Durov dao izjavu prvi put od hapšenja u Francuskoj

Uhapsen Pavel Durov u Francuskoj
4 komentara

Osnivač Telegrama Pavel Durov rekao je da su francuske vlasti koristile “iznenađujuće” argumente kada su ga uhapsile na pariskom aerodromu prošlog mjeseca.

Rusko-francuski biznismen priveden je nakon sletanja na aerodrom Paris-Le Bourget 24. avgusta i pušten uz kauciju nekoliko dana kasnije. Optužen je po 12 tačaka, uključujući saučesništvo u distribuciji dječije pornografije, dilovanje droge i pranje novca. Optužbe proizilaze iz optužbe da Telegramova labava pravila moderiranja dozvoljavaju široko rasprostranjenu upotrebu platforme od strane kriminalaca.

Durov je u četvrtak uveče na Telegramu objavio opširnu izjavu u kojoj je naveo da je stav tužilaštva “iznenađujući iz više razloga”.

“Ako je država nezadovoljna internet uslugom, ustaljena praksa je da se pokrene pravni postupak protiv samog servisa”, napisao je Durov. “Korišćenje zakona iz doba prije pametnih telefona za optuživanje izvršnog direktora za zločine koje su počinile treće strane na platformi kojom upravlja je pogrešan pristup.”

Tehnologija izgradnje je dovoljno teška i takva kakva jeste. Nijedan inovator nikada neće izgraditi nove alate ako zna da može biti lično odgovoran za potencijalnu zloupotrebu tih alata. Prema riječima tehnološkog milijardera, policija mu je rekla da bi mogao biti “lično odgovoran za nezakonitu upotrebu Telegrama od strane drugih ljudi, jer francuske vlasti nisu dobile odgovore od Telegrama”.

Durov je odbacio tvrdnju da je do njegove kompanije teško doći, ističući da Telegram ima zvaničnog predstavnika u EU koji odgovara na zahtjeve. “Njegova adresa e-pošte je javno dostupna svima u EU koji guglaju ‘Telegram EU adresu za provođenje zakona’”, napisao je.

„Francuske vlasti su imale brojne načine da me kontaktiraju i traže pomoć“, nastavio je, dodajući da je „čest gost“ u francuskom konzulatu u Dubaiju.

Durov je rođen u Rusiji, ali živi u Dubaiju od kasnih 2010-ih. On je također državljanin Francuske, UAE i karipske države St. Kitts i Nevis.

DurovfrancuskaTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 dana prije

Durov priopćava ;- Ja , Durov , priopćavam da sam DURAK !

Josip
10 dana prije

Francuskim svinjama i dubokoj drzavi smeta sloboda govora i misljenje ljudi. Oni teze za diktaturom i anarhijom a demokracija je floskula i mrtvo slovo na papiru. Europa je utonula u mracno doba kao u srednjem vijeku u vrijeme inkvizicije.

Europa mora zbaciti s vlasti svu trenutno korumpiranu elitu nedodirljivih i vise tim osobama nikada ne dozvoliti da se dokopaju vlasti i moci. Potrebna je temeljna promjena u Ustavima svih EU zemalja koja ce dozvoliti obnasanje vlasti pojedincima na svim razinama samo jedan mandat.

Mate
10 dana prije

Mladi lider klausa smrada

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI