Erdogan će razgovarati sa Putinom

Putin i Erdogan
11 komentara

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan potvrdio je da predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekuje da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) sljedećeg mjeseca u glavnom gradu Kazahstana.

„U narednim danima, gospodin predsednik će se verovatno sastati sa samim Putinom u Kazahstanu“, rekao je Fidan u ponedeljak u intervjuu za tursku Habertürk TV .

Turski ministar diplomatije je takođe, kako se izveštava, ukazao da je Erdogan pozvao Putina u državnu posetu Ankari. „Čekamo da nas gospodin Putin poseti“, rekao je on. “Naš predsjednik ga je ranije pozvao. Pričalo se o njegovom dolasku kod nas. Ali prvo su bili izbori u Rusiji, pa smo ih imali. Možda će u narednim danima lideri ponovo razgovarati o ovom pitanju.”

Samit ŠOS-a trebalo bi da bude održan 3-4. jula u Astani. Raniji medijski izvještaji sugerirali su da će Erdogan i Putin razgovarati o pitanjima kao što su sukob Moskve s Ukrajinom i napori da se zaštite pošiljke žitarica kroz Crno more. Druge vjerovatne teme uključuju uspostavljanje čvorišta za trgovinu prirodnim plinom, izgradnju turske nuklearne elektrane Akkuyu i izbore u kurdskim regijama Sirije.

Türkiye je posredovala u dogovoru o žitu između Rusije i Ukrajine u julu 2022. godine, uspostavljajući humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda kroz Crno more. Moskva i Kijev su bili blizu završetka novog sporazuma o žitu u martu, ali su ukrajinski pregovarači naglo napustili nakon dva mjeseca razgovora, javio je Reuters u aprilu. Erdoganova vlada je također bila domaćin mirovnih pregovora u proljeće 2022., ubrzo nakon početka sukoba između Rusije i Ukrajine, ali su pregovori navodno poremećeni pritiskom Zapada da se nastave borbe.

erdoganrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 dana prije

Kladim se da je jedna od tema razgovora izlazak Turske iz NATO.

Schwarze Hunderte
4 dana prije

Samo vi … Ćakulajte 🙄 .

HRvoje
4 dana prije

Tko je tebe učio pravopisu neka si puca u glavu, serem ti se na jul…
I onda neka netko normalan proba čitati članke na logično( ne ide), pa to moraš biti u najmanju ruku polupismen, ili retardiran da shvatiš što je pjesnik htio reći!

Max
4 dana prije

Mislim da Turska hoće u BRICS.

Trajko
3 dana prije

U posjet u NATO državu? Nije valjda lud!

Gad
1 dan prije

Type R Dogan mnogo uobražava, daje si značenja. Pa nisi ti takav da čovek zbog tebe poludi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI