Država EU optužuje Kijev za ucjenu

14 komentara

Ukrajinsko blokiranje isporuke nafte iz Rusije Mađarskoj i Slovačkoj je neprihvatljivo i predstavlja ucjenu, izjavio je slovački ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok.

Kijev je prošle sedmice zaustavio isporuke sirove nafte svojim susjedima kroz naftovod Druzhba, navodeći sankcije protiv ruskog energetskog giganta Lukoila.

Slovačka i Mađarska su jedine zemlje EU koje se protive politici bloka da pruža vojnu pomoć Ukrajini u njenom sukobu s Rusijom.”Ukrajina je izabrala da ucjenjuje Slovačku i Mađarsku”, rekao je Sutaj Estok u video poruci na društvenim mrežama u srijedu. “Smatram neprihvatljivom odluku Ukrajine da prekine isporuke nafte Lukoilu Slovačkoj i Mađarskoj. Odbijam da dozvolim da Slovačka i slovački narod služe kao instrument osvete između Ukrajine i Rusije”, dodao je.

Slovački premijer Robert Fico održao je prošle sedmice telefonski razgovor sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom kako bi naglasio da Bratislava neće biti “talac ukrajinsko-ruskih odnosa”.

Obustavu tranzita nafte od strane Kijeva osudio je i slovački predsjednik Peter Pellegrini, koji je istakao da je njegova zemlja pomogla Ukrajini u obrnutom protoku plina i struje.

Mađarskoj i Slovačkoj odobrena su izuzeća od zabrane uvoza ruske nafte širom EU uvedene 2022. godine kao dio širokog spektra sankcija Moskvi. Lukoil je ranije osiguravao do 50% potreba za naftom dvije zemlje članice EU.

Nakon prošlonedeljne obustave isporuka, Budimpešta i Bratislava su zatražile od Evropske komisije da posreduje s Kijevom oko situacije. Evropska komisija je, međutim, obustavila zahtjev, navodeći potrebu da se “prikupe dokazi i procijeni pravna situacija”, objavio je Financial Times, pozivajući se na komesara EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa.

Niko od trgovinskih zvaničnika iz drugih zemalja članica EU nije podržao Budimpeštu i Bratislavu na sastanku u srijedu na kojem se razgovaralo o tom pitanju, dodaje list, pozivajući se na diplomatske izvore.

Evropska komisija je u utorak saopćila da ne vidi nikakve “neposredne” rizike za opskrbu naftom za EU, navodi Politico.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zaprijetio je u utorak da će blokirati sredstva koja je EU namijenila Ukrajini dok Kijev ne nastavi tranzit ruske sirove nafte. Mađarski premijer Viktor Orban ranije ovog mjeseca osudio je lidere EU zbog svoje “mirovne misije”, tokom koje je posjetio Kijev, Moskvu i Peking u pokušaju da pregovara o diplomatskom rješenju sukoba.

mađarskanaftovodSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Ukri su smislili dobro oruzje. Stavili su 10 000 slusalica sirom zemlje. Slusaju za zvuk drona, javljaju sredisnjici, racunalo odredjuje cemu zvuk pripada, triangulacijom izracunava brzinu i smjer, javlja zemaljskim posadama o nadolazecem dronu. Ruse dronove protuzracnim mecima.
Pise portal geopolitika.

petar
1 mjesec prije

Mozda ce se pitati Madjare i Slovake da glasaju u EU za UKriansku “pomoc…””

Max
1 mjesec prije

Pa jasno.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Krajem rujna su parlamentarni izbori u Austriji nakon kojih će Austrija početi provoditi sličnu politiku Mađarskoj i Slovačkoj prema Ukrajini.
Mark my words.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Ja bih bez ikakve rasprave isključila struju Ukrajini.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Ove ugarske i slovacke smradove pod hitno vratit u nekakvi varsavski pakt 2.0. Vec su na vrh qrca svima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI