…..Zar nije i naša ministrica gđa Pusić upisala Hrvatsku u “Prijatelje Sirije”i organizirala slanje oružja i municije…..i ostala INA bez koncesija

Pa znate me, zar ne
4 godine prije

Dobro jutro!

Ante
4 godine prije

Hrvatska je prije ulaska u NATO morala uništiti sve protuzrakoplovno oružje. Sada su izveli iz Hrvatske ostatak oružja. Uspješno razoružavanje Hrvatske pod pokroviteljstvom nekih ” Hrvata ” , koji sada po Hrvatskoj grade spomenike domovini i donose zakone o radu do 65 godine jer Hrvatska nema za penzije.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Ajmoooooo!,svi u HAG

Kurjaca
4 godine prije

Znaci ovo je sad portal gdje se ne moze reci drugacije misljenje tj ispravit krivo pisanje a da se ne pobrise post?

Jeste li vi svjeani da sa time postajete druga strana istog novcica

Lovac Luka
4 godine prije

Ne zanosi se niti jednim od njih !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI