Egipat isporučuje više oružja ‘bratskom’ susjedu

Egipat isporuka oruzja
17 komentara

Egipatski brod isporučio je veliku pošiljku vojne opreme u Somaliju, objavili su u ponedjeljak zvaničnici dvije afričke zemlje. Odnosi između Kaira i Mogadiša jačaju jer dijele međusobno nepovjerenje prema Etiopiji.

Isporuka označava drugu isporuku oružja iz Kaira u Mogadišu za manje od mjesec dana, nakon što je Egipat upozorio da neće dozvoliti da bilo ko prijeti njegovoj “braći” nakon pomorskog spora između Somalije i Etiopije.

Taj potez je u skladu s opredjeljenjem Kaira da podrži i unaprijedi sposobnost somalske vojske u borbi protiv terorizma, očuvanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnom integritetu, navodi se u saopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Somalijski ministar odbrane Abdulkadir Mohamed Nur podijelio je fotografiju na X (bivši Twitter) na kojoj on i drugi gledaju usidreni mornarički brod dok se zahvaljuju Egiptu. Međutim, nije spomenuo oružje.

“Somalija je prošla fazu u kojoj im je diktirano i čekala je potvrdu drugih o tome s kim će se baviti. Znamo svoje interese i biraćemo između naših saveznika i neprijatelja. Hvala Egiptu”, napisala je Nur.

Odnosi između dvije države Arapske lige ojačali su od početka ove godine, kada je Mogadišu tražio podršku protiv Adis Abebe za postizanje sporazuma sa otcijepljenim Somalilandom o zakupu 20 km (12 milja) svoje obale. Pakt od 1. januara omogućio bi zemlji bez izlaza na more da dobije pristup Crvenom moru i izgradi pomorsku bazu, navodno u zamjenu za priznanje nezavisnosti Somalilanda.

Kairo, koji ima dugogodišnji sukob s Adis Abebom oko izgradnje brane hidroelektrane na Plavom Nilu, pridružio se Mogadišu u optuživanju Etiopije za kršenje teritorijalnog integriteta Somalije “ilegalnim” sporazumom.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak saopćilo da je najnovija pošiljka oružja u skladu s obavezama sjevernoafričke zemlje prema nedavno potpisanom protokolu o vojnoj saradnji sa Somalijom. Kao odgovor, Somaliland, koji Somalija smatra svojom teritorijom, rekao je da isporuka Egipta “teškog oružja” Mogadišu “ugrožava sigurnost regije koja se već suočava sa složenim sigurnosnim izazovima”.

“Nekontrolisano širenje oružja u ionako krhkom okruženju povećava rizik od trke u naoružanju, pri čemu različite frakcije vjerovatno žele steći vlastite zalihe kako bi zaštitile svoje interese”, navodi se u saopćenju . Etiopija, dugogodišnji pobornik borbe vlade Mogadiša protiv militantne grupe al-Šabab povezane s Al-Kaidom, izrazila je zabrinutost kada je Egipat krajem prošlog mjeseca poslao prvo oružje Somaliji.

Optužila je somalsku vladu da je u dosluhu sa “spoljnim akterima” sa ciljem da destabilizuje Afrički rog, uprkos napretku u pregovorima između njih uz posredovanje Turske o rešavanju spora oko sporazuma o luci.

EgipatEtiopijaNaoružanjeSomalija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Warrior
9 sati prije

Malo je reći da su Palestinci i libanonci presretni radi slanja egipatskog oružja u Somaliju!🤢

Max
9 sati prije

Ojačavaju ih protiv Etiopije.

AJeTo
9 sati prije

Sueska kriza u najavi.

Lucija, prva
8 sati prije

Mi plešemo cijeli dan i noč !!! Mi plešemo šalala !!

petar
7 sati prije

Somalijci nisu Hrvati(Ploce) uzmi Semso koliko ti drago.
(Mozda su Hrvati oc”ekivali slobodan tranzit preko ploc”a da ne prave
Peljeski most.)
To bi bio jedini izlaz- ulaz Etiopije na more.
Ima se love za oruzje a ne za hljeb.

hitber
6 sati prije

Nisu im nikakvi susjedi nego su im bratski jer su islamska republika dok Etiopia ima preko 67% kriscana a 31% islamista.

Lucija, prva
5 sati prije

“Djibouti is strategically located by the Bab-el-Mandeb Strait, which separates the Gulf of Aden from the Red Sea and controls the approaches to the Suez Canal.
As a result, the country hosts many other foreign military bases, including a
CHINESE naval base, a
FRENCH airbase,
an ITALIAN Support Base and a JAPANESE base.”

Za Japance nisam znala.

E sad: osim USA, navodno još postoji i Njemačka baza.
Nisam stigla provjeravati.

Nekoliko jadnih Eritrejaca tvrdi kako je njihova zemlja… Stabilna.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI