Država EU pokrenula protuimigracijske vježbe na ukrajinskoj granici

Ukrajinske izbjeglice
3 komentara

Taj potez usmjeren je na borbu protiv ilegalne migracije i krijumčarenja u Slovačku, rekle su vlasti

Slovačka je započela vježbe usmjerene na borbu protiv ilegalne migracije i krijumčarenja na granici s Ukrajinom, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estok, a prenijeli su državni mediji.

Cilj vježbi je smanjiti pritisak neregularnih migracija na vanjsku schengensku granicu, objasnio je Sutaj Estok, dodajući da vlasti nastoje odvratiti i pritvoriti krijumčare koji u zemlju unose cigarete, drogu i oružje.

“Glavni cilj je spriječiti ilegalni ulazak rizičnih ili interesnih skupina u Slovačku”, rekao je novinarima, dodajući da se u posljednje vrijeme povećao broj pokušaja ilegalnog prelaska granice s Ukrajinom.

Rekao je dalje da Ministarstvo unutarnjih poslova planira poboljšati sustav videonadzora i tehnologiju bespilotnih letjelica koje su trenutno na snazi.

U vježbama, koje će trajati do subote, sudjeluje više od 400 službenika, rekao je predsjednik Uprave policije Lubomir Solak.

Predsjednik Ureda za graničnu policiju i policiju za strance Jan Dudas rekao je da je gotovo 700 ljudi pokušalo prijeći ukrajinsku granicu od početka godine te da su to uglavnom bili Ukrajinci koji su vjerojatno pokušavali izbjeći novačenje.

“Ti ljudi, ako ne predstavljaju sigurnosni rizik, obično traže privremeno utočište. Time ostaju pod zaštitom Slovačke Republike. Ne šaljemo ih natrag ako ne predstavljaju prijetnju”, rekao je Dudaš.

Slovačka je dugo bila tranzitna zemlja za migrante, uključujući one s Bliskog istoka i iz Afganistana koji pokušavaju doći do zapadne Europe, nakon što su prešli u EU preko balkanskog koridora, kroz Mađarsku iz Srbije.

Od veljače 2022., kada je ukrajinski sukob s Rusijom eskalirao, nacija je postala ulazna točka za izbjeglice iz Ukrajine. Slovačka je do kraja ožujka ove godine iz susjedne države prebrojala ukupno 118.425 migranata, pokazuju podaci Eurostata.

imigracijaSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Arapi mogu bez problema u EU, Ukrajinci ne mogu. Poručuju Ukrima slovački susjedi neka i dalje ginu za Zelenskog. Zanimljivo, ove vjezbe su došle tri dana nakon što je Ukrajina poručila da neće obnoviti tranzit ruske nafte u Slovačku i Mađarsku, i to nakon što je Ukrajina 17. srpnja obustavila tranzit nafte kompanije Lukoil preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je Lukoil stavljen na crnu listu Kijeva. EK na čelu sa UvdL prekjučer odbila zahtjeve Mađarske i Slovačke za konzultacije o ukrajinskoj zabrani tranzita nafte. Slovačka zbog ovoga ima 40% manje nafte za preradu nego što joj je potrebno. Slovački premijer Fico najavio je prije 5 dana da će zbog toga prestati isporuka dizela Ukrajini, što inače čini 10% ukrajinske potrošnje. Fico je onaj koji je jedva preživio atentat prije dva i pol mjeseca u Slovačkoj. Inače je u Slovačkoj u tekstu navedenih 118.000 ukrajinskih izbjeglica, a Slovačka… Čitaj više »

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Krijumčarima oduzeti cigarete, drogu i oružje, njih poslati natrag da donesu opet a oduzeto prodati ukrasama na front. Tako bi napravili poduzetni niskozemci a ovi “Slavonci” izgleda nisu poduzetni nego glupavi.

Max
1 mjesec prije

Razuman potez.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI