‘Elementi na Zapadu’ žele Treći svjetski rat

Erdogan
20 komentara

Određene zapadne sile izgledaju pakleno spremne da ukrajinski sukob pretvore u sveopšti svjetski rat, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. On je dodao da se nada da će mir prevladati uprkos tome.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je iznio niz prijedloga usmjerenih na okončanje neprijateljstava u Ukrajini, insistirajući da je Moskva uvijek bila otvorena za dijalog. Međutim, Ukrajina i njeni zapadni pristalice odbacili su ove prijedloge kao nerealne i neiskrene. Obraćajući se novinarima u predsjedničkom avionu dok se vraćao sa samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani u Kazahstanu u petak, Erdogan je požalio da „nažalost, postoje zemlje i elementi na Zapadu koji zastupaju pristup koji utire put za Treći svjetski rat.”

On je okrivio proizvođače oružja da guraju svoje ciljeve dok zapadne sile nastavljaju da usmjeravaju vojnu pomoć Ukrajini. “Očigledno je da je trgovcima oružjem potreban novac. A tržište za trgovce oružjem je Zapad”, rekao je Erdogan. Šef turske države je rekao da, nasuprot tome, Rusija promoviše dijalog i mirno rješavanje ukrajinskog sukoba. On je rekao da Ankara drži prst na pulsu u vezi sa sukobom i da se nada da će Kijev i Moskva uskoro zaključiti mirovni sporazum.

Dva šefa država sastala su se u srijedu u Astani na marginama skupa ŠOS-a. Iako nije članica organizacije, Türkiye ima status partnera u dijalogu.  Govoreći o pitanju potencijalnog mirovnog sporazuma s Ukrajinom tokom samita u četvrtak, Putin je rekao da su vrata mira i dalje otvorena.

„Istanbulski sporazumi… nisu nestali, parafirao ih je šef ukrajinske pregovaračke delegacije, što očigledno znači da je Ukrajina njima bila prilično zadovoljna“, rekao je on.

Ruski šef države je mislio na nacrt dokumenta koji je bio na ivici da bude formalno potpisan u glavnom gradu Turske u proljeće 2022. Sporazum je predviđao da se Ukrajina obaveže na trajnu neutralnost, uz smanjenje broja vojske u zamjenu za određene sigurnosne garancije, rekao je Putin.  

“Ovi sporazumi ostaju na stolu i mogli bi poslužiti kao osnova za nastavak tih razgovora”, dodao je on.

Moskva tvrdi da je razgovore prekinuo tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson. Dok je britanski političar žestoko negirao optužbe, službenici koji su u to vrijeme bili bliski Vladimiru Zelenskom zapravo su priznali da je Johnson odigrao ključnu ulogu u ometanju pregovora ohrabrujući Kijev da nastavi borbu.

Prošlog mjeseca, predsjednik Putin je rekao da je Rusija spremna odmah pokrenuti mirovne pregovore s Ukrajinom ako Kijev povuče trupe iz Donbasa i dva druga njegova bivša regiona, kao i da se obaveže na neutralni status. Kijev i njegovi zapadni pristalice brzo su odbacili prijedlog kao ultimatum.

erdoganrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 mjeseci prije

Nekome je Turska zapad.

Tim
2 mjeseci prije

Kaže netko tko bi obnavljao osmansko carstvo.

Peter Tosh
2 mjeseci prije

ajde bar je on poznat muljator, uliizica i dvostruki igrac.
kad su kapale kune dok su potpisivali ugovore o prodaji dronova i ostaloga nije bilo vazno pricati o miru.
sad guzica radi livo desno jer sse zakuhava zestoko

Gad
2 mjeseci prije

Sjediš ne na dvije, nego na pet stolica.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

E ! A kada to znadeš već Erdogan Efendi a ti onda se potrudi pa barem ove NATO ” muslimane ” obuzdavaj – jer … Ne kane zapadnjaci ić u rat , plaše se batina i više … No kane gurati TURKE , ex Soviets , ex Yu te bivših iz Varšavska pakta DA RATUJU ZA NJIH I JEDNE , PROTIVU DRUGIH , OPET – ZA NJIH ! Dakle Erdogan Efendi 🤔 ?!

Max
2 mjeseci prije

Točno.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Nakon vijesti da nije mogući posrednik u pregovorima o Ukrajini, Erdogan je od iznenađenja sjeo na obje stolice odjednom …

P.S.

“Lijepim riječima i nuklearnim oružjem možete postići puno više nego samo lijepim riječima.“
– Al Capone.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

A zasto erdogan kada zna to sto svi znamo,za pocetak ne zamoli amerikenjce i nato da pokupe svoje nukelarno oruzje sa teritorija Turske.

trajko
2 mjeseci prije

Prvih deset stokilotonki je spremno da u zasluženo carstvo ispari glavne krivce i svu njihovu bližu i daljnju rodbinu i prijatelje i istomišljenike u prvih trideset minuta sudnjeg dana.

Subaru avatar
2 mjeseci prije

Eđi daj ne rise, dio si iste ekipe koja za stvora uništava planet.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI