Države NATO-a govore građanima da napuste Libanon

Hezbollah
3 komentara

Izrael i militantna skupina Hezbollah sa sjedištem u Libanonu na rubu su punog rata

Nekoliko članica NATO-a, uključujući SAD, izdalo je upozorenja za putovanja u Libanon, pozivajući svoje građane da odmah napuste zemlju suočeni s potencijalnim pravim ratom između Izraela i propalestinske oružane skupine Hezbollah.

Napetosti su brzo eskalirale u subotu kada je u raketnom udaru poginulo 12 djece u gradu Majdan Shams u Druzima, na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da je projektil bio raketa Falaq-1 iranske proizvodnje koju je ispalio Hezbollah iz južnog Libanona. Militanti su međutim zanijekali bilo kakvu umiješanost u napad.

Veleposlanstvo SAD-a objavilo je u subotu obavijest o putovanju, pozivajući Amerikance da “snažno preispitaju putovanje u Libanon”.

“Sigurnosno okruženje ostaje složeno i može se brzo promijeniti”, navelo je veleposlanstvo.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva savjetovalo je “da se ne putuje u Libanon zbog rizika povezanih s tekućim sukobom” između Izraela i Hezbollaha. Slična upozorenja izdale su Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Norveška i Danska, kao i zemlje koje nisu članice NATO-a, poput Irske i Australije.

IDF i Hezbollah vodili su sporadične borbe otkako je u listopadu izbio rat u Gazi. Naoružana skupina više puta je ispalila rakete i minobacačke granate na izraelske položaje u znak solidarnosti s Hamasom i Palestincima u Gazi, što je navelo IDF da uzvrati topničkom vatrom i zračnim napadima.

Kao odgovor na subotnji napad na Golanskoj visoravni, Izrael je zaprijetio Hezbollahu “sveopćim ratom”, dok je ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao da je skupina “prešla sve crvene linije ovdje, a odgovor će to odražavati”.

Izraelski sigurnosni kabinet sastao se u nedjelju navečer i dao premijeru Benjaminu Netanyahuu i ministru obrane Yoavu Gallantu ovlast da odrede vrijeme i opseg daljnjih vojnih akcija.

HezbollahIZRAELLibanonRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Sprema se rat.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

A ima baš puno Amerikanaca Libanonska podrijetla uistinu .Može bit problema ….

Subaru avatar
1 mjesec prije

Sotonske države se ko fol brinu za svoje građane, koja farsa.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI