Drugi američki nosač zrakoplova stigao na Bliski istok

USS Abraham Lincoln
11 komentara

USS Abraham Lincoln i nekoliko razarača sada su u regiji zbog straha od šireg sukoba između Izraela i Irana

Udarna grupa nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln stigla je na Bliski istok, pridružujući se nosaču USS Theodore Roosevelt, koji je već raspoređen u regiji. Prisutnost američkih ratnih brodova odražava strahove od veće eskalacije između Izraela i Irana.

USS Abraham Lincoln nosi lovce F-35 i F-18 i prati ga eskadrila razarača, objavilo je središnje zapovjedništvo SAD-a na X (bivši Twitter) u četvrtak.

Pentagon je poslao grupu nosača u regiju ranije ovog mjeseca nakon ubojstva šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu i visokog operativca Hezbollaha Fuada Shukra u Bejrutu.

Izrael je preuzeo odgovornost za napad u kojem je ubijen Shukr, ali nije ni potvrdio ni zanijekao svoju umiješanost u Haniyehovu smrt. Teheran je, međutim, zaprijetio Izraelu “oštrom kaznom”, dok se židovska država pripremala za prekogranične napade. “Vrijeme nam ide na ruku i razdoblje čekanja na ovaj odgovor moglo bi biti dugo”, rekao je u utorak Alimohammad Naini, glasnogovornik Korpusa čuvara islamske revolucije.

Izraelske obrambene snage su zauzvrat zaprijetile novim vojnim napadima protiv Hezbollaha u Libanonu, što je izazvalo strahove od potpune invazije.

SAD i Izrael zabrinuti su da bi Iran mogao izvesti kombinirani napad na židovsku državu, radeći u tandemu s raznim propalestinskim skupinama, uključujući Hezbollah i jemenske pobunjenike Houthi.

U travnju je Izrael napao zgradu iranskog konzulata u Damasku, ubivši nekoliko viših iranskih zapovjednika. Teheran je odgovorio baražnom paljbom projektila i bespilotnih letjelica na židovsku državu, ranivši desetke civila. Mnogi projektili su oboreni uz pomoć SAD-a, Britanije, Francuske i Jordana.

iranIZRAELSADUSS Abraham Lincoln
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giovani
25 dana prije

Prvo zaseru, onda kao oni protiv sukoba. Svatko tko vidi nešto dobro u Americi, taj je za psihijatriju, i to onu žešću.

Max
25 dana prije

Sve je to u dometu raketa.

Motorola
25 dana prije

Idealna pokretna meta za iranske rakete.

nastran
25 dana prije

da i njega oštete ko prethodni?

Karma
25 dana prije

Hazar gamad

Gost
25 dana prije

Ništa od toga – bosonogi huti imaju lijek za blesave kauboje

Dražen
24 dana prije

2ISKANDERA PO NOSAČU SU DOVOLJNI DA NESTANU A IRAN IH JE DOBIO ZLU NE TREBALO….ISKANDERE NEMOGU OBORITI TO JE RAKETA KOJA STIŽE DO CILJA…

goran
24 dana prije

a šta kad hipersonične rakete počnu letit prema nosačima aviona,šta mislite kolike su šanse da prežive takve napade?

ime
24 dana prije

za nula dolara ili košta po danu? ko če financirat? migranti, trangje ili tiktokeri?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI