Država EU izdala Ukrajini ultimatum od 6,5 milijardi eura

Peter Szijjarto
22 komentara

Mađarska pokušava kazniti Kijev zbog blokade isporuka nafte iz Rusije

Budimpešta će blokirati sredstva koja je Europska unija namijenila Ukrajini dok Kijev ne obnovi tranzit ruske sirove nafte prema Mađarskoj i Slovačkoj, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ukrajina je prošlog tjedna zaustavila dotok nafte kroz naftovod Družba, navodeći svoje sankcije protiv ruskog energetskog diva Lukoila, čime je dvije članice EU-a lišila procijenjenih 30-40% njihovih potreba.

“Sve dok Ukrajina ne riješi ovo pitanje, svi bi trebali zaboraviti na isplatu 6,5 milijardi eura odštete Europskog fonda za mir za transfere oružja”, objavio je Szijjarto u utorak.

“Odluka Ukrajine da Lukoilu ne dopusti tranzit zaliha nafte kroz Ukrajinu predstavlja temeljnu prijetnju sigurnosti opskrbe energijom Mađarske i Slovačke”, rekao je Szijjarto, opisujući potez Kijeva kao “neprihvatljiv i neshvatljiv”, kao i nespojiv s njegovim težnjama da ući u EU.

Szijjarto je također podsjetio visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella da je Mađarska – zajedno sa Slovačkom i Poljskom – priskočila u pomoć Ukrajini početkom srpnja, šaljući dovoljno električne energije da stabilizira energetski sustav Kijeva. Mađarska je isporučila 42 posto električne energije Ukrajini u lipnju, istaknuo je Szijjarto.

Prema nepotvrđenim izvješćima ukrajinskih lokalnih medija, Ukrajina je od utorka u ponoć prestala dobivati ​​struju iz Slovačke i Rumunjske.

Kijev je morao pribjeći uvozu nakon što su ruski zračni i raketni napadi onesposobili većinu njegovih domaćih proizvodnih kapaciteta. Moskva je udare opisala kao odmazdu za ukrajinske napade na rusku civilnu infrastrukturu.

Poljska je već prosvjedovala protiv poteza Mađarske, rekavši da bi to Varšavi uskratilo 2 milijarde eura koje su joj potrebne za modernizaciju oružanih snaga. “Ovo je veliko razočarenje za mene”, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Službeno objašnjenje Kijeva za embargo na isporuke nafte bilo je da bi se prihodi Lukoila mogli koristiti za potporu ruskoj vojsci. Jedan ukrajinski zastupnik, međutim, sugerirao je Politicu da blokada ima sekundarnu svrhu, da izvrši pritisak na Mađarsku da promijeni svoju politiku naoružavanja Kijeva.

Mađarski premijer Viktor Orban dugo je odbijao poslati Ukrajini bilo kakvo oružje, obučavati bilo kakve ukrajinske trupe ili dopustiti korištenje mađarskog teritorija za isporuke oružja EU-u ili NATO-u, inzistirajući na tome da Kijev treba zatražiti mir s Moskvom što je prije moguće.

mađarskaNaftaPeter Szijjartorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mučki Provokator
1 mjesec prije

“…. 6,5 milijardi eura odštete Europskog fonda za mir za transfere oružja” 😐😒

Lucija, prva
1 mjesec prije

Samo nek ne cvili onda kad dobije metak u uho ili trbuh.

goran
1 mjesec prije

e a šta vi kažete da eu prestane davati pare i vojnu pomoć ukrajini pa da privedemo ovaj kvazi rat kraju a šta kažete vi političarska govna od plenkia uršule johnsona macrona šolca itd…..

zbljuvvv
1 mjesec prije

anamorphic da je licemjerje glavna osobina svih politicara ali nazvati “Europski fonda za mir za transfere oružja” je dno.

zbljuvvv
1 mjesec prije

zasto se ne moze vise editirati post?

tuf
1 mjesec prije

Koliko su se Scholz, Borell i nacistkinja von der Leyen uzbuđivali oko navodne ruske ucjene energentima. A sad, kada to isto čini branik demokracije Ukrajina, poslali su odbijenicu Mađarskoj koja je tražila očitovanje EU na tu temu u roku od 3 dana.
Jer ako si u deep state milosti možeš raditi što poželiš. Ubijati djecu, činiti ekocid, poništavati ljudska prava, ukidati medije, religijske slobode i političke stranke.
Vrlo fluidne ‘europske vrijednosti’.

nessy
1 mjesec prije

Znam da ne komentiram navedenu temu, ali osjecam, kao hrvat, domoljub i katolik (to je najvaznije), da moram komentirati skromno povisenje placa nasim politicarima. U prosjeku im je placa porasla njeznih 2.500e, neto, naravno. Samo da navedem najmudrije glave, dakle, predsjednik, premijer i sef sabora, sada imaju neto placice, izmedju 5.300 i 5.700e. Odavno sam se pitao, kada ce se netko sjetiti tim nasim dobrotvorima, koji rade 24h i 40min.(toliko traje dan na Marsu, a oni ocito zive tamo, jer ih problemi sugradjana ne diraju, ni najmanje) dnevno, podigne place na neki razuman nivo. Izmedju ostalog, sjetio sam se penzionera, i dosao do realnog zakljucka, da su ti bijednici dali do sada svojoj voljenoj domovini, sve sto su mogli dati. Placali su desetljecima zdravstveno, ali ako im nesto stvarno treba hitno, ili idi kod privatnika ili crkni. Tako i treba. Srecom imaju vrhunska primanja, mirovine od 200 pa cak do… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI