Deseci demokratskih zastupnika žele da Biden ode

Biden Bijela kuca
12 komentara

Desetine demokrata u američkom Kongresu razmatraju potpisivanje pisma u kojem se od predsednika Joe Bidena traži da obustavi svoju kampanju za reizbor, objavio je Bloomberg u srijedu. Pozivi da se Biden povuče iz trke i podnese ostavku na funkciju su se intenzivirali od njegovog katastrofalnog nastupa u debati protiv Donalda Trumpa prošle nedelje.

Bloomberg nije imenovao nijednog od uključenih zakonodavaca i vijest je pripisao anonimnom “visokom zvaničniku stranke.”

Prema ovom zvaničniku, demokrate strahuju da će im povezanost sa nepopularnim i očigledno senilnim predsjednikom narušiti šanse za reizbor u novembru, što bi moglo dovesti do “republikanskog preuzimanja Washingtona i neograničenog predsjedništva Donalda Trumpa.”

Pozivi za Bidenovo povlačenje su se pojačali od prošlonedeljne debate koju je organizovao CNN, tokom koje je Biden djelovao zbunjeno i imao poteškoća da dovrši rečenice. Govoreći za MSNBC u utorak, uticajni demokratski predstavnici Nancy Pelosi i Jim Clyburn su oboje diskutovali o mogućnosti da Biden pati od mentalnog poremećaja, dok je predstavnik Lloyd Doggett iz Teksasa postao prvi aktivni demokratski zakonodavac koji je pozvao Bidena da obustavi svoju kampanju.

Liberalni komentatori su otišli dalje, sa časopisima The Atlantic i The Hill koji su u srijedu objavili uvodnike u kojima pozivaju Bidena da odmah napusti funkciju, nakon što su New York Times, Washington Post i Chicago Tribune pozvali Bidena da se povuče kako bi stranka mogla izabrati lucidnijeg kandidata za borbu protiv Trumpa ovog novembra.

Bijela kuća, u međuvremenu, insistira da Biden ne pati od demencije ili bilo kog drugog degenerativnog stanja, te da je njegov slab nastup bio rezultat umora i “jake prehlade.” U srijedu je portparol Bijele kuće Andrew Bates odbacio izveštaj u New York Times-u koji sugeriše da predsjednik razmatra povlačenje iz trke, nazivajući taj navod “apsolutno lažnim.”

Prema novinarki Politico-a Eleni Schneider, Biden je rekao članovima svog izbornog tima u srijedu da “niko me ne tjera napolje. Ne odlazim. U ovoj trci sam do kraja i pobijedićemo.”

Biden je razgovarao sa Clyburn i liderom senatske većine Chuckom Schumerom telefonom u srijedu, objavio je Bloomberg. Predsjednik ima gust raspored nastupa narednih dana, uključujući sastanak sa demokratskim guvernerima u srijedu uveče, intervju sa George Stephanopoulos sa ABC-a u petak i izborne događaje u Pensilvaniji i Wisconsinu tokom vikenda.

“Zaista želimo da ovo ostavimo iza sebe,” rekla je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima u utorak, dodajući da će Bidenovi predstojeći nastupi omogućiti Amerikancima da “vide sami.”

Prema više anketa, međutim, Amerikanci su već odlučili da Biden nije sposoban za funkciju. Istraživanje sprovedeno od strane CBS News/YouGov nakon debate pokazalo je da 72% registrovanih glasača ne vjeruje da Biden ima “mentalno i kognitivno zdravlje potrebno za obavljanje funkcije predsjednika.” Anketa je pokazala da čak i među demokratama oko 45% vjeruje da bi on trebalo da se povuče iz trke.

BidendemokrateSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan BGD
2 dana prije

Tek sad su shvatili da perverzni dekica ne zna sta radi, a do juce im je bio ok?
Ako im je trebalo 4 godine da to shvate, boljeg i ne zasluzuju.

Max
2 dana prije

Opravdano.

Nije baš isto
2 dana prije

Zanimljiie su te Demokraten,
Ne slijede slijepo Velikog Vodju, ponekad misle svojom glavom

tihobl
2 dana prije

Znaci vec 10 demokratskih kongresmena zna da ce izgubiti na izborima.

Mrčikola
2 dana prije

Na mah im se svima otvoriše oči…tek tako…ma, jel’ moguće..?…istinsko čudo demokracije.😁

onaj najglu...Dalton
2 dana prije

Baba, šta je rekla Vidovita Antonina…
Da ne more nać’ očale za vidit tursku seriju na televiziji.
Da na američkim predsjedničkim izborima neće sudjelovat ni Biden ni Trump..
I da ću joj sutra donit umjetne suze.
Bez konzervansa…

tuf
2 dana prije

Reuters/Ipsos već objavili rezultate ankete među ‘democrat party’ praznoglavcima po kojima je najpoželjniji kandidat, odnosno kandidatkinja – bubnjevi, fanfare, pucnjevi topa – Michelle Obama. Što bi reko’ neki ovdje – Mihajlo, hahah. Znači krenula je priprema terena. Jer zaista je nezamisliv scenarij, ne samo da Biden ide u završnicu, nego da psihički nestabilnu Harris guraju u trku. Pa Trump bi je pojeo kao McDonaldsov burger. Michelle kao ‘heroina američkih demokrata’ jedina ima šansu zapapriti i mužić joj vjerojatno priprema teren svo ovo vrijeme. No ostaje za vidjeti da li je zagrizla udicu ili nije jer malo su im već prošli standardni rokovi za ubačaj u ring.
Možda planiraju atentat na Trumpa pa se ne žure s rješavanjem predsjedničkih dužnosti? Znate ono, slučajni iznervirani očajni amerikanac koji ‘ne može gledati u što će mu Trump pretvoriti državu’, nađe se slučajno baš na pravom mjestu u pravo vrijeme i….

nessy
2 dana prije

Da ode? Pa, zasto, ljudi bozji? Pa upravo sada je u naponu snage, fizicki i mentalno.

Dobro su se sjetili. Da je bio itko razuman, ne bi ga kandidirali ni prosli put. Sama afera sa njegovim sinom klosarom je dovoljna da mu okonca karijeru zauvijek. Ne zbog samih dogadjaja, nego zbog skrivanja, ‘afera laptop’, pa ‘afera Burisma’, itd. Sve ovo samo potvrdjuje dubinu mocvare, kako je narancasti rekao. Tragicno, kad zemlja, za biranje ima dva izbora, a ne znas koji je gori, jer su oba katastrofa. Podsjeca me na HR.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI